Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και αυτοάνοσο νόσημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από εισβολείς που έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση του οργανισμού μας.  Η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έγκειται στο να καταπολεμά, με την βοήθεια των αντισωμάτων, τους «εχθρούς» του οργανισμού μας όπως π.χ. ιούς, βακτήρια ή μύκητες. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό, καταπολεμώντας τον,  αναφερόμαστε σε «αυτοάνοσο νόσημα» (π.χ. θυρεοειδίτιδα Χασιμότο). Σε αυτή τη περίπτωση τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται σε ζωτικά όργανα ή υγιή ιστό του ανθρωπίνου σώματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει διαταραχθεί σοβαρά σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπου ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στο ίδιο του το σώμα και όχι ενάντια σε εισβολείς .  Το να προσπαθήσει κάποιος να δυναμώσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που νοσεί από αυτοάνοσο νόσημα απαιτεί μέγιστη προσοχή!  Η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της νόσου.  Όταν ένα άτομο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, καλείται να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι να το τονώσει!http://www.dreamstime.com/-image22950746

Το βιβλίο «Ζώντας με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα» προτείνει: «Φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό (π.χ. εχινακέα, Echinacea purpurea, γκι κλπ.) θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου με αυτοάνοσο νόσημα εργάζεται ήδη σε υπερβολικό βαθμό και μάλιστα πάσχει από διαταραχή στην λειτουργία και στην ισορροπία του . Όταν τονώνεται επιπλέον με φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, δεν μπορούν να αξιολογηθούν στο πλήρες οι συνέπειες που μπορεί να επακολουθήσουν. Σίγουρα όμως αυξάνονται οι πιθανότητες μιας αύξησης των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και της  επιδείνωσης της νόσου.»

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού κατάλληλο για αυτοάνοσο νόσημα

Σωστή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη σωστή ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή τη διατροφή περιλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ενδιαφέρον είναι ότι οι φυτικές ίνες χαρακτηρίζονται από κάποιους ειδικούς – «το peeling του πεπτικού συστήματος».

Το νερό καθαρίζει τα βλαβερά κατάλοιπα του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.  Όταν το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός καταπονείται λιγότερο και μπορεί αυξήσει την άμυνα κατά των εισβολέων. Το άφθονο νερό είναι ακόμα ένα βοήθημα για τον οργανισμό.

Σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα συστήνεται να ελέγχουν τακτικά τον οργανισμό τους
με αιματολογικές εξετάσεις για τυχών ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η έλλειψη των οποίων δυσκολεύει πολύ την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως και ολόκληρου του οργανισμού.

Σωματική άσκηση και επαρκής ύπνος

Το ανοσοποιητικό σύστημα «εκμεταλλεύεται» τον νυχτερινό ύπνο για να ανακάμψει. Αναπληρώνει παραδείγματος χάριν λευκά αιμοσφαίρια, έτσι προστατεύεται ο οργανισμός από παράσιτα.Boost-Immunity-

Η τακτική άσκηση, κατά προτίμηση στον καθαρό αέρα αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Βελτιώνει την λειτουργία του γαστρεντερικού και λεμφικού συστήματος. Έτσι αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες.

Καπνός, Αλκοόλ και στρες

Ο καπνός επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σε πολύ μεγάλο βαθμό με ελεύθερες ρίζες.

Όταν ένα άτομο πίνει σε τέτοιο βαθμό αλκοόλ που φτάνει στη μέθη, θέτει επί περίπου 24 ώρες το ανοσοποιητικό σύστημα εκτός λειτουργίας!

Το στρες επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς εγκρίνεται κορτιζόλη στο σώμα. Αυτή η ορμόνη του στρες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα άτομα που υποφέρουν από έντονο στρες παρουσιάζουν συχνά αυτοάνοσα νοσήματα.

Βοηθήματα από την φύση

Πολλά άτομα έχουν δει μεγάλη βελτίωση στην υγεία τους προσθέτοντας καρυκεύματα στα γεύματα τους, εμπλουτίζοντας την διατροφή τους με αφεψήματα και καταναλώνοντας συμπληρώματα διατροφής για την συμπλήρωση τυχών ελλείψεων του οργανισμού τους.

(Εδώ αναφερόμαστε ωστόσο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ και όχι στα συμπληρώματα διατροφής που προαναφέρθηκαν, τα οποία μπορεί να “εξάψουν” το ανοσοποιητικό σύστημα.)

Το hashimoto.gr στην κατηγορία «Διατροφή»  αναφέρεται σε τακτά διαστήματα σε τροφές που βοήθησαν πολλούς πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα να βελτιώσουν την υγεία τους.

Αναζητάτε ποιοτικά σκευάσματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων; Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

4 thoughts on “Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και αυτοάνοσο νόσημα

Αφήστε μια απάντηση