Δυσανεξία – Ευαισθησία στη φρουκτόζη

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι από τις πιο συχνές διατροφικές δυσανεξίες στην Ευρώπη. Σχεδόν 1 στους 3  Ευρωπαίους πάσχει από ευαισθησία ή δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη είναι η ζάχαρη ή αλλιώς η γλυκαντική ουσία που εμπεριέχεται στα φρούτα συχνά μάλιστα σε συνδυασμό με τη γλυκόζη.
Τα άτομα που πάσχουν από ευαισθησία ή δυσανεξία στη φρουκτόζη παρουσιάζουν συχνά έλλειψη μιας πρωτεΐνης (GLUT-5), η οποία ευθύνεται για τη σωστή απορρόφηση της φρουκτόζης από το λεπτό έντερο.

Όταν αυτή δεν απορροφάται σωστά, ένα μεγάλο ποσοστό της καταλήγει στο παχύ έντερο όπου προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από ευαισθησία στη φρουκτόζη παρουσιάζουν και ευαισθησία στη γλυκαντική ουσία σορμπιτόλη.

Τι συμπτώματα προκαλούνται;

Τα κλασσικά συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία – ευαισθησία στη φρουκτόζη είναι:

 • πόνοι και κράμπες στη περιοχή της κοιλιάς
 • ναυτία, εμετούς
 • αέρια, φούσκωμαfruktoseintoleranz
 • διάρροια

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη:

 • πονοκέφαλο
 • ζάλη
 • υπνηλία
 • ευαισθησία στην αλλαγή του καιρού
 • ευαισθησία σε λοιμώξεις
 • καταθλιπτικές τάσεις
 • έλλειψη βασικών ουσιών όπως φολικό οξύ, ψευδάργυρο κλπ.

Που περιέχεται η φρουκτόζη;

Σίγουρα μπορεί να βρεθεί η φρουκτόζη στα φρούτα αλλά και σε πολλά λαχανικά.
Όμως και σε όλα τα προϊόντα που παράγονται από φρούτα, όπως π.χ. οι χυμοί, οι μαρμέλαδες, τα επιδόρπια με φρούτα.
Ακόμη πολλά προϊόντα που κατατάσσονται στην κατηγορία των “Diet problem. Funny fruit, emoticon on white backgroundLight” προϊόντων ή διαίτης περιέχουν φρουκτόζη αντί για ζάχαρη. Ακόμα, η φρουκτόζη περιέχεται σε πολλά προϊόντα που συστήνονται για την διατροφή ατόμων με διαβήτη.

Περαιτέρω υπάρχουν και πολλά άλλα προϊόντα όπως το σιρόπι αγάβης ή το σιρόπι καλαμποκιού, τα οποία πολύ συχνά περιέχουν μία αρκετά μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη και αυτοάνοσες παθήσεις

Μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση επιβαρύνει γενικότερα όλο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια τροφική αλλεργία ή μια ευαισθησία – δυσανεξία σε κάποια ουσία όπως π.χ. στη λακτόζη, τη γλουτένη ή τη φρουκτόζη.

Ιδιαίτερα συχνά παρουσιάζεται η ευαισθησία στη φρουκτόζη σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοση πάθηση του πεπτικού συστήματος, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη.

Ωστόσο και άλλες ευπαθείς ομάδες είναι πιθανό να παρουσιάσουν ευαισθησία στη φρουκτόζη.

Δυσανεξία στη φρουκτόζη και θυρεοειδής αδένας

Όλο και περισσότερα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα) παρουσιάζουν κάποια μορφή τροφικής ευαισθησίας.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση δυσανεξίας στη φρουκτόζη μπορεί να γίνει κυρίως με τη δοκιμή ή την αποχή από κάποιες τροφές που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ακόμα, υπάρχουν fruktoseintoleranz testπλέον διάφορες μέθοδοι όπως το τεστ αναπνοής Η2, το οποίο πραγματοποιείται από ειδικό γαστρεντερολόγο ή μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Η θεραπεία έγκειται στην απόλυτη αποχή από τη φρουκτόζη και τα προϊόντα που περιέχουν φρουκτόζη.

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το άτομο, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ίσως μπορέσει να κάνει προσεκτικά «δοκιμές», καταναλώνοντας προσεκτικά και πάλι φρούτα και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης, τα οποία δεν του προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα.

sh_Fruktose

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Κάποιες πληροφορίες από schilddruese-augsburg.de

Facebooktwittermail

One thought on “Δυσανεξία – Ευαισθησία στη φρουκτόζη

Αφήστε μια απάντηση