Αντιγριπικό εμβόλιο και αυτοάνοσο νόσημα

«Έχω αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα τύπου Hashimoto. Αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο τώρα που έρχεται ο χειμώνας. Ποια είναι η άποψη των ειδικών;» -Μάκης

Καθώς το σώμα βάλλεται από αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε εποχιακές ιώσεις π.χ. τους κοινά γνωστούς ιούς της γρίπης.

Έτσι συχνά εγείρεται το ερώτημα, αν  τελικά το αντιγριπικό εμβόλιο θα μπορούσε να προστατέψει το άτομο από αυτές τις ιώσεις.grippeimpfung

Τα εμβόλια συγκαταλέγονται στους ελάχιστους τρόπους προστασίας και πρόληψης κατά των ιώσεων. Ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν συχνά ενημέρωση για εμβολιασμό.

Τα αντιγριπικά εμβόλια βοηθούν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα κατά ενός ιού, έτσι ώστε το σώμα να μην χρειαστεί να νοσήσει πρώτα για να αναπτύξει αυτά τα αντισώματα.

Η γρίπη δεν είναι ένα «απλό κρύωμα» είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία έχει πολλές όψεις και μπορεί να εξελιχτεί σε επείγον περιστατικό.

Ένα άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ίσως νοσήσει βαριά από αυτή την  ίωση, η οποία μπορεί να εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως του προτείνουν τον εμβολιασμό, ώστε να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο ο οργανισμός.

Οι γνώμες ωστόσο διίστανται  σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στην περίπτωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, ο οργανισμός εσφαλμένα αναπτύσσει αντισώματα τα οποία στρέφει λανθασμένα ενάντια στο ίδιο το σώμα.

Αντιγριπικό εμβόλιο και αυτοάνοσο νόσημα

Η δράση του εμβολίου εξαρτάται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ωστόσο δυσλειτουργεί, εγείρεται  το ερώτημα: Μπορεί να οδηγήσει το αντιγριπικό εμβόλιο σε υποτροπή του αυτοάνοσου νοσήματος.impfungen2

Οι έρευνες που διεξάχθηκαν και διεξάγονται, δεν επαρκούν ούτε για να επιβεβαιώσουν, ούτε για να καταρρίψουν αυτή την εικασία.

Ωστόσο υπάρχουν αντίθετοι στη χρήση εμβολίων και παραθέτουν αρκετούς λόγους κατά του  αντιγριπικού εμβολίου.

Ένας από αυτούς είναι ότι τα αντιγριπικά εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες καθώς περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά. Από την άλλη μεριά, δε φαίνεται να μειώνονται οι περιπτώσεις γρίπης, παρόλο της αύξησης των ατόμων που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε έτος. Όπως αναφέρει και το ινστιτούτο επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κόχ στο ενημερωτικό του έντυπο αριθμός 39: « Η επίτευξη του στόχου ενός εμβολίου, δηλαδή η προστασία από την εκάστοτε ίωση, εξαρτάται συχνά από την καλή λειτουργία του οργανισμού, όμως αυτό δεν προβλέπεται εκ των προτέρων…. Η αύξηση των αντισωμάτων μπορεί να δώσει μια σχετική ένδειξη ότι η διαδικασία του εμβολίου ήταν επιτυχής. Το αν νοσήσει ωστόσο το άτομο που έλαβε το εμβόλιο είναι σχετικό…»

To hashimoto.gr είναι ουδέτερο σε σχέση με την πραγματοποίηση ή μη του εμβολίου, καθώς αυτό είναι καθαρά προσωπική απόφαση.

impfungen

Ίσως σας ενδιαφέρει και το άρθρο “Η Υποτροπή στη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα”

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

pharmazeutische-zeitung.de, impfen-info.de, forum-schilddruese.de

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση