Ιπποφαές – η σούπερ-δύναμη της φύσης

Το ιπποφαές (Hippophae rhamnoides) είναι ένα θαμνώδες φυτό το οποίο συνήθως αναπτύσσεται σε αμμόλοφους. Το βρίσκουμε όμως και σε βουνά κοντά σε ποτάμια ή και σε κήπους με όμορφα φυτά. Είναι εντυπωσιακό ότι αντέχει σε πολλές καιρικές συνθήκες καθώς αναπτύσσεται κοντά στην θάλασσα όπως και σε κρύα και χειμωνιάτικα τοπία.

Χαρακτηριστικά είναι τα μακρόστενα φύλα του που έχουν μια ελαφριά ασημένια όψη και οι καρποί του που έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα.  Οι καρποί του έχουν μια ξινή γεύση και στο εσωτερικό τους κρύβουν μικρά σποράκια.

Το ιπποφαές είναι ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει πολύ Βιταμίνη C και Βιταμίνη  Β12.

Η περιεκτικότητα του ιπποφαές σε βιταμίνη C είναι συχνά πολύ υψηλότερη από πολλά εσπεριδοειδή και γι αυτό χρησιμοποιείται στην έλλειψη βιταμίνης C.

Η έλλειψη βιταμίνης C χαρακτηρίζεται κυρίως από συμπτώματα κόπωσης, υπνηλίας και μειωμένης αποδοτικότητας. Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα, τριχόπτωση και σοβαρά μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα.

Το ιπποφαές περιέχει επίσης Βιταμίνη Β12. Είναι από ένα από τα ελάχιστα φυτά και αυτό το καθιστά άμεση πηγή Βιταμίνης Β12, κυρίως σε άτομα που απέχουν από ζωικές τροφές π.χ Vegetarian.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει Β-σιτοστερόλη, μία ουσία όμοια με τα οιστρογόνα του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η ουσία συχνά χρησιμοποιείται  για την ρύθμιση της χοληστερίνης και την συναντάμε συχνά ως προσθετικό σε προϊόντα μείωσης της χοληστερίνης όπως π.χ. μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακόμα χρησιμοποιείτε αυτή η ουσία στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Το ιπποφαές με τις ευεργετικές του ιδιότητες χρησιμοποιείτε για την θεραπεία και πρόληψη ιώσεων όπως την εποχική γρίπη καθώς αδιαμφισβήτητα δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

sanddorn getrocknet

Ιπποφαές και Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Γίνονται εντατικές έρευνες για την επίδραση που μπορεί να έχει το ιπποφαές στην υγεία ενός ατόμου με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Κάποιες έρευνες απέδειξαν ότι τα φύλα του φυτού ιπποφαούς έχουν αντιφλεγμονώδες ιδιότητες, κάτι που ακόμα δεν έχει αποδειχτεί για τους καρπούς του.

Άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ωστόσο έχουν μόνο θετικές εμπειρίες να αφηγηθούν από την κατανάλωση των καρπών του ιπποφαές.

Ιδιαίτερα σε περίοδο υποθυρεοειδισμού βοηθάει στην καταπολέμηση συμπτωμάτων όπως  κόπωση και  ατονία.

Την περίοδο της άνοιξης φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά στα συμπτώματα της ανοιξιάτικης κόπωσης.

Τρόποι κατανάλωσης

Το ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή. Τα σποράκια που περιέχουν οι καρποί του χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ελαίου, που χρησιμεύει και για  εξωτερική χρήση ως καταπραϋντικό και θεραπευτικό, όπως και στην κατανάλωση του. Πολλά άτομα πίνουν χυμό (από τους φρέσκους καρπούς του ιπποφαές) ή τσάι (από τους αποξηραμένους καρπούς του ιπποφαές).

Βάση ερευνών που έγιναν στην Δρέσδη, Γερμανίας και στη  Σόφια, Βουλγαρίας, το ιπποφαές δεν φαίνεται να φέρνει παρενέργειες ακόμα και στην μακροχρόνια λήψη του.

2 προτάσεις κατανάλωσης του ιπποφαούς από το hashimoto.gr

  •  Πολλά άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα νιώθουν κατά πολύ καλύτερα όταν καταναλώνουν καθημερινά μια χούφτα αποξηραμένους καρπούς ιπποφαούς.
  • Ένας άλλος τρόπος κατανάλωσης του ιπποφαούς είναι το τσάι. Περιχύστε λίγους αποξηραμένους καρπούς ιπποφαές με καυτό νερό (95°) και αφήστε το μείγμα να τραβήξει για 3-4 λεπτά.

Δοκιμάστε τo Ιπποφαές  –  Ίσως να νιώσετε και εσείς την ευεργετική του δράση και τόνωση.

sanddorn(2)

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες από  heilkraeuter.de, ncbi.nlm.nih.gov,schilddruesenguide.de,

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση