«Λαμβάνω αρκετά χρόνια θυροξίνη (Τ4) για τον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό μου. Οι τιμές της Τ4 και της Τ3 είναι σε ιδανικά όρια. Ωστόσο έχω συμπτώματα που επιμένουν όπως ατονία, κρίσεις πανικού και κράμπες. Τώρα ο γιατρός μου είπε ότι θα κάνουμε αιματολογική εξέταση για να δούμε αν το σώμα μου έχει γενικότερα άλλες ελλείψεις όπως σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Μπορεί πράγματι να επιμένουν τα συμπτώματα μου εξ αιτίας αυτών των ελλείψεων;» -Νίκη
Από την στιγμή που γίνει η διάγνωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος του θυρεοειδή αδένα, συστήνεται η άριστη ρύθμιση των ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών.
Ένα αυτοάνοσο νόσημα ωστόσο επιβαρύνει ολόκληρο τον οργανισμό. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται το γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο δυσκολεύεται να αφομοιώσει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Συχνά επιβαρύνεται ο οργανισμός σε τέτοιο βαθμό, ώστε εμφανίζονται ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών στοιχείων.
Οι συχνότερες ελλείψεις και τα επακόλουθα τους
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Άτομα με αυτοάνοση νόσο, π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα εμφανίζουν συχνά έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Βιταμίνες Β1, Β6, Β12, οι λεγόμενες «νευροβιταμίνες». Η έλλειψη τους μπορεί να φέρει ατονία, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικές τάσεις και ευερεθιστότητα. Περισσότερα γι’ αυτές τις βιταμίνες διαβάστε εδώ και εδώ
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D ονομάζεται επίσης η «βιταμίνη του ήλιου» καθώς η επιδερμίδα μας μεταβολίζει τις θερμές ακτίνες του ήλιου σε απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D. Άτομα με αυτοάνοση δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα παρουσιάζουν συχνά έλλειψη βιταμίνης D. (Διαβάστε το άρθρο για την σχετική έρευνα εδώ).
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως κράμπες, τρέμουλο, πόνους στους μύες και στα κόκαλα, αϋπνία, ατονία, πονοκεφάλους και άγχος. Μήπως σας λείπει βιταμίνη D; Κάντε το τεστ εδώ!
Μαγνήσιο: Έρευνες έδειξαν ότι πολλά άτομα με αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό (Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα) εμφανίζουν πολύ τακτικά έλλειψη σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, των οστών και των μυών, όμως και των κυττάρων και της καρδιάς.
Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, τρέμουλο (παίζει το μάτι, τρέμουν τα χέρια), αυχενικό, οσφυαλγία, αδυναμία, κρίσεις πανικού, πονοκεφάλους και γαστρεντερικές διαταραχές. Περισσότερες πληροφορίες για το μαγνήσιο διαβάστε εδώ και εδώ.
Νιώθετε πως ίσως πάσχετε από έλλειψη μαγνησίου; Κάντε εδώ το τεστ
Σίδηρο: Το σίδηρο είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Συμβάλλει στον μεταβολισμό, στην μεταφορά του οξυγόνου και στην ποιότητα του αίματος μας.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η έλλειψη σιδήρου συνδέεται άμεσα με τον υποθυρεοειδισμό.
Η έλλειψη του φέρνει αναιμία, πονοκεφάλους, ζάλη, ατονία, προβλήματα στην όραση , τριχόπτωση , δύσπνοια και έλλειψη συγκέντρωσης. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται το σίδηρο (είτε σε συμπλήρωμα διατροφής, είτε μέσω της διατροφής) πάντοτε σε συνδυασμό με βιταμίνη C που βοηθάει το σώμα στην απορρόφηση του σιδήρου. Όπως επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται με διαφορά τουλάχιστον 3 – 4 ώρες από ασβέστιο και τροφές που περιέχουν ασβέστιο (π.χ. τυροκομικά). Μήπως νιώθετε πως έχετε έλλειψη σιδήρου; Κάντε εδώ το ανάλογο τεστ.
Ο Ψευδάργυρος παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπλαση των κυττάρων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος . Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ξηροδερμία, αδύναμα νύχια και μειωμένη αποδοτικότητα. (Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε εδώ)
Σελήνιο: Πολλές έρευνες πλέον αποδεικνύουν τον συσχετισμό του αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού με την έλλειψη σεληνίου. (διαβάστε 2 σημαντικά άρθρα για σελήνιο εδώ και εδώ).
Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που φαίνεται πως αναστέλλει τη φλεγμονή.* Η έλλειψή του μπορεί να φέρει αλλαγή στην όψη της επιδερμίδας και στα νύχια, αναιμία, ηπατική και καρδιακή δυσλειτουργία. Συστήνεται η λήψη σεληνίου σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο.
Ελλείψεις και θυρεοειδής – όμοια συμπτώματα
Πράγματι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως η Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ατονία, έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, καταθλιπτικές τάσεις κ.ά. (βλ. εδώ τα συμπτώματα ), συμπτώματα κοινά με αυτά των παραπάνω ελλείψεων.
Όταν οι ελεύθερες θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμιστούν ιδανικά στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται έως και εξαφανίζονται.
Ωστόσο εφόσον επιμένουν συμπτώματα, καλό θα ήταν να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να εντοπιστούν τυχών ελλείψεις βασικών θρεπτικών στοιχείων.
Ίσως σας ενδιαφέρει και το άρθρο “Υπόθεση Θυρεοειδής: όταν τα συμπτώματα επιμένουν…”
Ψάχνετε ποιοτικά σκευάσματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής;
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