χασιμοτο διατροφη

Ποια είναι η σωστή διατροφή στη Χασιμότο: τι δείχνει νέα έρευνα

Μπορεί η διατροφή να μειώσει τα αντισώματα του θυρεοειδούς σας;
Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη για τις επιπτώσεις της διατροφή στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, και οι Ιταλοί λένε «ναι»!

Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, 180 άτομα με Χασιμότο τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν τη δίαιτα της μελέτης έναντι μίας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες: 108 ασθενείς έτρωγαν τη δίαιτα της μελέτης, ενώ 72 ασθενείς χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου και ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, χωρίς περιορισμούς τροφίμων.
Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα -έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ αντισώματα), έναντι της θυρεοσφαιρίνης (TG αντισώματα)-, η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη TSH, οι ελεύθερες Τ3, Τ4 καθώς και το σωματικό βάρος και η σύνθεση του σώματος μετρήθηκαν πριν από την έναρξη της μελέτης και μετά το τέλος της μελέτης, 3 εβδομάδες αργότερα, τόσο στην ομάδα μελέτης και την ομάδα ελέγχου.

Εδώ είναι τα αποτελέσματα της μελέτης:

Μετά από μόλις 21 ημέρες, όλοι οι ασθενείς στην ομάδα μελέτης έδειξαν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων του θυρεοειδούς!

  • Τα επίπεδα των αντισωμάτων της θυρεοσφαιρίνης (TG) μειώθηκαν κατά 40% (-40%, P <-0.013)
  • Τα αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) μειώθηκαν κατά 44% (-44%, P <0,029)

Αντίθετα, οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη χωρίς περιορισμούς χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα είδαν μια αύξηση στους δείκτες του θυρεοειδικών αντισωμάτων.

  • Τα αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης (αντι – TG) αυξήθηκαν κατά 9% (+ 9%, P <0,017)
  • Τα αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) αυξήθηκαν κατά 16% (+ 16%, P <0,004)

Μετά από 21 ημέρες, οι ασθενείς της μελέτης παρουσίασαν μία μικρή μείωση στο σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος και βρέθηκε ότι έχασαν λιπώδη ιστό!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διατροφή που ακολουθήθηκε;

Εδώ είναι οι ιδιαιτερότητες της ειδικής διατροφής που ακολουθήθηκε από τους ασθενείς με Χασιμότο της πρώτης ομάδας:

  • Χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή-
    Το πρόγραμμα διατροφής της μελέτης βασίστηκε στις αναλογίες:
    12-15% υδατάνθρακες, 50-60% πρωτεΐνες και 25-30% λίπη
    (ενώ η τυπική δυτική διατροφή περιέχει 50% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 35% λίπη)
  • Διατροφή πλούσια σε λαχανικά –
    Οι ασθενείς έπρεπε να τρώνε άφθονα λαχανικά (αλλά να αποκλείσουν τα λεγόμενα βρογχοκηλογόνα λαχανικά).
  • Κρέατα / Πρωτεΐνη –
    Οι ασθενείς έπρεπε να τρώνε μόνο τα άπαχα μέρη του κόκκινου και του λευκού κρέατος και είχαν επίσης τη δυνατότητα να φάνε ψάρια.
  • Εξαιρέθηκαν πολλά θεωρούμενα βροχχοκηλογόνα (goitrogens) –
    η οικογένεια των σταυρανθών (λάχανο, γογγύλια, κάρδαμο, ρόκα, ραπανάκι), η σόγια, το σπανάκι, το κεχρί.
    Ακόμα και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρέατος θεωρήθηκαν βρογχοκηλογόνα – δηλαδή τροφές και ουσίες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου.
  • Επίσης αποκλείστηκαν από τη δίαιτα: αυγά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα και ρύζι.

Κριτική της μελέτης 

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν τελικά ο περιορισμός των υδατανθράκων, ο περιορισμός των βρογχοκηλογόνων ουσιών, η αποφυγή των αντιδραστικών τροφίμων (γλουτένη, γαλακτοκομικά, σόγια, αυγά), ή όλα τα παραπάνω, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών των ασθενών.


Πολλοί ασθενείς έχουν δει παρόμοια αποτελέσματα με μείωση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς αλλά και βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων όπως η κόπωση, η λεγόμενη “ομίχλη του εγκεφάλου” (brain fog), το άγχος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι μυικοί και αρθριτικοί πόνοι αποφεύγοντας κάποια από τα λεγόμενα αντιδραστικά τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω.

Ως προς το ρόλο των βρογχοκηλογόνων ουσιών, σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι καθώς αυτό που ισχύει είναι ότι τα βρογχοκηλογόνα δεν είναι θερμοανθεκτικά και μεγάλο μέρος τους κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται, καθιστώντας την ανταγωνιστική δράση τους προς το συνολικό μεταβολισμό του ιωδίου αμελητέα.

Ευαγγελία Χ. Γιαζιτζόγλου
Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
www.endoderma.gr

Πηγή:
Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subject with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση