Από πού πήρε το περίεργο όνομά της η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο περιγράφηκε το για πρώτη φορά πριν περίπου 100 χρόνια, το 1912, από τον ιάπωνα γιατρό Χακάρου Χασιμότο.


Ποιος ήταν όμως ο Hakaru Hashimoto;

HORMONES2013,12-18_2_01Ο Hashimoto γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1881 στο χωριό Midau της Ιαπωνίας. Ήταν ο τρίτος γιος σε μια οικογένεια που είχε παράδοση στην ιατρική. Το 1907, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Imperial Kyusyu στη Φουκουόκα.
Ήταν ένας από τους πρώτους αποφοίτους της ιατρικής σχολής.

Κατά τη σύντομη ακαδημαϊκή του καριέρα, διάρκειας εννέα ετών, ο Hashimoto περιέγραψε τη μορφή θυρεοειδίτιδας, που αργότερα θα χαρακτηρίζονταν ως η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού.

Μεταξύ 1908 και 1912, ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για το θυρεοειδή ενώ εργαζόταν σε ένα χειρουργικό τμήμα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που εξήγαγε δείγματα θυρεοειδικού ιστού από τέσσερις ασθενείς και ανακάλυψε νέα παθολογικά χαρακτηριστικά.

Το 1912, ο Χασιμότο ανέφερε τα συμπεράσματά του και περιέγραψε τα γνωρίσματα της νέας  ανεξάρτητης ασθένειας στο “Archiv für Klinishe Chirurgie”, το γερμανικό περιοδικό της κλινικής χειρουργικής. To άρθρο του αυτό ήταν και η μοναδική δημοσίευση του πάνω στο θυρεοειδή αδένα. Ήταν μόλις 31 ετών.

Λίγο μετά ο Χασιμότο πήγε στη Γερμανία για να συνεχίσει τις έρευνές του. Σπούδασε παθολογία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και όταν ξέσπασε ο παγκόσμιος πόλεμος αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιαπωνία, όπου ασχολήθηκε με την οικογενειακή ιατρική.

Πέθανε στις 9 Γενάρη 1934 από τυφοειδή πυρετό, πριν από τη λήψη ευρείας αναγνώρισης για την “ανακάλυψη” της λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας ή νόσου του Hashimoto.


Η ανακάλυψη

Ο Χασιμότο περιέγραψε τη λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα μετά την εξέταση δειγμάτων θυρεοειδικού ιστού και βρογχοκήλης τεσσάρων γυναικών μέσης ηλικίας.

Οι συγκεκριμένες βρογχοκήλες τράβηξαν την προσοχή του, επειδή σε αντίθεση με την κολλοειδή βρογχοκήλη, αυτές οι βρογχοκήλες παρουσίαζαν μια υπεροχή των λεμφοκυττάρων. Δύο από τις γυναίκες είχαν επίσης υποθυρεοειδισμό.
Ο Hashimoto απέκλεισε τη θυρεοειδίτιδα του Riedel, τη νόσο του Graves και τη χρόνια λοίμωξη ως πιθανές εξηγήσεις. Ήταν σίγουρος ότι επρόκειτο για μία μέχρι τώρα άγνωστη ασθένεια!

Την ονόμασε λεμφοκυτταρική βρογχοκήλη και τόνισε το ιστολογικό γνώρισμα της λεμφοκυτταρικής διήθησης, κάνοντας πρώτος αναφορά και σε άλλα ιστολογικά χαρακτηριστικά της θυρεοειδίτιδας που πήρε το όνομά του!

Πώς και πότε πήρε η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο το όνομά της;

Αν και υπήρχε κάποια αναγνώριση της ανακάλυψης του Hashimoto κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της μελέτης του, αυτή ήταν πολύ περιορισμένη.
Περιπτώσεις λεφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας αναφέρθηκαν και στα επόμενα χρόνια, αλλά χωρίς αναφορά σε εκείνον.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 αυτό θα αλλάξει. Εκείνη την εποχή, ο Allen Graham, ένας χειρουργός από το Κλήβελαντ των ΗΠΑ, επανέλαβε τη θεωρία του Χακάρου Χασιμότο ότι η λεμφοκυτταρική βρογχοκήλη δεν ήταν η μέχρι τότε γνωστή θυρεοειδίτιδα του Riedel αλλά μία ξεχωριστή ασθένεια. Αμέσως μετά, ο Hashimoto άρχισε να αναφέρεται στα εγχειρίδια για τη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα και το όνομά του να συνδέεται με την ασθένεια στην Αμερική.
Οι ειδικοί άρχισαν να λένε ότι η ασθένεια “πρώτα περιγράφηκε με ακρίβεια από το Hashimoto και ορίζεται με το όνομά του.”

Κρίμα που το 1934 , πριν προλάβει να γνωρίσει τη διεθνή αναγνώριση, έφυγε από τη ζωή.
Η ιαπωνική ένωση για το θυρεοειδή, χρόνια αργότερα, χρησιμοποίησε την εικόνα του Hakaru Hashimoto στο λογότυπό της, ως έναν τρόπο για να περάσει το πρωτοποριακό πνεύμα του στους σημερινούς γιατρούς!

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
www.endoderma.gr

 

Facebooktwittermail

One thought on “Από πού πήρε το περίεργο όνομά της η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;

Αφήστε μια απάντηση