Ο προστάτης ή αλλιώς προστατικός αδένας έχει το μέγεθος ενός καρυδιού και παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του σπερματικού υγρού. Ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Ακριβώς μπροστά από τον προστάτη περνάει η ουρήθρα.
Ο προστάτης παράγει στα κύτταρα του μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PSA. Η αύξηση στην τιμή του PSA στο αίμα μπορεί να είναι ένδειξη δυσλειτουργίας ή νόσου του προστατικού αδένα.
Πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι ορμονικό!
Προστάτης και ορμόνες
Το ορμονικό μας σύστημα είναι αλληλένδετο. Όλοι οι αδένες στον οργανισμό συνεργάζονται με την βοήθεια του ορμονικού συστήματος του άντρα, στέλνοντας μηνύματα με την βοήθεια ορμονών. Έτσι, λειτουργεί αρμονικά στο να επιτελεστούν και να εξασφαλιστούν διαδικασίες όπως επί παραδείγματι η αναπαραγωγή.
Η ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος συντελεί και στην ομαλή λειτουργία των γενετικών αναπαραγωγικών οργάνων και οι εσωτερικοί κυρίαρχοι αναπαραγωγικοί αδένες μεταξύ αυτών είναι οι όρχεις και ο προστάτης.
Ο υποθάλαμος και η υπόφυση ως το κέντρο των ορμονικών εκκρίσεων του οργανισμού ευθύνονται για την παραγωγή όλων των ορμονών του σώματος. Έτσι, ευθύνονται και για την παραγωγή οιστρογόνων, τεστοστερόνης, DHEA, και των υπόλοιπων ανδρογόνων (δλδ. ορμόνες αναπαραγωγής) που παράγονται στους ενδοκρινείς αδένες, μεταξύ αυτών και στον προστάτη. Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι με τα χρόνια ο υποθάλαμος μειώνει την παραγωγή των ανδρογόνων και αυτό έχει ως επακόλουθο την υπολειτουργία του προστατικού αδένα. *
Πολλές ορμόνες όπως παραδείγματος χάριν η προγεστερόνη παράγονται και στα δύο φύλα. Δεν είναι καθαρά θηλυκές ή καθαρά αντρικές ορμόνες. Η μείωση των τιμών τους μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στο αναπαραγωγικό σύστημα και των δύο φύλων. Στις γυναίκες στην μήτρα και στους άντρες στον προστάτη.
Καθώς όλο το ορμονικό σύστημα είναι αλληλένδετο υπάρχει άμεση συσχέτιση των θυρεοειδικών ορμονών με όλες τις ορμόνες του οργανισμού.
Όταν παρουσιαστεί κάποια ένδειξη δυσλειτουργίας του προστάτη, σίγουρα θα πρέπει να γίνει γενικός ορμονικός έλεγχος για να αποκλειστεί πιθανό ορμονικό πρόβλημα.
Προστάτης και παραθυρεοειδής
Ο παραθυρεοειδής αδένας εκκρίνει την παραθορμόνη, που ευθύνεται κυρίως για τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα.
Οι ερευνητές μιας έρευνας στο Wake Forest University School of Medicine and the University of Wisconsin-Madison** ανακάλυψαν ότι σε κάποιους άντρες αυξάνεται η πρωτεΐνη που παράγεται στον προστάτη (PSA) εξ αιτίας της αυξημένης παραθορμόνης που παράγει ο παραθυρεοειδής αδένας. Έτσι συχνά δεν κρίνεται πια απαραίτητη μια βιοψία του προστάτη, αλλά η σωστή ορμονική ρύθμιση.
Προστάτης και θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας ίσως είναι ο πιο «έξυπνος» αδένας του οργανισμού μας. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» εξ αιτίας έλλειψης ορμονών, τότε ο θυρεοειδής αναλαμβάνει «προσωπική πρωτοβουλία», στέλνοντας οδηγίες προς τους άλλους αδένες του οργανισμού για παραγωγή επιπλέον ορμονών. Οι υπόλοιποι αδένες όπως όρχεις και προστάτης στον άντρα (ωοθήκες και μήτρα στην γυναίκα) ανταποκρίνονται στις οδηγείς του θυρεοειδούς, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τις θυρεοειδικές ορμόνες. ***
Όταν όμως ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, υπολειτουργούν και οι υπόλοιποι αδένες. Αυτό με την σειρά του μπορεί να ευθύνεται για μια δυσλειτουργία του προστάτη. (βλ. Sex και Θυρεοειδής)
Προοπτικές
Μια αύξηση του μεγέθους , δυσλειτουργία ή νόσος του προστάτη εξαρτάται από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Ωστόσο, γίνονται πολλές επισταμένες έρευνες και η επιστήμη προοδεύει συνεχώς σε αυτό τον τομέα.
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Ίσως σας ενδιαφέρει και το άρθρο: Υποθυρεοειδισμός στον άνδρα: υπάρχει διαφορά;
*Hermann M, Untergasser G, Rumpold H, Berger P. Aging of the male reproductive system. Exp Gerontol 2000; 35: 1267–79.
**National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006, led by Gary G. Schwartz Ph.D., M.P.H.
Hermann M, Berger P. Ageing of the male endocrine system. Rev Physiol Biochem Pharm 1999; 139: 90–122.
***Βιβλίο: Hashimoto und Basedow: Schilddrüsenerkrankungen ganzheitlich behandeln und heilen, Dr. med. Berndt Rieger
κάποιες πηγές: hormone-nbg.de , praxis-dr-voelker.com