«Έχω θυρεοειδή. Επιτρέπονται οι καταδύσεις; Τι πρέπει να προσέξω;»

«Πάσχω από αυτοάνοση πάθηση του  θυρεοειδή αδένα. Έχω προγραμματίσει να κάνω καταδύσεις στις διακοπές μου. Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω;»

taucher

Η Ελλάδα έχει τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου, οι οποίες προσφέρονται για περιπέτεια! Οι καταδύσεις στα γαλανά νερά της Ελλάδας μας είναι ένα από τα αγαπητά σπορ του καλοκαιριού.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος πάσχει από μια χρόνια νόσο;

Πριν ασχοληθεί κάποιος με ένα νέο άθλημα, ιδιαίτερα με κάποιο extreme sport, όπως η κατάδυση,  θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα γενικό ιατρικό τσεκάπ. Μην αποκρύψετε τίποτα από τον γιατρό ο οποίος θα διεξάγει τον ιατρικό έλεγχο και θα κρίνει την φυσική σας κατάσταση.

Ιδιαίτερα απαραίτητο κρίνεται αυτό,  όταν το άτομο γνωρίζει ότι πάσχει μια χρόνια νόσο όπως π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ή Νόσο του Graves.

Αυτές οι ασθένειες δεν αποτελούν από μόνες τους κάποιο κριτήριο αποχής από ένα άθλημα όπως την κατάδυση, ωστόσο φέρνουν συχνά συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να έχει υπόψη του ένα άτομο που θέλει να ασχοληθεί με τις καταδύσεις.

Θυρεοειδικές τιμές

Η ιδανική ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών (Ft4, Ft3, TSH) είναι άκρως απαραίτητη για τον  ασθενή που πάσχει από μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδή αδένα. Δεν αρκεί το να είναι οι τιμές στα «φυσιολογικά όρια». Η ιδανική ρύθμιση έγκειται στο πως νιώθει ο ασθενής και αν τα συμπτώματα πραγματικά έχουν υποχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. (βλ. περισσότερα εδώ)

Ακόμα, δεν θα πρέπει ο ασθενής να βρίσκεται σε φάση υποτροπής της νόσου, ούτε σε περίοδο ρύθμισης των θυρεοειδικών ορμονών. Οι θυρεοειδικές ορμόνες θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα για τον ασθενή ιδανικό επίπεδο.

Να «ακούτε» το σώμα σας

Οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδή συχνά συνοδεύονται από άλλες παθήσεις όπως π.χ.  σακχαρώδης διαβήτηςκαρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και αύξηση του σωματικού βάρους. tauchenΈνα άτομο που πάσχει από μια επιπλέον πάθηση όπως τις προαναφερόμενες, θα ήταν σοφό να μην επιλέξει να κάνει ελεύθερη κατάδυση. Όπως επίσης θα πρέπει να ενημερώσει τα άτομα που το συνοδεύουν.

Κάποια άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδή, έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό σύστημα ή ακόμα και  ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα. Η πίεση που ασκείται στα αυτιά κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση στα αυτιά ή και πόνο.

Κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης ίσως υπάρξουν ανεπιθύμητες σωματικές αντιδράσεις. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα σημάδια που δίνει ο οργανισμός.  Ίσως για παράδειγμα κατά την διάρκεια της κατάδυσης κάποιος νιώσει δυσφορία, ζάλη ή ακόμα να αρχίσει να μειώνετε η αντίληψη του, θα πρέπει αμέσως να διακόψει την κατάδυση και να αναδυθεί από το νερό.

Ποτέ μόνος/-η

Ένα άτομο που πάσχει από χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα και θέλει να κάνει καταδύσεις θα πρέπειtauchen zeichen να έχει υπόψη του, ότι δεν θα πρέπει να κάνει ποτέ μόνο του καταδύσεις, όσο έμπειρο και αν είναι. Θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα τουλάχιστον άτομο το οποίο να είναι ενήμερο για την πάθηση. Θα πρέπει να συμφωνηθούν συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες κατά την διάρκεια της κατάδυσης θα συμβολίζουν την ενημέρωση για την φυσική κατάσταση του ασθενή.

Ιώδιο

Τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto καλό είναι να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση τους στο ιώδιο. Συχνά το ιώδιο της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα της νόσου και να φέρει μια γενική αδιαθεσία την ημέρα της κατάδυσης, ίσως και κάποιες μέρες μετά. (βλ.περισσότερα εδώ)

Εφόσον ένα άτομο είναι σωστά προετοιμασμένο και έχει λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως επίσης την έγκριση του γιατρού, μπορεί βεβαίως να κάνει καταδύσεις!

Ίσως σας ενδιαφέρει και το άρθρο Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 3. Καλοκαίρι

tauchen2

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες από taucher.net, 200bar.de,

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση