Θερμοκρασία του σώματος και ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας  ελέγχει τον μεταβολισμό του οργανισμού.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δυσλειτουργεί, επηρεάζεται ο μεταβολισμός και κατά επέκταση η θερμοκρασία του σώματος.  Η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζει άμεσα το άτομο που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο  νόσημα του θυρεοειδή αδένα (π.χ. αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός, Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ή αυτοάνοσος υπερθυρεοειδισμόςνόσος Graves)

Έτσι λοιπόν υποφέρουν πολλά άτομα από αυξημένη θερμοκρασία του σώματος όταν βρίσκονται σε περίοδο υπερθυρεοειδισμού ή από υποθερμία όταν βρίσκονται σε φάση υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα που πάσχουν από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα υπέρ- όσο και υποθυρεοειδισμού, αναλόγως με την εξέλιξη της νόσου.

Συμπτώματα της υποθερμίας

Όταν το ορμονικό σύστημα,  με βασικό παράγοντα το θυρεοειδή αδένα, δεν παράγει επαρκεί ποσότητα ορμονών, ο οργανισμός αδυνατεί να εξοικονομήσει ενέργεια για να ρυθμίσει την 0710-cold1θερμοκρασία του σώματος.  Συχνά λοιπόν το άτομο με υποθυρεοειδισμό πάσχει από υποθερμία.

Αναφερόμαστε σε υποθερμία όταν η θερμοκρασία του σώματος βρίσκεται κάτω από ή περίπου στους 35°.

Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζονται μαζί με την υποθερμία είναι:

  • ωχρότητα
  • υπνηλία
  • αίσθημα κρύου
  • παγωμένα άκρα

Όταν ένα άτομο πάσχει για μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς ένας χρόνιος  υποθυρεοειδισμός χωρίς αγωγή μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη περίπτωση σε μυξοίδημα και να απειλήσει τη σωματική ακεραιότητα.

Αυξημένη θερμοκρασία

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε υπερδιέγερση από την υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, η αυξημένη ενέργεια του σώματος παράγει θερμότητα. Έτσι μπορεί η θερμοκρασία του σώματος να φτάνει μέχρι και 38°.Hot_Weather

Εδώ κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • υγρή επιδερμίδα
  • ερεθισμένη επιδερμίδα (κόκκινα στίγματα)
  • αυξημένη εφίδρωση
  • δυσανεξία στη ζέστη

Ωστόσο μια οξεία θυρεοειδίτιδα μπορεί επίσης να είναι η αιτία για αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.  Αυτή η μορφή θυρεοειδίτιδας μπορεί να επέλθει από κάποιο βακτήριο.  Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πρηστούν οι λεμφαδένες.  Στην προκειμένη περίπτωση τα επίπεδα των ορμονών παραμένουν φυσιολογικά και η νόσος  πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διαπύησης όπου θα πρέπει να επέμβει ο χειρουργός.  Εκ των προτέρων λοιπόν, ο έμπειρος γιατρός θα πρέπει να μελετήσει την ανάλυση του αίματος μαζί με την εικόνα του θυρεοειδή μέσω ενός υπερηχογραφήματος.

Πυρετό μπορεί να προκαλέσει και από μια άλλη μορφή θυρεοειδίτιδας –  την υποξεία ή de Quervain.(περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Η επιστήμη αναζητά εξηγήσεις

Ανακεφαλαιώνοντας βλέπουμε ότι άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αντιδρούν με μεγαλύτερη ευαισθησία στη αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας. Άτομα με υπερθυρεοειδισμό συχνά ζεσταίνονται, ενώ άτομα με υποθυρεοειδισμό μονίμως κρυώνουν. Επιστήμονες στην Σουηδία ανακάλυψαν ότι η δυσλειτουργία του μεταβολισμού δεν είναι ο μοναδικός λόγος αυτής της ευαισθησίας στη θερμοκρασία.

Βάση της ερευνάς τους, υπάρχει μια ακόμα λογική εξήγηση. Βασικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία επηρεάζονται κατά πολύ από τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν τη στένωση ή διαστολή αυτών των αγγείων.

body temparature

Ανεξέλεγκτη απώλεια θερμότητας

Οι επιστήμονες εξέτασαν ποντίκια με (μια μορφή) υποθυρεοειδισμού, όπου διαπιστώθηκε  ότι τα ποντικάκια είχαν αυξημένη απώλεια θερμότητας από τις ουρές τους.

«Ο οργανισμός των ποντικών δεν μπορούσε να ελέγξει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στην ουρά και έτσι υπήρχε απώλεια θερμότητας του σώματος.», αναφέρει ο συμπληρωματικός συγγραφέας της έρευνας Dr. Mittag. Τα αιμοφόρα αγγεία των τρωκτικών στένευαν και έτσι δεν μπορούσε να μείνει επαρκές  αίμα στο κέντρο του σώματος ώστε να μείνει σταθερή η θερμοκρασία του. Όταν οι επιστήμονες  χορηγήσαν  ανάλογη φαρμακευτική αγωγή για την ισορροπία του ορμονικού συστήματος, μειώθηκε η απώλεια τις θερμοκρασίας των τρωκτικών.

«Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων σε άτομα με υπό- ή υπερθυρεοειδισμό», αναφέρει ο επικεφαλής γιατρός της έρευνας Dr. Warner.

Πηγή: Warner, A. et al. 2013. Inappropriate heat dissipation ignites brown fat thermogenesis in mice with a mutant thyroid hormone receptor α1. PNAS vol 110, no 40. doi: 10.1073/pnas.1310300110.

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση