Ιώδιο – μια πονεμένη ιστορία

Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε το Ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει ορμόνες.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει από το Ιώδιο τις ζωτικές ορμόνες Θυροξίνη (Τ4) και Τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες του μεταβολισμού μας. Ελέγχουν τον καρδιακό παλμό μας, την πίεση του αίματος, την θερμοκρασία του σώματος μας, την ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων και του σώματος μας, την οξυγόνωση του σώματος, την ισορροπία σε νερό και αλάτι, το σωματικό βάρος (διαχείριση του λίπους στο σώμα).

 Πως προσλαμβάνει το σώμα μας Ιώδιο;

Το ιώδιο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών το λαμβάνει το σώμα μας μέσα από την τροφή. Το ιώδιο βρίσκεται στο χώμα, στα ορυκτά και στην θάλασσα και εισχωρεί μέσω της διατροφικής αλυσίδας στην τροφή μας. Καθώς η θάλασσα περιέχει πάρα πολύ ιώδιο, τα φύκια, τα ψάρια και τα μαλάκια είναι μια πολύ καλή πηγή ιωδίου. Οι αυθεντικές και φυσικές πηγές ιωδίου επαρκούσαν έως σήμερα στο να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων σε ιώδιο και θα συνεχίσουν να επαρκούν.

Τι συμβαίνει στην έλλειψη Ιωδίου;

Σε περίπτωση που το ιώδιο σε μια κατοικημένη περιοχή είναι ελάχιστο το σώμα συχνά βρίσκει διαφορετικό τρόπο να επωφεληθεί έστω από το λίγο ιώδιο που μπορεί να λάβει.

Συχνά διογκώνει τον θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)  για να φιλτράρει μέσα από το αίμα το λιγοστό ιώδιο και να κρατήσει σταθερή την λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Αυτό είναι μια βιολογική προσαρμογή του σώματος σε κλιματικές αλλαγές, δεν είναι ένδειξη ασθένειας, όσο δεν υπάρχει κάποια μείωση απόδοσης του ασθενούς η ενόχληση στην περιοχή του λαιμού.

Σε τι τροφές προστέθηκε επιπλέον ιώδιο;

Στα τελευταία 10 και πλέον χρόνια η λήψη ιωδίου του γερμανικού πληθυσμού διπλασιάστηκε. Σε μια ιδιαίτερα φημισμένη καμπάνια την μιας ομάδας εργασίας για την ιωδίωση του πληθυσμού, επιτεύχθηκε η προσθήκη ιωδίου σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.

Ernaehrungspyramide

  • Ιωδιούχο αλάτι για χρήση στα νοικοκυριά
  • Ιωδιούχο ψωμί στον φούρναρη
  • Ιωδιούχο κρέας στον κρεοπώλη
  • Προσθήκη ιωδίου σε έτοιμα προϊόντα
  • Ιωδιούχο φαγητό σε εστιατόρια
  • Προσθήκη ιωδίου στα συμπληρώματα διατροφής

Ποιον ωφελεί μια ιωδίωση τροφίμων; 

Χάρη σε όλα αυτά τα μέτρα ιωδίωσης η διόγκωση του θυρεοειδούς από βιολογικά αίτια έχει πια μειωθεί κατά πολύ (από 25% στα 18%). Η παρουσίαση όζων και όγκων του θυρεοειδούς αδένα δεν επηρεάστηκε από την ιωδίωση του πληθυσμού. Μάλιστα εκεί τα ποσοστά αυξήθηκαν. Ο αριθμός των επεμβάσεων στον θυρεοειδή επίσης δεν μειώθηκε. Αν υποθέσουμε ότι το 5% μιας διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα ευθύνεται σε παθολογικά αίτια, ουσιαστικά ένα 0,4% όλου του πληθυσμού επωφελήθηκαν από αυτήν την μέθοδο προφύλαξης από την έλλειψη ιωδίου.

Ποιόν βλάπτει η προσθήκη ιωδίου στις τροφές;

 Τι τίμημα πληρώνεται; Πάνω από 10 εκατομμύρια γερμανοί υποφέρουν από κάποιο αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς αδένα (Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και Morbus Basedow ή Νόσος του Graves).
Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν έρευνες και ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν πως σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά έκθεσης στο ιώδιο, τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται κατά πολύ σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπάρχει τόση ποσότητα διαθέσιμου ιωδίου. Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα από την οποία υποφέρουν το 10% και πλέον του γερμανικού πληθυσμού (εκ των οποίων 90% γυναίκες), δεν ήταν ευρέως γνωστή νόσο στην περίοδο αυτής της διάσημης καμπάνιας ιωδίωσης. Το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν με αλλεργίες στο ιώδιο αυξήθηκαν μέσα στα τελευταία 15 χρόνια δραστικά.

Για τα άτομα αυτά μια λίγο μεγαλύτερη δόση ιωδίου μπορεί να φανεί μοιραίο με παρενέργειες όπως καρδιακά προβλήματα, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους , υπερβολική εφίδρωση, κρίσεις πανικού, φοβίες, ζάλη, γαστρεντερικά προβλήματα, ανησυχία, αϋπνίες, αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα είναι κάποια από τα επακόλουθα.

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή μας;

Συστήνεται στους ασθενείς αυτούς να απέχουν από περαιτέρω πρόσληψη ιωδίου! 

  • Ένδειξη και ενημέρωση για ανεπιθύμητες παρενέργειες

Στις εσώκλειστες οδηγίες των συμπληρωμάτων διατροφής και σε χάπια ιωδίου ( ιωδιούχου κάλιου) αναφέρονται πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ένα χάπι ιωδίου για συμπλήρωμα διατροφής περιέχει κατά μέσω όρο 100 μg (μικρογραμμάρια), ενώ 125γρ γιαούρτι από ζώα που τράφηκαν με ζωοτροφές εμπλουτισμένες με ιώδιο περιέχει μέχρι και 130μg ιώδιο. Το γιαουρτάκι όμως δεν αναγράφει πουθενά την περιεκτικότητα σε ιώδιο. Ούτε περιέχει κάποιες εσώκλειστες οδηγίες με ανάλογες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  • Εξαίρεση των ομάδων υψηλού κινδύνου

Με τις πάνω αναφερόμενες μεθόδους για ιωδίωση του πληθυσμού επιβαρύνονται και οι υγιείς και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν επιπλέον ιώδιο. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι άτομα με αλλεργία στο ιώδιο και άτομα που πάσχουν από κάποια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς αδένα. Άτομα που έχουν την προδιάθεση να νοσήσουν από κάποιο αυτοάνοσο του θυρεοειδή ανήκουν επίσης στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο: Θυρεοειδής και Ιώδιο – οι απαντήσεις που πάντα ψάχνατε

Αναζητάτε σκευάσματα πολυβιταμινών χωρίς πρόσθετο ιώδιο; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πηγές πληροφοριών: www.hl-reuters.de , www.jodkrank.de , www.jod-kritik.de

Facebooktwittermail