Καούρα στο στομάχι – τι μπορείτε να κάνετε;

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γνωστή σε όλους μας «καούρα» δημιουργείται όταν “κυλάει” περιεχόμενο του στομάχου προς τα πάνω, στον οισοφάγο, σαν ένδειξη μιας δυσλειτουργίας του στομάχου που συχνά συσχετίζεται με λάθος διατροφικές συνήθειες.

Αν υπάρχει υποψία για αυτοάνοση χρόνια γαστρίτιδα ή άλλη ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό – γαστρεντερολόγο.  Σε αυτό το άρθρο θα εξεταστούν βοηθήματα τα οποία ίσως απαλύνουν τα συμπτώματα των γαστρικών ενοχλημάτων στην καθημερινότητα

Αιτίες και συμπτώματαreflux

Η συχνότερη αιτία φαίνεται πως είναι η βλάβη του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, που μπορούμε να περιγράψουμε και ως «δακτυλίδι» που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι.
Με αυτόν τον σφιγκτήρα το στομάχι μένει κλειστό έτσι ώστε να μην κυλούν υγρά και τροφές από το στομάχι πάλι πίσω στον οισοφάγο. Όταν λοιπόν υποστεί βλάβη ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, δεν κλείνει αρκετά καλά και ο μυς αυτός χαλαρώνει. Κάποια φάρμακα ή ουσίες όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη και ο καπνός,  μπορεί να ενισχύσουν την παλινδρόμηση και τις καούρες.

  • Η οισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως:
  • Κάψιμο, αίσθημα καψίματος: Το σύμπτωμα είναι το πιο διαδεδομένο, εξού και το όνομα «καούρα». Ένα έντονο κάψιμο γίνεται αισθητό στην περιοχή ακριβώς κάτω από το στέρνο,  συχνά εμφανίζεται μετά από βαριά καρυκευμένο φαγητό ή αν αμέσως μετά το βραδινό φαγητό κάποιον πέσει για ύπνο.
  • Ξινή γεύση κατά την παλινδρόμηση, πόνο στο στέρνο και δυσκολία στην κατάποση
  • Δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά την νύχτα: επιδείνωση σε ασθενείς με βρογχικά, ιστορικό πνευμονικών λοιμώξεων, άσθμα κλπ.
  • Σε παιδιά μπορεί η παλινδρόμηση να φέρει κυρίως λόξιγκα και αναπνευστικά προβλήματα.
    Αν αυτό το πρόβλημα γίνει χρόνιο θα πρέπει να λάβει ο γονιός την γνώμη ενός γιατρού.

Προτάσεις για πρόληψη

  • Μετά από το φαγητό είναι καλό να αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως, ειδικά μετά από το βραδινό φαγητό, είναι καλό να περιμένετε 1 – 2 ώρες. Σε πιο βαριά γεύματα ίσως και παραπάνω χρομο.
  • Αν  έχετε συχνά προβλήματα με καούρες είναι καλό να ανασηκώσετε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας έστω για 15 εκατοστά. Αν θέλετε προσπαθήστε να ανασηκώσετε ολόκληρο το κρεβάτι από την μία μεριά.
  • Τα περισσότερα μαξιλάρια δεν βοηθάνε σε αυτή τη περίπτωση, επειδή ανασηκώνουν μόνο το κεφάλι και σκοπός είναι να ανασηκωθεί όλο το πάνω μέρος του σώματος.
  • Αποφύγετε να φοράτε πολύ στενά ρούχα κατά την διάρκεια του γεύματος. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι ελαστικά και άνετα.
  • Αποφύγετε τις βαριές και πολύ λιπαρές τροφές. Καλύτερα συχνά και μικρά γεύματα παρά δύο παραφορτωμένα γεύματα την ημέρα.
  • Καταναλώστε ελάχιστο ή και καθόλου αλκοόλ
  • Τροφές που λειτουργούν χαλαρωτικές για τον οισοφαγικό σφιγκτήρα είναι καλό να αποφεύγονται. Αυτές είναι για παράδειγμα σοκολάτες, σάλτσες και βαριά μαγειρεμένα λαδερά.
  • Μην αθλείστε άμεσα μετά το γεύμα
  • Το στρες βλάπτει παντού – ναι, και τον οισοφαγικό σφιγκτήρα
  •  Τροφές που ερεθίζουν την βλεννογόνο του στομάχου είναι καλό να αποφεύγονται όπως: λιπαρά, τηγανητά, παστά, μαύρο τσάι, κάποιοι ξηροί καρποί, αναψυκτικά.
  • Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να καταστρέφει την ισορροπία του γαστρεντερικού συστήματος. Αν θέλετε να αποφύγετε τις καούρες, πρέπει και να αποφύγετε την ζάχαρη.
  • Φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αν πάλι υποφέρετε από καούρες υπάρχουν πολλά «γιατροσόφια» των γιαγιάδων μας που φαίνεται ότι βοηθάνε. Χαρακτηριστικό ωστόσο και ιδιαίτερα υγιεινό θεωρείτε το μαστιχόνερο.

Αφήστε από το βράδυ λίγα σπυριά μαστίχα Χίου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό. Το νερό αυτό παίρνει όλα να θρεπτικά συστατικά τις μαστίχας και είναι πέραν αυτού δροσιστικό και εύγευστο.

Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να το πιείτε για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους. Πιείτε ένα σπυρί μαστίχα Χίου με λίγο νερό (σαν χαπάκι).

Πολλοί ομοιοπαθητικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η ευεργετικές ικανότητες της μαστίχας Χίου είναι σχεδόν θαυματουργές!mastix

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Διαβάστε σχετικά:

Χασιμότο, ενοχλήσεις στο στομάχι και Βιταμίνη Β12

Πόνος στο στομάχι, τι σημαίνει; Κάντε το τεστ!

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Καούρα στο στομάχι – τι μπορείτε να κάνετε;

Αφήστε μια απάντηση