Πρόωρη Εμμηνόπαυση και θυρεοειδής – υπάρχει συσχετισμός;

Σε κάθε γυναίκα από την ηλικία των περίπου 11 έως 13 ετών ξεκινάει η περίοδος της ζωής τους όπου το σώμα εργάζεται κάθε μήνα στο να παράγει την ωορρηξία και κατά επέκταση  ξεκινάει η εμμηνόρροια ρήση.

Συνήθως από την  ηλικία των 45 ετών και πάνω αρχίζει σιγά-σιγά να κλείνει αυτός ο κύκλος καθώς το σώμα σταδιακά σταματάει την λειτουργία της παραγωγής ωαρίου και η γυναίκα μπαίνει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η περίοδος  της εμμηνόπαυσης μπορεί να κρατήσει από 3 έως 7 χρόνια.  Σε κάποιες γυναίκες μάλιστα μέχρι και 14 χρόνια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. *

Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι εύκολο  να διαγνωστεί, επειδή είναι ένα σχετικάwechseljahre3 σπάνιο φαινόμενο. Τα αίτια δεν έχουν ερευνηθεί στο πλήρες, όμως συχνά φαίνεται να επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες και από αυτοάνοσες διαδικασίες.

Γνωρίζουμε αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες όπου ο οργανισμός, παράγοντας αντισώματα καταπολεμάει το ίδιο το σώμα. Μία από αυτές της ασθένειες είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto η οποία σταδιακά αδρανοποιεί τον θυρεοειδή αδένα.

Μια έρευνα σε 119 γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έδειξε ότι το 18,5% έπασχε από χρόνιο αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό.**

Σε αντίθεση με την «κανονική» εμμηνόπαυση η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι παροδική ή και μόνιμη.

Οι επιστήμονες δεν  μπορούν να εξηγήσουν ακόμα την ακριβή διαδικασία, ωστόσο όπως φάνηκε από μια έρευνα οι γυναίκες με αυξημένα αντισώματα ήταν κατά 92% πιο επιρρεπείς στην πρόωρη εμμηνόπαυση. ***

Προφανώς τα αντισώματα μπλοκάρουν τους υποδοχείς, οι οποίοι επηρεάζουν την έκκριση της  Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνης (FSH) από την Υπόφυση.

Μια μόνιμη θεραπεία για την πρόωρη εμμηνόπαυση δεν έχει βρεθεί ακόμα. Συχνά και μετά από τακτικούς ορμονικούς ελέγχους, μπορεί να γίνει μια θεραπεία με ορμόνες κατά την οποία στόχος είναι η διέγερση των ωοθηκών. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιθυμία τεκνοποίησης.

Σημαντικό θεωρείται  η πολύ καλή συνεργασία με γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο!

wechseljahre2

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

*έρευνα των *(Nancy E. Avis, PhD; Sybil L. Crawford, PhD; Gail Greendale, MD; Joyce T. Bromberger, PhD; Susan A. Everson-Rose, PhD, MPH5; Ellen B. Gold, PhD; Rachel Hess, MD; Hadine Joffe, MD, MSc; Howard M. Kravitz, DO, MPH; Ping G. Tepper, PhD; Rebecca C. Thurston, PhD; for the Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN), Feb. 2015)

**(1997, The American College of Obstetricians and Gynecologists)

***(1999, των  D ChattopadhyayMR SenP KatiyarLK Pandey)

Πληροφορίες από:  tomdoc.de

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Πρόωρη Εμμηνόπαυση και θυρεοειδής – υπάρχει συσχετισμός;

Αφήστε μια απάντηση