Γλουτένη – πραγματικός εχθρός ή απλή φοβία;

Ένα φάντασμα βρίσκεται στα πιάτα μας καθημερινά! Ονομάζεται – Γλουτένη! Κρύβεται μέσα στα σιτηρά και λέγεται ότι είναι πολύ κακό! Υπάρχει κάποια βάση για την νέα φοβία κατά της γλουτένης;

Η γλουτένη περιέχει την πρωτεϊνη γλιαδίνη και υπάρχει σε πολλά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και την βρώμη.

Εγείροναι λοιπόν κάποιες ερωτήσεις γύρω από την γλουτένη όπου θα αφήσουμε να μας τις απαντήσουν ειδικοί  γαστρεντερολόγοι.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι chic, είναι όμως και υγιεινή;

Ο Καθηγητής και επικεφαλής γιατρός γαστρεντερολόγος, διαιτολόγος, παθολόγος στο Νοσοκομείο Πόρτς, Κολωνίας κύριος Βόλφγκανκ Χόλτμαϊερ αναφέρει: «Πολλές διάσημες προσωπικότητες αναφέρονται στην διατροφή τους άνευ γλουτένης. Μας παρουσιάζεται ως μια διατροφή ή οποία είναι υγιεινή και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Από ιατρικής απόψεως όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν κάποιος απέχει από γλουτένη και χάνει παράλληλα κιλά μπορεί να αποδοθεί στο ότι μειώνεται οι ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει, εφόσον περιορίζει την λήψη σε υδατάνθρακες.

Άκρως απαραίτητο κρίνεται το να απέχουν άτομα από την γλουτένη τα οποία  πραγματικά έχουν ευαισθησία σε αυτήν  – στα δυτικά  κράτη αυτό το ποσοστό είναι περίπου 5% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο 95% δεν πρέπει να ανησυχεί για την γλουτένη που περέχει η τροφή τους. Στην ΗΠΑ και στην Αυστραλία αυξήθηκε σε μεγάλο  ποσοστό η κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη που θεωρείται υπερβολικό.»

glutenfrei2_cda662c9e7

Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει ευαισθησία στην γλουτένη;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χόλτμαϊερ :  «Η διάγνωση δεν είναι και τόσο εύκολη, είναι αλήθεια. Οι πάσχοντες έχουν απροσδιόριστα γαστρεντερικά συμπτώματα. Συχνά συμπτώματα είναι οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, τα αέρια, το αίσθημα φουσκώματος, η διάρροια  και η δυσκοιλιότητα. Κάποια άτομα νιώθουν επιπλέον αισθήματα κόπωσης, ναυτία και αρθριτικούς πόνους.  Η δυσκολία έγκειται στο ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται και από άλλες ασθένειες όπως την νόσο του Crohn, κάποια τροφική αλλεργία ή του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.»

Κοιλιοκάκη, Αλλεργία στο σιτάρι και ευαισθησία στην γλουτένη – είναι και τα 3 το ίδιο πράγμα;

Ο καθηγητής Χόλτμαϊερ συμπληρώνει: «Λοιπόν, η κοιλιοκάκη είναι μια σπάνια όμως σοβαρή αυτοάνοση νόσος. Στην κοιλιοκάκη το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε σημείο να προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Έτσι το σώμα δυσκολεύεται στην απορρόφηση σημαντικών ουσιών με weizenallergieαποτέλεσμα να στερείται βασικές ουσίες για την σωστή λειτουργία. Η μόνη λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι να απέχει το άτομο αυτό εντελώς από την γλουτένη.

Ακόμη σπανιότερη είναι η αλλεργία στο σιτάρι. Βέβαια και σε αυτή τη περίπτωση το άτομο που πάσχει από μια τέτοια αλλεργία θα πρέπει να απέχει εντελώς από την κατανάλωση σιταριού.

Ιδιαίτερα δύσκολο ωστόσο είναι να διαγνωστεί μια ευαισθησία στην γλουτένη καθώς ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει όλα τα υπόλοιπα και τυχών ασθένειες που προαναφέρθηκαν.»

Μπορούν τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη να την καταναλλώνουν σε μικρές ποσότητες;

Ο καθηγητής Χόλτμαϊερ αναφέρει : «Εξαρτάται σε πια κατηγορία ασθενών βρίσκονται. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή από κάποια αλλεργία στην γλουτένη θα πρέπει να προσέχουν το κάθε ψίχουλο που θα φάνε. Τα άτομα που έχουν μια ευαισθησία στην γλουτένη συχνά μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη σε μικρές ποσότητες.»

Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και γλουτένη

Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Σύμφωνα με έρευνες, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και δεύτερο αυτοάνοσο νόσημα.

Έτσι λοιπόν τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για κοιλιοκάκη.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να συνδέεται ακόμη και με την ευαισθησία στην γλουτένη ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν τόσο ήπια ή άτυπα συμπτώματα που συχνά δεν ζητούν ιατρική συμβουλή.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ή αποχή από την γλουτένη να συμβαδίζει με ιατρική διάγνωση.

(Περισσότερα για την σχέση Hashimoto – Κοιλιοκάκη διαβάστε εδώ)

Μπορεί να βλάψει η αποχή από γλουτένη;

Ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ραούλ Φουρλάνο, στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Ελβετία αναφέρει:  «Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη φαίνεται να  έχουν γενικότερα πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη». Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης  αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η αποχή από την γλουτένη να συμβαδίζει με ιατρική διάγνωση. Αν έχετε κάποια υποψία όσον αφορά την γλουτένη απευθυνθείτε οπωσδήποτε πρώτα σε γαστρεντερολόγο.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail