Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση παθήσεων του θυρεοειδούς στις περισσότερες χώρες.
Κι αυτό όχι μόνο επειδή έχουμε τη δυνατότητα πλέον να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση -κι άλλοι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτήν την αύξηση.
Τα γονίδια παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο καθώς ένα άτομο με θετικό οικογενειακό ιστορικό για νόσους του θυρεοειδούς παρουσιάζει μια σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης μιας νόσου του θυρεοειδούς αδένα.
Επίσης, το περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των παθήσεων.
Για παράδειγμα, σε περιοχές με σοβαρή ανεπάρκεια σεληνίου (Se), μπορεί να παρατηρηθεί μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης θυρεοειδίτιδας, λόγω μειωμένης δραστηριότητας της εξαρτώμενης από το σελήνιο υπεροξειδάσης εντός των θυρεοειδικών κυττάρων.
Τα εξαρτώμενα από το σελήνιο ένζυμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έτσι, ακόμη και η ήπια έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές.
Τι είναι η ινοσιτόλη;
Τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες για το πώς ένας ακόμη παράγοντας, η ινοσιτόλη, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η ινοσιτόλη θεωρείται από τους περισσότερους ερευνητές ένας βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B (Β8).
Με επιστημονικούς όρους, η ινοσιτόλη είναι μια χημική ένωση που αποκαλείται καρβοκυκλική πολυαλκοόλη, της οποίας η πιο σημαντική μορφή στη φύση είναι η μυοϊνοσιτόλη.
Η ινοσιτόλη συντίθεται ενεργά στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού και η παραγόμενη ποσότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προσλαμβάνεται με τη διατροφή. Οι δύο ιστοί που φαίνεται να εμπλέκονται κυρίως είναι το ήπαρ και οι νεφροί.
Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.
Η ινοσιτόλη παρεμβαίνει θετικά:
- Στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών
- Στον έλεγχο του μεταβολισμού λιπών και σακχάρων
- Στην αύξηση των μαλλιών
- Στον έλεγχο της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων
- Στις διαδικασίες κυτταρικής αύξησης, γονιμοποίησης και απέκκρισης
Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις ινοσιτόλης μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία της κατάθλιψης, σε ψυχαναγκαστικές διαταραχές, και διαταραχές άγχους.
Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που εμφανίζουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Η λήψη της, σε δόσεις 2000-4000 mg, σε καθημερινή βάση δείχνει:
- Να αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
- Να μειώνει τα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα κι επομένως να βελτιώνει τα σχετικά συμπτώματα όπως την ακμή και την υπερτρίχωση
- Να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που συχνά συνυπάρχει με το σύνδρομο
Αντίστροφα η ανεπάρκεια της ινοσιτόλης μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρωση, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νευρικότητα, εναλλαγές διαθέσης και δερματικά εξανθήματα.
Σημαντικό είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στην έλλειψη της ινοσιτόλης -τα άτομα που πίνουν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχει βρεθεί να έχουν αυξημένες ανάγκες σε ινοσιτόλη.
Πώς επιδρά η ινοσιτόλη στο θυρεοειδή;
Η μύο -ινοσιτόλη δρα και ως δεύτερος αγγελιοφόρος που ρυθμίζει τις δραστηριότητες αρκετών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, η θυρεοτροπίνη ή θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH).
Μετά τη σύνδεση της με τον υποδοχέα της TSH στην επιφάνεια του θυρεοειδικού κυττάρου, διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση αλλά και τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4.
Τι μας έδειξε η νέα μελέτη για τη μύο- ινοσιτόλη και το θυρεοειδή;
Ο σκοπός της μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτόν το χρόνο στην Ιnternational Journal of Endocrinology ήταν να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της λήψης συμπληρωμάτων μυο -ινοσιτόλης και σεληνίου στην αποκατάσταση της ευθυρεοειδικής κατάστασης ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που έχουν ήδη αναπτύξει υποκλινικό υποθυρεοειδισμό.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (T3, T4) στο αίμα είναι στα φυσιολογικά επίπεδα και τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) ελαφρώς αυξημένα.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 86 ασθενείς, 8 άνδρες και 79 γυναίκες με μέση ηλικία περίπου τα 42 έτη, επίπεδα TSH μεταξύ 3 και 6 mIU / L, αυξημένα αντισώματα TPOAb ή / και TgAb στον ορό και φυσιολογικά επίπεδα ελεύθερης θυροξίνης (fT4) και ελεύθερης τριϊωδοθυρονίνης (fT3).
Κανένας από τους ασθενείς δε λάμβανε θεραπεία με ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά ή άλλα φάρμακα. Οι ασθενείς έλαβαν δισκία που περιείχαν 600 mg μυο-ινοσιτόλης και 83 μg σεληνίου με τη μορφή L-σεληνομεθειονίνης από το στόμα για 6 μήνες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν το φάρμακο με νερό περίπου 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Μια σημαντική μείωση των επιπέδων της TSH παρατηρήθηκε στους ασθενείς μετά την αγωγή, από 4,32 ± 0,06 mIU / L αρχικά έως 3,12 ± 0,09 mIU / L μετά τη θεραπεία.
Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις και στα επίπεδα των δύο αυτοαντισωμάτων TgAb και TPOAb μετά τη χορήγηση των επιπέδων μυοινοσιτόλης και σεληνίου:
Τα αντισώματα TgAb μειώθηκαν από 344,96 ± 23,77 IU / ml κατά μέσο όρο σε 288,84 ± 23,35 IU / ml μετά την αγωγή και τα TPOAb από 720,67 ± 52.39 IU / ml έως 620.38 ± 50.90 IU / ml.
Τα επίπεδα fT3 και fT4 στον ορό ασθενών ήταν ελαφρώς υψηλότερα μετά το τέλος της περιόδου των 6 μηνών σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές: οι τιμές της fT3 ήταν 2,67 ± 0,04 pg / ml στην αρχική τιμή και 2,79 ± 0,03 pg / ml μετά την αγωγή (p ≤ 0,01) και τα επίπεδα fT4 ήταν 0,94 ± 0,02 ng / ml και 1,07 ± 0,02 ng / ml (p ≤ 0,001) πριν και μετά την αγωγή, αντίστοιχα.
Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι -μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο- εντοπίστηκε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μετά από 6 μήνες χορήγησης σεληνίου και μυοϊνοσιτόλης.
Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι η συνχορήγηση μυο- ινοσιτόλης και σεληνίου για 6 μήνες ήταν σε θέση να βελτιώσει τα εργαστηριακά ευρήματα και την ευημερία των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (θετικά θυρεοειδικά αντισώματα) και υποκλινικό υποθυρεοειδισμό με απουσία παρενεργειών.
Περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.
Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία MD
Eιδικός Eνδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
- Treatment with Myo-Inositol and Selenium Ensures Euthyroidism in Patients with Autoimmune Thyroiditis
- Combined treatment with Myo-inositol and selenium ensures euthyroidism in subclinical hypothyroidism patients with autoimmune thyroiditis