Εμμηνόπαυση ή υποθυρεοειδισμός;

“Είναι κοντά ένας χρόνος από τότε που έχω προβλήματα με την περίοδο μου, τα συμπτώματα μου είναι ποικίλα και με αφήνουν κλεισμένη στο σπίτι, δεν ξέρω πώς θα αισθάνομαι από μέρα σε μέρα.
Έχω αυτή τη φρικτή αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί, αρχίζω να κλαίω χωρίς λόγο. Έχω χαμηλή αντοχή και ενέργεια, άγχος, βαρύ κεφάλι, πότε χαμηλή και πότε υψηλή πίεση, άλλες φορές έχω ταχυπαλμίες. Ξυπνάω νωρίς, μερικές φορές ζεστή και ιδρωμένη. Σαν να μην μπορώ να πάρω ανάσα. O γιατρός μου μου λέει ότι φταίει η εμμηνόπαυση.”

                                                                                                                                         Κατερίνα, 46 ετών

Καθώς οι γυναίκες προσεγγίζουν τα τέλη της δεκαετίας των ’30 και μπαίνουν σε αυτή των ’40 και των ’50 τους, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν συνοδεύονται από μια πληθώρα συμπτωμάτων.

Η περιεμμηνόπαυση είναι η μετάβαση από τη γονιμότητα στην εμμηνόπαυση και σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσεως μαζί και της ικανότητας να συλλάβουν παιδί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής, οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως εναλλαγές της διάθεσης, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, κατάθλιψη, απώλεια της λίμπιντο, απώλεια μαλλιών, μειωμένη μνήμη, υπερβολική κόπωση, ανώμαλες περιόδους, αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος,  δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους.
Εσείς που διαβάζετε μπορεί να σκέφτεστε ότι όλα αυτά τα συμπτώματα ακούγονται πολύ οικεία. Και αυτό είναι επειδή είναι σχεδόν ταυτόσημα με αυτά του υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στη δεκαετία των ’40 και των ’50 και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πλήττει τις γυναίκες.
Συχνά, οι ασθενείς με υπολειτουργία του θυρεοειδούς παραπονούνται για μια σειρά συμπτωμάτων όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω.

Πολλές φορές μάλιστα τα παραπάνω συμπτώματα αναγνωρίζονται σαν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και προτείνεται θεραπεία υποκατάστασης με τη λήψη οιστρογόνων.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά όμως όμως. Η απλή συνταγογράφηση οιστρογόνων χωρίς να εξεταστεί σε βάθος ο μεταβολισμός μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.
Για μερικές γυναίκες, τα οιστρογόνα μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσουν την κατάσταση.
Ο υποθυρεοειδισμός συχνά παραβλέπεται. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η απλή εξέταση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH αποτυγχάνει να εντοπίσει το πρόβλημα get more.

Είναι περιεμμηνόπαυση ή είναι χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς;

Οι βασικές ορμόνες του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνήθως και κυρίως στη νεαρή ηλικία, παράγονται σε ποσότητες ώστε να εξισορροπούν η μία την άλλη για να παραμείνουν τα πράγματα υπό έλεγχο.

Καθώς τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν με το χρόνο να αλλάζουν, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παράγονται σε διαφορετικές ποσότητες. Στο πρώιμο στάδιο της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα προγεστερόνης είναι συχνά τα πρώτα που υποχωρούν, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν περισσότερα οιστρογόνα. Αυτή η ανισορροπία, που ονομάζεται κυριαρχία των οιστρογόνων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όμοια με εκείνα που συνδέονται με τη χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μπορεί επίσης να προκύψουν επιπλέον συμπτώματα όπως κολπική ξηρότητα, φούσκωμα και ευαισθησία στο στήθος.

Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, τα υπερβολικά οιστρογόνα αν αφεθούν ανεξέλεγκτα από την προγεστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και αν ο θυρεοειδής είναι σε θέση να παράγει ποσότητα ορμονών αρκετή  για να συμβαδίσει με τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος, οι θυρεοειδικές ορμόνες δε θα μπορούν να δρουν φυσιολογικά και τα κύτταρα του σώματος θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση υποθυρεοειδισμού.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά:
Μια χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της προγεστερόνης. Αυτό θα προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια ανισορροπία στις ορμόνες καθώς θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.
Εκτός από την παραγωγή των άβολων και εξουθενωτικών συμπτωμάτων, τα υπερβολικά οιστρογόνα είναι “τοξικά” για τη γυναίκα και μπορεί να οδηγήσoυν σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως ημικρανίες, ινομυώματα, κύστες των ωοθηκών, του μαστού και της μήτρας.

Ο υποθυρεοειδισμός έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας που επηρεάζει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό, τι προηγουμένως πιστεύαμε. Εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς στη διάρκεια της ζωής της, κλινικά πιστεύεται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας… Οι πρώτες εξετάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο του θυρεοειδούς και των ορμονών του φύλου!

Εδώ θα βρείτε περισσότερα για τη σχέση του θυρεοειδούς με τα οιστρογόνα.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr

 

Facebooktwittermail