Η ευεργετική ιδιότητα της αγκαλιάς

Σε ποιόν δεν αρέσει μια ζεστή αγκαλιά; Η αγκαλιά είναι κάτι υπέροχο!  Μια αγκαλιά από ένα άτομο που αγαπάμε πολύ, έναν φίλο ή έναν συγγενή, τον σύντροφο μας ή το παιδί μας, είναι μια ένδειξη στοργής και τρυφερότητας που μας κάνει τόσο καλό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, ότι η αγκαλιά συμβάλει στην βελτίωση της υγείας μας.

Συναισθηματικό όφελος της αγκαλιάς

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η αίσθηση της αγκαλιάς απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο οι οποίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Κατά την διάρκεια μιας  αγκαλιάς μειώνεται επίσης η αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσει στο να καταπραΰνει τα συμπτώματα και τους πόνους περιόδου στις γυναίκες. hug2

Η αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στους πονοκεφάλους, να μειώσει το άγχος και τα αισθήματα κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να δυναμώσει τον αυτοσεβασμό και να χαλαρώσει τα νεύρα. Σε αϋπνίες και φοβίες μια αγκαλιά μπορεί να δώσει ψυχική ηρεμία και παρηγοριά.  Πολλοί ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η αγκαλιά μπορεί να καθυστερήσει γήρανση και να ρυθμίσει την όρεξη.

Μήπως ήδη λαχταρήσατε μια αγκαλιά;

Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον δεν έχει μόνο συναισθηματικά οφέλη αλλά και σωματικά. Κατά την αγκαλιά εκκρίνονται οι ορμόνες Σεροτονίνη και Ντοπαμίνη οι οποίες λειτουργούν χαλαρωτικά, ξυπνώντας αισθήματα ευτυχίας, ευεξίας και ηρεμίας. Ακόμα και μετά την αγκαλιά η επίδραση παραμένει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενδιαφέρον είναι, όπως αποδεικνύουν έρευνες, ότι η τρυφερότητα με μια αγκαλιά έχει μεγαλύτερη επίδραση σε γυναίκες παρά σε άντρες. Ωστόσο αναμφισβήτητα έχουν και τα δύο φύλα άμεσο όφελος από μια αγκαλιά.

Η συγγραφέας Kathleen Keatings αναφέρει ότι όχι μόνο ωφελούν οι αγκαλιές τουςhug3 ενήλικες άλλα ιδιαίτερα ευεργετικά λειτουργούν στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Συνοψίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς μπορούμε να πούμε, ότι μας δίνουν:

  • Προστασία: όταν νιώθουμε ευάλωτοι και ευαίσθητοι, μια αγκαλιά μπορεί να μας δώσει το αίσθημα προστασίας που αποζητούμε.
  • Αισιοδοξία: Όταν είμαστε αισιόδοξοι, υπερνικάμε τους φόβους μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις. Μια αγκαλιά μας δίνει την βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν μας σταματάει».
  • Σιγουριά: Η σιγουριά είναι απολύτως απαραίτητη για την καθημερινή ζωή μας. Η σιγουριά μας δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση να υπερνικήσουμε δυσκολίες.
  • Δύναμη: Οι αγκαλιά μας δίνει απίστευτη ενέργεια!

Τέλος, η αγκαλιά λειτουργεί ευεργετικά σε όλο τον οργανισμό! Μην αρνηθείτε λοιπόν μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο!

hug1

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση