Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νόσου του Graves και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;
Η νόσος του Graves και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι και οι δύο αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το θυρεοειδή αδένα. Πιστεύεται ότι σχετίζονται στενά. Η βασική διαφορά τους είναι η περιοχή της επίθεσης των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Στη Hashimoto τα κύρια αντισώματα που βρίσκονται αυξημένα είναι αυτά κατά της θυρεοσφαιρίνης και αυτά κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO).
Τα ίδια αντισώματα μπορεί να υπάρχουν αυξημένα σε ένα μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Graves, αλλά το κύριο αντίσωμα στην περίπτωση αυτή είναι αυτό κατά του υποδοχέα της TSH (TSHR-Ab).
Συνήθως τα άτομα με Graves έχουν υπερθυρεοειδισμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα καταστολής του θυρεοειδούς (μεθιμαζόλη) ή ραδιενεργό ιώδιο για την καταστροφή του θυρεοειδούς.
Υποβλήθηκα σε θυρεοειδεκτομή με διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς ή νόσου του Graves.
Παίρνω λεβοθυροξίνη (θεραπεία υποκατάστασης με ορμόνες του θυρεοειδούς), αλλά εξακολουθώ να έχω πολλά συμπτώματα. Οποιεσδήποτε προτάσεις;
Οι περισσότερες νόσοι του θυρεοειδούς (Hashimoto, Graves, καρκίνος θυρεοειδούς) είναι αποτέλεσμα μια ανισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και όταν ο θυρεοειδής έχει αφαιρεθεί χειρουργικά ή μετά από τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, αυτή η ανισορροπία εξακολουθεί να υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αναγκαία λοιπόν θεωρείται τόσο η αποκατάσταση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού όσο και η σωστή αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών.
Έκανα τεστ για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η εξέταση για αντιθυρεοειδικά αντισώματα ήταν αρνητική αλλά τα συμπτώματα μου είναι συμβατά με Hashimoto – ένα αρνητικό τεστ αντισωμάτων σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχω Hashimoto ή πρέπει να γίνει κάτι άλλο;
Το 90-95% των περιπτώσεων του υποθυρεοειδισμού σε χώρες που προσθέτουν ιωδίου στο αλάτι προκαλούνται από τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία).
Οι καλύτερες εξετάσεις είναι αυτές για τα αντισώματα κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO) και κατά της Tg (θυρεοσφαιρίνη). Αυτά τα αντισώματα μπορεί να είναι για πολύ καιρό αυξημένα πριν παρατηρηθεί μια αλλαγή στην τιμή της TSH. Τα αντισώματα βρίσκονται αυξημένα στο 90% των ατόμων με Hashimoto.
Γι αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται και ένα υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα αντισώματα και τη διάγνωση της Χασιμότο.
Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχονται τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα;
Μετά από μία στοχευμένη παρέμβαση, όπως η λήψη σεληνίου, καλό είναι να ελέγχονται τα αντισώματα αφού περάσουν τρεις μήνες για να διαπιστωθούν οι πραγματικές επιπτώσεις.
Διαβάστε περισσότερα: Σελήνιο και θυρεοειδής
Είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τα αντι -ΤΡΟ αντισώματα;
Tα αυτοαντισώματα είναι πολύ πιθανό να μειωθούν μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής:
η εξάλειψη συγκεκριμένων λοιμώξεων και δυσανεξιών, η λήψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, η ομαλοποίηση της πέψης, η βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, η αντιμετώπιση της “κόπωσης” των επινεφριδίων, η απαλλαγή από τις τοξίνες αποτελούν τα πρώτα σημαντικά βήματα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της Hashimoto;
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας ποικιλίας διαφορετικών παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη ιωδίου, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς ή μια βλάβη στο θυρεοειδή.
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση πάθηση που οδηγεί σταδιακά στην καταστροφή του θυρεοειδή.
Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που προσθέτουν ιώδιο στο αλάτι, προκαλούνται από τη Hashimoto.
Διαβάστε περισσότερα: Έχεις Χασιμότο, υποθυρεοειδισμό ή και τα δύο;
Είχα τη νόσο του Graves και έλαβα ραδιενεργό ιώδιο για την καταστροφή του θυρεοειδούς μου ή έχω υποστεί θυρεοειδεκτομή. Τι πρέπει να προσέξω;
Οι περισσότεροι νόσοι του θυρεοειδούς προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο θυρεοειδή, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκτός ισορροπίας. Ακόμα και όταν ο θυρεοειδής αφαιρείται χειρουργικά ή μετά από τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο η αυτοανοσία εξακολουθεί να υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να αναπτύξουν πρόσθετες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα…
Έτσι η εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να γίνει βασικός στόχος της θεραπείας.
Έχω ακούσει τη θεωρία ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι η αφορμή για να εκδηλωθεί μία ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα! Τι ισχύει;
Η εγκυμοσύνη μπορεί συχνά να είναι ένα έναυσμα για την εκδήλωση αυτοάνοσων διαταραχών.
Η ανεπάρκεια του σιδήρου και η πτώση της άμυνας του οργανισμού στη διάρκεια της κύησης καθώς και τα κύτταρα του εμβρύου που κυκλοφορούν στο σώμα της μητέρας ενδεχομένως να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο.
Ο έλεγχος των ορμονών του θυρεοειδούς τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό είναι απαραίτητος.
Διαβάστε περισσότερα:
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και εγκυμοσύνη
Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη
Ποιες άλλες ερωτήσεις έχετε για τη Χασιμότο και τον υποθυρεοειδισμό;
Επισκεφτείτε το Forum της σελίδας μας!
καλησπερα θα ηθελα να μου πειτε σας παρακαλω !!! ευχαριστω εκ τον προτερων
θυροξινη ελευθερη (FT4) 11.70 ΦΙΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 7.00 -20.00
θυρεοτροπος ορμονη (ΤSH) 7.99 μιU/ mL ΦΙΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ 0.40 -4.00