Είναι κληρονομική η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και ότι η ασθένεια τείνει να εμφανίζεται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto μπορεί να παρουσιαστεί σε δύο μορφές:
- Μια μορφή σταδιακής καταστροφής του θυρεοειδούς (ατροφική μορφή) που σχετίζεται με το γονίδιο HLA-DR3
- Με διεύρυνση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) μέσω του γονιδίου HLA-DR5
Οι συγγενείς των ατόμων με Hashimoto βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Έτσι, αν έχετε διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα συγγενείς σας και κυρίως αυτοί θηλυκού γένους να εκδηλώσουν Hashimoto.
Σκεφτείτε γενικότερα τις γυναίκες στο περιβάλλον σας που αγωνίζονται να χάσουν βάρους, ζουν με άγχος, παραπονιούνται για έντονη κόπωση, βιώνουν την κατάθλιψη, την υπογονιμότητα ή εμφανίζουν τριχόπτωση: προτείνετέ τους να εξετάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Κι αυτό γιατί:
Η Hashimoto είναι πολύ πιο κοινή στις γυναίκες, 7 στους 8 ασθενείς με Χασιμότο είναι γυναίκες!
Η ύπαρξη ενός αρσενικού συγγενή με θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει όμως επίσης την πιθανότητα διάγνωσης, με τα παιδιά όσων πάσχουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια στους άνδρες, αλλά οι άνδρες ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ειδικά συμπτώματα όπως χαμηλή σεξουαλική ορμή – λίμπιντο, μειωμένη τριχοφυία προσώπου και μυική αδυναμία.
Εξετάσεις θυρεοειδούς για τη διάγνωση της Χασιμότο
Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα και ειδικές εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της Hashimoto.
Ο προσδιορισμός της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH χρησιμοποιείται ως εξέταση εκλογής για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά δεν αρκεί για να αποκλειστούν οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς. Συχνά, η TSH δεν παρουσιάζεται αυξημένη μέχρι να έχει “προχωρήσει” η θυρεοειδίτιδα.
Έτσι, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια “κανονική” TSH για χρόνια ενώ αντιμετωπίζουν πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Διαβάστε για αυτά εδώ.
Ο αθεράπευτος υποθυρεοειδισμός οδηγεί τελικά, μετά από διάστημα που είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή, σε μια μη φυσιολογικά αυξημένη TSH.
Αντίθετα, ο μη υποβληθείς σε θεραπεία υπερθυρεοειδισμός έχει ως αποτέλεσμα μια μη φυσιολογικά χαμηλή TSH.
Είναι γνωστό πια ότι τα άτομα με Hashimoto μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ των δύο και μερικές φορές να μη λαμβάνουν σωστή διάγνωση καθώς η νόσος εμφανίζει υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις.
Διαβάστε για την κατάσταση αυτή εδώ.
Ακόμη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όσους πάσχουν από τη νόσο ότι ασθενείς με ίδια τιμή TSH μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφορετικά συμπτώματα.
Τα τελευταία χρόνια, η Εθνική Ακαδημία Κλινικών Βιοχημικών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 95% των ατόμων χωρίς ασθένεια του θυρεοειδούς έχουν συγκεντρώσεις TSH κάτω από 2,5 mIU / mL και ένα νέο κανονικό εύρος αναφοράς καθορίστηκε από το American College of Clinical Endocrinologists, με τη “φυσιολογική” TSH να ορίζεται από τους ενδοκρινολόγους στην Αμερική μεταξύ 0,3 και 3,0 mIU / ml, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες (2017) θα πρέπει να επιδιώκεται μία TSH κάτω από 2,5 mIU/ml στις γυναίκες με επιθυμία κύησης.
Διαβάστε ακόμη: Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού παρά τη φυσιολογική TSH
Eξετάσεις για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto είναι οι δοκιμασίες των θυρεοειδικών αντισωμάτων:
- Αντισώματα κατά της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (αντισώματα ΤΡΟ) => παρόντα σε> 90% των ατόμων με Hashimoto
- Αντισώματα κατά της θυρεοσφαιρίνης (TG αντισώματα) => παρόντα σε > 80% των ατόμων με Hashimoto
Αξίζει να τονιστεί ότι τα αντισώματα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν θετικά ακόμη και δεκαετίες σε μερικούς ανθρώπους πριν εμφανιστεί μια αλλαγή στην TSH ενώ μπορεί ήδη να έχουν εμφανιστεί αλλαγές στο υπερηχογράφημα του αδένα.
Σημαντική σημείωση:
Ένα άτομο με Χασιμότο μπορεί να παρουσιάζει θετικά και τα δύο από αυτά τα αντισώματα, αλλά μέχρι και το 10% των ατόμων με Hashimoto μπορεί να μην παρουσιάζουν κανένα από τα αντισώματα θετικά.
Σε αυτήn την περίπτωση, μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα θυρεοειδούς για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αλλαγές-αλλοιώσεις συμβατές με τη Hashimoto στο θυρεοειδή αδένα.
Γιατί να κάνετε εξέταση για να ανακαλύψετε τη Hashimoto;
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς μπορούν από μόνα τους να οδηγήσουν σε συμπτώματα σχετικά με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς όπως άγχος, κόπωση και γενικό αίσθημα αδυναμίας και κακουχίας, χωρίς να υπάρχει αλλαγή στην TSH.
Στην ιδανική περίπτωση, καλό είναι να εντοπίσουμε τα αντισώματα του θυρεοειδούς πριν υποστεί βλάβη σημαντικό μέρος του θυρεοειδικού ιστού. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε το χρόνο να αναζητήσουμε τη βασική αιτία της αυτοάνοσης επίθεσης και να επιβραδύνουμε την αυτοάνοση επίθεση στο θυρεοειδή.
Επίσης, ο εντοπισμός μιας αυτοάνοσης κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων καταστάσεων.
Τα γονίδια δεν είναι πάντα το πεπρωμένο μας …
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη της θυρεοειδίτιδας Hashimoto σε εκείνους που έχουν τη γενετική προδιάθεση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπερβολική πρόσληψη ιωδίου, συγκεκριμένες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, ορμονικές ανισορροπίες, διάφορες τοξίνες, τη διατροφή, καταστάσεις έντονου στρες και καθώς και τη θεραπεία με ορισμένα είδη φαρμάκων.
Δε σημαίνει ακόμη ότι όποιος έχει τα γονίδια θα αναπτύξει και τη νόσο- χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις των ομοζυγωτικών διδύμων: μόνο στο 50% παρουσιάζουν και τα δυο αδέρφια αντισώματα, που σημαίνει ότι τα γονίδια δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας και ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο και αξίζει να ταυτοποιηθούν καθώς η διόρθωσή τους μπορεί να σημάνει και καλύτερη πορεία της ασθένειας.
Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία
Ενδοκρινολόγος
www.endoderma.gr
Διαβάστε ακόμη στα σχετικά άρθρα:
Πώς το στρες επηρεάζει το θυρεοειδή;
Χασιμότο θυρεοειδίτιδα και λοιμώξεις
Είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς κληρονομικές;
Διάγνωση Χασιμότο και αντισώματα