Πώς επηρεάζει το κάπνισμα το θυρεοειδή;

Όταν πρόκειται για τη σχέση του θυρεοειδούς με το κάπνισμα τρεις είναι οι σημαντικές ερωτήσεις που οι περισσότεροι έχουν:
1) Ποια είναι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των νόσων του θυρεοειδούς;
2) Μπορεί το κάπνισμα να επιδεινώσει τις ασθένειες του θυρεοειδούς;
3) Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού έρχεται μερικές φορές κάποιο διάστημα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις απαντήσεις:

Το κάπνισμα προκαλεί σίγουρα βλάβες στο θυρεοειδή και
αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των νόσων του θυρεοειδούς

Οι μελέτες δείχνουν ότι σε καπνιστές είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί διεύρυνση του θυρεοειδούς -βρογχοκήλη και είναι επίσης πιθανό ότι η ήπια διεύρυνση τ121316ου θυρεοειδούς σε καπνιστές να είναι το πρώτο σημάδι μιας διαταραχής του θυρεοειδούς.
Πολλοί συγγραφείς έχουν διαπιστώσει αυξημένη συχνότητα βρογχοκήλης, κυρίως πολυοζώδους, συνηθέστερα μεταξύ των βαρέως καπνιζόντων γυναικών μέσης ηλικίας σε σχέση με τις μη καπνίστριες ή με αυτές που κάπνιζαν στο παρελθόν.
H βρογχοκηλογόνος δράση του καπνίσματος θα μπορούσε να αποδοθεί στην παρουσία θειοκυανικών ανιόντων (SCN-) στον καπνό.

Η επιβλαβής επίδραση του καπνίσματος στο θυρεοειδή αδένα φαίνεται να καθίσταται εμφανής όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ήδη ακόμη και ελάχιστα επηρεασμένη, ενώ σε ευθυρεοειδικούς ασθενείς το απόθεμα των κυκλοφορούντων θυρεοειδικών ορμονών είναι επαρκές για να αντισταθμίσει την προκαλούμενη από το κάπνισμα μειωμένη δράση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Κάπνισμα, νόσος του Graves και Χασιμότο

Η πιο δραματική επίδραση του καπνίσματος στο θυρεοειδή είναι αυτή στα πλαίσια της νόσου του Graves, του αυτοάνοσου υπερθυρεοειδισμού και ειδικά όταν συνυπάρχει οφθαλμοπάθεια.
Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τη νόσο του Graves. Eνδεχομένως το κάπνισμα να προκαλεί ανοσολογικές δομικές διαταραχές στον υποδοχέα της θυρεοτρόπου ορμόνης, καθιστώντας τον κατ΄ αυτόν τον τρόπο περισσότερο ανοσογόνο.

Το κάπνισμα επιδεινώνει ακόμη, όπως έχουν δείξει έρευνες, τα τυχόν προβλήματα όρασης (οφθαλμοπάθεια, εξόφθαλμο) σε άτομα με νόσο του Graves.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κάπνισμα μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.
Οι θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο ή /και στεροειδή βρέθηκαν να είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για τους μη καπνιστές σε σχέση με τους καπνιστές.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και αυξημένο τίτλο αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ενώ μεταξύ των ασθενών με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μια υψηλότερη συγκέντρωση TSH στον ορό.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να οδηγήσει στην εμφάνιση του υποθυρεοειδισμού;

getty_rm_photo_of_woman_cutting_cigarettes_with_scissorsΤο κάπνισμα δημιουργεί συνήθως έναν τεχνητά υψηλότερο μεταβολισμό που ενδεχομένως να “κρύβει” τo αίσθημα κόπωσης και τα σχετικά συμπτώματα που παρατηρούνται συχνά στον υποθυρεοειδισμό.

Όταν ο καπνιστής σταματήσει το κάπνισμα και η “κάλυψη” αυτή αφαιρείται, γίνονται και οι επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στο μεταβολισμό περισσότερο αισθητές.
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα είναι περισσότερες έρευνες απαραίτητες.

Κάπνισμα και καρκίνος του θυρεοειδούς

Σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές εμφανίζουν παραδόξως μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Oι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων το κάπνισμα ασκεί ‚”ευεργετική“” επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης του θυρεοειδικού καρκίνου δεν είναι γνωστοί. Ενδεχομένως να εμπλέκονται ορμονικοί παράγοντες, π.χ. τα οιστρογόνα, μια και ο καρκίνος του θυρεοειδούς, όπως και άλλες θυρεοειδοπάθειες, προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και ο καπνός είναι γνωστό ότι έχει αντιοιστρογονικές ιδιότητες. Το χαμηλότερο σωματικό βάρος μεταξύ των καπνιστών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές είναι μία δεύτερη πιθανή εξήγηση, καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος έχει συνδεθεί με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Θεσσαλονίκη

 

Πηγές:

http://www.medscape.com/viewarticle/496223_3
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199510123331503
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.1994.4.327
http://www.eje-online.org/content/146/2/153.short
http://www.nature.com/eye/journal/v21/n9/abs/6702603a.html

 

Facebooktwittermail

5 thoughts on “Πώς επηρεάζει το κάπνισμα το θυρεοειδή;

Αφήστε μια απάντηση