Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.
Αναφέρεται σε ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών
Τέτοια συμπτώματα είναι για παράδειγμα: οι κοιλιακοί πόνοι, η γενική ατονία, τα οιδήματα, η ευερεθιστότητα, οι καταθλιπτικές τάσεις, η υπερευαισθησία όπως και η έντονη επιθυμία για τα γλυκά και τη ζάχαρη, όπως και για άλλα “περίεργα” τρόφιμα.

Ο γυναικείος κύκλος ορίζει με τα σκαμπανεβάσματα του τις ορμόνες που εκκρίνονται στη διάρκεια του μήνα και αυτές οι αυξοειώσεις στα επίπεδα των ορμονών ευθύνονται συχνά και για τις μεταπτώσεις στη διάθεση της γυναίκας.
Οι μέρες πριν από τις «δύσκολες μέρες» συχνά γίνονται ανυπόφορες.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο περιλαμβάνει μέχρι και 150 συμπτώματα τα οποία στην κάθε γυναίκα μπορεί να έχουν διαφορετική ένταση και να ποικίλουν από κύκλο σε κύκλο.
Συνήθως τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν στην 10η με 14η ημέρα του κύκλου και υποχωρούν στις πρώτες δύο μέρες της εμμηνόρροιας ρύσης. Συχνότερα φαίνεται το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο να πλήττει γυναίκες από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Κάποιες φορές τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε οι γυναίκες αυτές είναι ανίκανες να εργαστούν εκείνες τις ημέρες.
Συχνά μάλιστα επηρεάζονται οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.

bauchweh

Αίτια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Οι αιτίες που προκαλούν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ερευνούνται εδώ και δεκαετίες και όμως δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.
Μένουν πολλές ερωτήσεις ακόμα να απαντηθούν.

Φαίνεται όμως να συντρέχουν πολλά αίτια.
Μία δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος όπως και του ορμονικού συστήματος να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως επίσης φαίνεται να επηρεάζουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο η έκκριση των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, της οποίας τα επίπεδα μειώνονται δραστικά τις ημέρες της ωορρηξίας.

Οι ερευνητές συμφωνούν με απόλυτη ομοφωνία ότι το ορμονικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.  Ερευνάται μάλιστα η άμεση σύνδεση του με την αυξομείωση των θυρεοειδικών ορμονών. Ακόμα φαίνεται να συμβάλουν παράγοντες όπως η διατροφή π.χ. υπερβολική ζάχαρη, υπερβολική καφεΐνη  όπως και η χρήση του καπνού και η κατάχρηση του αλκοόλ.

Συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει μια γυναίκα με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι D

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αίσθημα φουσκώματος , αέρια δυσκοιλιότητα
  • Πόνους σε μέση, πλάτη, αυχένα, πονοκέφαλοι
  • Αύξηση της όρεξης ή ανορεξία
  • Διαφορά στο δέρμα μέχρι και ακμή
  • Κατακράτηση υγρών, πρησμένα μάτια, δάκτυλα και πόδια
  • Ευαισθησία στο στήθος και ιδιαίτερα στις θηλές,
  • Ψυχολογικά συμπτώματα: π.χ. μετάπτωση συναισθημάτων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού, επιθετικότητα, φοβίες, αϋπνίες, έλλειψη συγκέντρωσης, κλάμα

Μερικές γυναίκες έχουν ένα ή δύο συμπτώματα , άλλες πάλι ίσως να έχουν πολλά παραπάνω και μάλιστα σε διαφορετική ένταση. Κάποιες μάλιστα ίσως διαγνωστούν με προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (ΠΕΔΔ) η οποία από το 2000 και έπειτα είναι αναγνωρισμένη ασθένεια.

Με μια τέτοια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων δεν είναι καθόλου παράξενο ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συχνά αργεί να διαγνωστεί σε γυναίκες. Συμπτώματα όπως στο  προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να υπάρξουν στην έναρξη της εμμηνόπαυσης όπως και σε περίπτωση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξει αναλυτική καταγραφή του ιστορικού, σωματικές και ορμονικές εξετάσεις, όπως και αναλυτικές αιματολογικές εξετάσεις για τυχόν έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων κλπ.

Η καλή συνεργασία της γυναίκας με το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο της είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

5 thoughts on “Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Αφήστε μια απάντηση