Όχι μόνο TSH!

«Έχω λάβει την διάγνωση για Hashimoto. Τώρα καλούμαι  να κάνω επαναληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, μου ζητήθηκε να ελέγξω μόνο την τιμή της TSH. Μήπως χρειάζεται να κάνω και κάποιες επιπλέον ορμονικές εξετάσεις;» – Μίνα

Η TSH είναι η ορμόνη που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα. Παράγεται από την υπόφυση και ελέγχει την παραγωγή των βασικών θυρεοειδικών ορμονών της T4 (θυροξίνη)  και της  Τ3 (τριιωδοθυρονίνη). (περισσότερα για το τι ακριβώς είναι η TSH καλύπτεται στο άρθρο «Τι είναι η TSH;» )

Η τιμή της TSH είναι σημαντική καθώς επηρεάζεται από τα επίπεδα των δύο αυτών ορμονών. Όταν για παράδειγμα ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκεί ποσότητα Τ4 και Τ3 η τιμή της TSH αυξάνει. Το σώμα μας λοιπόν, στέλνει μηνύματα μέσω τις αύξησης ή της μείωσης της TSH.

Τα άρθρα του hashimoto.gr έχουν αναφερθεί στο τι σημαίνει η αυξημένη (βλ. εδώ)  ή η πολύ χαμηλή (βλ. εδώ) τιμή της TSH!

SD

Ο θυρεοειδής αδένας, καθώς παράγει τις ορμόνες Τ3 και Τ4, αποθηκεύει ένα μεγάλο μέρος τους. Το υπόλοιπο μέρος αυτών των ορμονών το  απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι «απελευθερωμένες» και στο αίμα αναβρισκόμενες ορμόνες είναι ουσιαστικά αυτές που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό. (για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο “Πως λειτουργεί ο θυρεοειδής μας; (με απλά λόγια)”

Οι ορμόνες αυτές που κυκλοφορούν «ελεύθερες» στο αίμα, ονομάζονται FT3 και FT4.

Γιατί είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος αυτών των ορμονών;

Ο οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του από τις ελεύθερες ή αλλιώς δραστήριες στο αίμα ορμόνες. Όταν αυτές μειωθούν δραστικά, αναγκάζεται να καλύπτει αυτές τις ανάγκες λαμβάνοντας από τις δεσμευμένες ή αποθηκευμένες ορμόνες.

Εφόσον αναγκάζεται  να λαμβάνει πλέον ορμόνες από τις ρεζέρβες που αποθήκευε «για ώρα ανάγκης» ο οργανισμός βρίσκεται ήδη σε μεγάλη στέρηση.

Συχνά αυτήν την στέρηση την δείχνει με μια αύξηση της ορμόνης TSH.

BE1

Ποιες ορμονικές τιμές θα πρέπει να ελέγχονται πάντα;

Οι γιατροί Dr. Lisa Demel και Dr. Georg Zettinig απαντούν ως εξής: « Η TSH κατευθύνει την παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4, έτσι είναι βεβαίως απαραίτητη η τιμή της και πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Ωστόσο είναι επίσης απαραίτητο να ελέγχονται και οι ελεύθερες τιμές FT3 και FT4 καθώς από αυτές διακρίνουμε την ποσότητα των ορμονών που δρουν πραγματικά μέσα στο σώμα και κατά επέκταση της πραγματικές ανάγκες του οργανισμού.»

Επιπλέον προτείνεται να ελέγχεται ο θυρεοειδής αδένας με υπερηχογράφημα.

Τα αντισώματα δεν κρίνεται απαραίτητο να ελέγχονται σε κάθε επαναληπτική αιματολογική εξέταση, ωστόσο είναι απαραίτητα για την διάγνωση μια αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς αδένα. (περισσότερες πληροφορίες για τα αντισώματα διαβάστε εδώ)

Πέρα απο τις ορμονικές εξετάσεις και καθώς τα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα παρουσιάζουν τακτικά ελλείψεις διαφόρων ουσιών στον οργανισμό θα ήταν ωφέλιμο να ελεγχθούν οι ασθενείς επιπλέον για τυχών ελλείψεις βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες από netdoktor.at, schilddruesenguide.de, kit-online.org, hashimoto-info.de

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Όχι μόνο TSH!

Αφήστε μια απάντηση