Τι σχέση έχει ο υποθυρεοειδισμός με το διαβήτη στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ορμονικών αλλαγών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές στην έγκυο και κάποιες φορές μάλιστα ενδέχεται να “εγκυμονούν” περαιτέρω κίνδυνους για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.
Δύο σημαντικά και κοινά προβλήματα στην εγκυμοσύνη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης (ΣΔΚ) και οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetic medicine, η συχνότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό ήταν υψηλότερη σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης από ό, τι σε γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης.

Για να αξιολογηθεί η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης και να διερευνηθεί η συχνότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μετά τον τοκετό σε γυναίκες με διαβήτη συμμετείχαν στην έρευνα συνολικά 350 γυναίκες με διαβήτη κύησης και συγκριτικά 350 υγιείς έγκυες γυναίκες.

Μελετήθηκε τo προφίλ των θυρεοειδικών ορμονών στις γυναίκες κάθε ομάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (24-28η εβδομάδα κύησης) και μετά τον τοκετό (6 εβδομάδες , 3 , 6 και 9 μήνες και 1 έτος μετά).

Τα αποτελέσματα:
Από τις γυναίκες με διαβήτη κύησης , το 16,6% διαγνώστηκαν με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ενώ από τις έγκυες γυναίκες χωρίς σακχαρώδη διαβήτη μόνο το 6,1% εμφάνισε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η συχνότητα εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μετά τον τοκετό στις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερη, με ποσοστό 20% συγκριτικά με τις έγκυες γυναίκες χωρίς διαβήτη με ποσοστό περίπου 10%.

Στα πλαίσια μίας άλλης κλινικής έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Thyroid research and practice εξετάστηκαν 210 έγκυες γυναίκες και βρέθηκε ότι το 28% των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης εμφάνισαν κάποια μορφή υποθυρεοειδισμού ενώ από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη μόλις το 11%.

H συχνότητα του υποθυρεοειδισμού ήταν δηλαδή εμφανώς υψηλότερη στις εγκυμονούσες με διαβήτη κύησης, το μέσα επίπεδα της TSH στον ορό ήταν μάλιστα υψηλότερα σε αυτές τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες και των δύο ερευνών καταλήγουν στο ότι είναι σημαντικό σε όλες τις γυναίκες με διαβήτη κύησης, είτε υπάρχει μια γνωστή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς πριν την εγκυμοσύνη είτε όχι, να ελέγχονται συχνά οι ορμόνες του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και στο πρώτο έτος μετά από την εγκυμοσύνη.

Σε γυναίκες με ιστορικό θυρεοειδίτιδας Hashimoto o τακτικός έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος!

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στα άρθρα μας Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και εγκυμοσύνη και Τι κινδύνους κρύβει ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη για τη μητέρα και το μωρό;

Διαβάστε ακόμη για τη σχέση του διαβήτη με το θυρεοειδή εδώ και για τη σχέση της θυρεοειδίτιδας Ηashimoto με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 εδώ.

Eυαγγελία Γιαζιτζόγλου, ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη – www.endoderma.gr
Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση