12 σημαντικές ερωτήσεις γύρω από το σελήνιο βρίσκουν απάντηση!

Το σελήνιο, όπως δείχνουν επιστημονικές έρευνες μειώνει την αυτοάνοση αντίδραση σε νόσους του θυρεοειδούς όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Ποιες ερωτήσεις όμως εγείρονται  σε σχέση με το σελήνιο;

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ανόργανο σελήνιο (σεληνικό νάτριο / Natriumselinit) και οργανικό σελήνιο ( συνδεδεμένο με αμινοξύ μεθειονίνη / Selenomethionin);

Η δράση των δύο αυτών μορφών είναι πανομοιότυπη.

Γιατί είναι προτιμότερο το σελήνιο σε σεληνικό νάτριο;

Το σεληνικό νάτριο έχει καλή βιοδιαθεσιμότητα. Μπορεί  να το χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας σε πολύ συγκεκριμένα συστήματα προστασίας.  Δηλαδή ο οργανισμός «βλέπει» σε ποιο ακριβώς σημείο του σώματος χρειάζεται η δράση του σεληνίου και εκεί ακριβώς το διαθέτει.

Γιατί δεν πρέπει να λαμβάνεται το σελήνιο μαζί με την βιταμίνη C;

Η ταυτόχρονη λήψη ανόργανου σεληνίου (σεληνικό νάτριο) με βιταμίνη C  πρέπει να αποφεύγεται. Το σεληνικό νάτριο μετατρέπεται από την βιταμίνη C στον οργανισμό σε μορφή που επηρεάζει τη βέλτιστη απορρόφηση του. Προτείνεται να  αφήσετε να περάσει μια ώρα  ανάμεσα στη λήψη βιταμίνης C και σεληνίου.

Που απορροφά ο οργανισμός μας το σελήνιο;

Το ανόργανο σελήνιο απορροφάται από τον οργανισμό μας στο λεπτό έντερο.

Πως αντιδρά το σελήνιο στις ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι σωματίδια που συσσωρεύονται στο σώμα μας μέσω του φυσιολογικού μεταβολισμού. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά σωματίδια και μπορούν να επιτεθούν σε υγιή κύτταρα και ιστούς. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει προστατευτικά συστήματα όπου την κατάλληλη χρονική στιγμή εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες, προτού προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη. Αυτά τα προστατευτικά συστήματα του οργανισμού μας κατά βάση χρησιμοποιούν το ιχνοστοιχείο σελήνιο, για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους. Επομένως, το σελήνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.

Ισχύει ότι ο θυρεοειδής μας χρειάζεται σελήνιο;

Ορισμένα όργανα του ανθρώπινου σώματος περιέχουν περισσότερο σελήνιο από ότι άλλα.

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η προμήθεια σεληνίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κανονική λειτουργία αυτών των οργάνων. Ο θυρεοειδής αδένας είναι από τα όργανα που έχουν και χρειάζονται πολύ σελήνιο.

Ποιες τιμές σεληνίου στο αίμα είναι ιδανικές;

101 – 139 μg ανά λίτρο (ορρό)

121 – 168 μg ανά λίτρο (καθαρό αίμα)

Τοξικό επίπεδο σεληνίου:

>400 μg σελήνιοανάλίτρο

Βάση έρευνας: [Gröber U, Mikronährstoffe, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft Stuttgart, , 3. Auflage 2011] und [RKI, Selen in der Umweltmedizin, 2006] und [Deutsche Gesundheitshilfe, 2001, Selen – Ein lebenswichtiges Spurenelement, Sill-Steffens R; Kraus-Rauch, C.; Repp, V.]

 [RKI, Selen in der Umweltmedizin, 2006]

200 μg Σελήνιο την ημέρα αντιστοιχούν σε 364% της προτεινόμενης ημερήσιας δοσολογίας. Δεν είναι υπερβολικό;

Η ανησυχία για την υπερδοσολογία σε καθημερινή δόση των 200 μικρογραμμαρίων σεληνίου δεν υφίσταται.

