Ποια είναι η διατροφή για καλύτερη μνήμη;

Ψάχνετε για κάτι και στην πορεία ξεχνάτε τι ακριβώς ψάχνετε; Δε θυμάστε εύκολα ονόματα; Ξεχνάτε πού έχετε βάλει αντικείμενα, δε συγκρατείτε εύκολα πρόσωπα και ημερομηνίες;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα μνήμης και ο υποθυρεοειδισμός δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα.
Τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η διατροφή;
Διαβάστε παρακάτω πώς, με τις σωστές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, θα μπορούσατε να ενισχύστε τη μνήμη σας!

Καφές

Εσείς οι λάτρεις του καφέ δικαιούστε να χαμογελάτε!
Ερευνητές από το Πανεπιcafe1στήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχεται σε δύο φλιτζάνια καφέ μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες της μνήμης, τα αντανακλαστικά και τη δραστηριότητα των νευρώνων.
Διαβάστε εδώ για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.


Ψάρια

Υπάρχει λόγος που τα ψάρια ονομάζονται τροφή του εγκεφάλου.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή που περιέχει γενναιόδωρες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά άνοιας και βελτιωμένη ανάκληση μνήμης. Ερευνητές από το Σικάγο παρακολούθησαν περισσότερους από 6.000 ανθρώπους για τέσσερα χρόνια για να δουν πώς η διατροφή επηρεάζε τη μνήμη τους. Εκείνοι που έτρωγαν ψάρια (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) εμφάνισαν 12 τοις εκατό πιο αργή μείωση της μνημονικής ικανότητας και 60 τοις εκατό μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά πλούσια σε ψάρια είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες.

Σταφύλια και μούρα

Τα μούρα, τα βατόμουρblueberry200α και οι φράουλες είναι φρούτα που περιέχουν ενώσεις οι οποίες είναι σημαντικές για τη βέλτιστη λειτουργία της μνήμης.
Σε μία από τις σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν χυμό βατόμουρου καθημερινά για δύο μήνες βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους στα τεστ μάθησης και μνήμης.
Σε μια άλλη μελέτη αναφέρθηκαν παρόμοια αποτελέσματα μετά από την κατανάλωση χυμού σταφυλιού.
Δοκιμάστε να προσθέσετε βατόμουρα και φράουλες στο γιαούρτι ή τα δημητριακά σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι 

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, γνωστοί σύμμαχοι της υγείας της καρδιάς, συμβάλλουν στην ομαλή, σταθερή ροή του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση τηpumpkin-seedsς οξύτητας της μνήμης.
Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την καταπολέμηση των φλεγμονών.
Επίσης η βιταμίνη Ε που περιέχουν είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νευρικών κυττάρων.
Ανταλλάξτε το καθημερινό μεσημεριανό γλυκό για μια χούφτα αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια ή σπόρους από ηλίανθο ή σπόρους κολοκύθας!

Παντζάρια

Τα παντζάρια μπορεί να είναι ένα άλλο μυστικό όπλο ενάντια στην απώλεια μνήμης. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι δίνοντας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθημερινά χυμό από παντζάρια τεύτλων αυξήθηκε η ροή του αίματος προς την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την άνοια.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε παντζάρια σε μορφή συνοδευτικού με το κύριο γεύμα ή αναμείξτε τα τριμμένα με λαχανοσαλάτα ή απολαύσετε τα με άσπρο τυρί και ρόκα σε μια σαλάτα ή σάντουιτς.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Όπως και ο, τιδήποτε άλλο στο σώμα σας, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια.
Η ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης προέρχεται από την επαgrain200ρκή, σταθερή προμήθεια ενέργειας – με τη μορφή της γλυκόζης- προς τον εγκέφαλο.
Για να επιτευχθεί αυτό, επιλέξτε τα δημητριακά ολικής άλεσης, αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία απελευθερώνουν γλυκόζη σταδιακά στην κυκλοφορία  του αίματος, διατηρώντας σας σε νοητική εγρήγορση όλη την ημέρα.
Επιλέξτε την επόμενη φορά τα «σκούρα» σιτηρά και ζυμαρικά!

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β – Β6, Β12 και φολικό οξύ – είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εξασθένηση της μνήμης και ασθένεια Alzheimer.
Μια μελέτη σε ομάδα ηλικιωμένων ασθενών με ήπια εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων διαπίστωσε ότι μετά από δύο χρόνια παρέμβασης με υψηλές δόσεις Β6 και Β12 υπήρχε σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου!
Διαβάστε για τις πηγές της βιταμίνης Β12 εδώ.

Σοκολάτα και κακάο

chocoΚαι για το τέλος, το καλύτερο! Μπορείτε αντί για καφέ να απολαύσετε ένα φλιτζάνι ζεστή -όχι απαραίτητα και γλυκιά- σοκολάτα αν προτιμάτε!
Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν δύο φλιτζάνια κακάο κάθε μέρα για ένα μήνα εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης.
Δοκιμάστε για σνακ μία μπάρα μαύρης σοκολάτας -με τουλάχιστον 70 τοις εκατό περιεκτικότητα σε κακάο, η οποία είναι μια καλή πηγή φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr

Facebooktwittermail

One thought on “Ποια είναι η διατροφή για καλύτερη μνήμη;

Αφήστε μια απάντηση