[1] Η ΕΕ έχει καταχωρήσει την ποσότητα των 55 μg σεληνίου ως τιμή μιας 100% ημερήσιας δοσολογίας σε σκευάσματα – συμπληρώματα διατροφής. [2] Αυτή η τιμή ωστόσο αναφέρεται στον μέσο υγιή άνθρωπο για να αποφευχθεί μια  κατάσταση ανεπάρκειας. Σύμφωνα με εξειδικευμένη γνώση και τις τελευταίες πληροφορίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων,αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλή για να είναι σε θέση ο οργανισμός να σχηματίσει τα απαραίτητα σεληνοένζυμα στο σώμα. [3] Οι επίσημα έγκυρες νέες συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης δεν έχουν καθοριστεί επί του παρόντος.  Ο ομοσπονδιακός οργανισμός περιβάλλοντος ωστόσο, συστήνει  1 – 2 μg σεληνίου ανά κιλό σωματικού βάρους. [4] Η μέγιστη ασφαλής πρόσληψη, η οποία μπορεί να ληφθεί μακροπρόθεσμα από όλες τις πηγές, είναι 300 – 400 μg σελήνιο την ημέρα. [5] Μόνο δοσολογίες μεγαλύτερες από 1200 μg ανά ημέρα και περισσότερο θα μπορούσαν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν το σώμα δεν χρειάζεται όλο το σελήνιο το αποβάλλει ξανά με φυσικό τρόπο. Έτσι λοιπόν μια ημερήσια δοσολογία των 200 μg δεν είναι υπερβολική,ειδικά αν κάνετε ειδική διατροφή ή πάσχετε από  έλλειψη σεληνίου.

Πηγές: βλέπε τέλος του άρθρου

Έχουν οι χορτοφάγοι (βίγκαν και βετζετέριαν / vegan, vegetarian) μεγαλύτερη ανάγκη σε σελήνιο;

Ναι. Έρευνες για την κάλυψη αναγκών σε χορτοφάγους απέδειξαν ότι πράγματι τα άτομα αυτά έχουν αυξημένη ανάγκη σε σελήνιο.

Πηγές: στο τέλος του άρθρου

Πως διακρίνουμε μια έλλειψη σε σελήνιο;

Το σελήνιο συμβάλλει σε υγιή μαλλιά και νύχια, στην καλή ποιότητα του σπέρματος και στην προστασία των κυττάρων. Επίσης συντελεί στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδή.

Η έλλειψη σεληνίου φαίνεται με αιματολογική εξέταση.

Πως διακρίνουμε μια υπερδοσολογία σε σελήνιο;

Μια υπερδοσολογία σε σελήνιο είναι σπάνια έως απίθανη. Ωστόσο μπορεί να την διακρίνουμε από την έντονη οσμή σκόρδου που εκκρίνει το σώμα.

Πηγή: [Ernährungsmedizin, Biesalski K, Bischoff SC, Puchstein C, Thieme-Verlag, 4. Auflage 2010]

Ποια ώρα είναι κατάλληλη;

Ιδανικά είναι καλό να λαμβάνουμε το σελήνιο πρωινές ώρες.

Μπορώ να καλύψω την ανάγκη του οργανισμού σε σελήνιο τρώγοντας καρύδια Βραζιλίας;

Το ποσοστό σε περιεκτικότητα σεληνίου διαφέρει από καρπό σε καρπό. Δυστυχώς τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ραδίου! Ακόμα επιβαρύνονται συχνά με μύκητες μούχλας. Επομένως, πολλές πηγές δεν προτείνουν την καθημερινή λήψη καρυδιών Βραζιλίας για την κάλυψη αναγκών σε σελήνιο.

Πηγές: βλέπε τέλος του άρθρου

Ποιοτικά σκευάσματα σεληνίου θα βρείτε εδώ

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

[1] DGE. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Selen: Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. (DGE); 2015 [cited 2015 Mar 6].
[2] LMIV, Lebensmittelinformationsverordnung, VERORDNUNG (EU) Nr. 1169/2011 DES EUROPÄISCHEN PARLAMENTS UND DES RATES vom 25.
Oktober 2011
[3] EFSA, Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Selenium, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), EFSA Journal 2014; 12(10):3846
[4] nach Umweltbundesamt.
Selen und Human-Biomitoring. Bundesgesundheitsblatt-Gesundheitsforschung-Gesundheitsschutz 45 2002) 2, 190-195
[5] (European Commission, SCF, SCF/CS/NUT/UPPLEV/25 Final, 2000 (IOM.
Dietary Reference Intakes Elements, National Academies Press, 2000, www.iom.edu, www.nap.edu)

[Hildbrand T. Validität der Abschätzung der Jod- und Selenzufuhr anhand eines Food-Frequency-Tables und der Versorgung mit diesen beiden Spurenelementen ermittelt durch die Jodurie und Plasmaselenwerte bei omnivor, lactovegetarisch und vegan sich ernährenden Personen [Dissertation, LMU München]; 2014.]

[Hoeflich J, Hollenbach B, Behrends T, Hoeg A, Stosnach H, Schomburg L. The choice of biomarkers determines the selenium status in young German vegans and vegetarians. Br J Nutr 2010;104:1601–4.]

[Bundesamt für Strahlenschutz. Natürliche Radioaktivität in der Nahrung; Stand 21.04.2016]

[Fairweather-Tait S, Bao Y, Broadley M, Collings R, Ford D, Hesketh J et al. Selenium in Human Health and Disease. Antioxidants & redox signaling 2011:1337–83.]

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση