Σπίτι μου σπιτάκι μου – υγεία για το κορμάκι μου

Το σπίτι μας είναι το μέρος που νιώθουμε όλοι μας πιο άνετα από οπουδήποτε άλλο μέρος.

Κάποιοι όμως νιώθουν κόπωση και κούραση ακόμα και στο σπίτι τους. Οι αιτίες μπορεί να είναι η υγρασία, βλαβερές ουσίες και άσχημες μυρωδιές – όλα αυτά μπορεί με τον καιρό να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχουμε κάποιες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να παραμείνει το σπίτι σας ένα υγειές περιβάλλον χαλάρωσης.

Ας ανεμίσει ο αγέρας

Το 90% της ημέρας μας τον περνάμε σε κλειστούς χώρους. Όσο περισσότερα fenster oeffnenάτομα βρίσκονται σε έναν κλειστό χώρο, τόσο πιο γρήγορα καταναλώνεται όλο το οξυγόνο μέσα σε αυτό.  Έτσι η ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο «χαλάει». Το σώμα μας αντιδρά σε αυτό με το να μας προκαλεί υπνηλία και μείωση της αποδοτικότητας. Εδώ υπάρχει μόνο μία λύση: ανοίξτε τα παράθυρα . Αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά καθημερινά έτσι ώστε να καθαρίσει ο αέρας την ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο, φέρνοντας νέο, φρέσκο οξυγόνο.

Βάλτε Θερμόμετρο

Ούτε ζέστη – ούτε κρύο, αυτό είναι το ιδανικό. Μέσο όρο θεωρείται ότι η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι +/- 20 ° κελσίου.  Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις μπορεί να κυμαίνεται η θερμοκρασία δωματίου έως και τους 24° κελσίου. Στα υπνοδωμάτια προτείνουν οι ειδικοί τους 18° κελσίου.

Μακριά από την υγρασία

Ιδιαίτερα τον χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την υγρασία του δωματίου γιατί αυτή είναι συνήθως η αιτία που προκαλεί μούχλα. Αντίθετος ένα πολύ ξηρό περιβάλλον βλάπτει τους πνεύμονες και την επιδερμίδα. Στο εμπόριο θα βρείτε και υγραντήρες και αφυγραντήρες αναλόγως με τις ανάγκες του σπιτιού σας.

Πράσινο – πράσινο

Τα φυτά δωματίου όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο, pflanzenάλλα είναι οι ιδανικοί «βοηθοί» στην καθημερινότητα. Γιατί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και μας δίνουν φρέσκο οξυγόνο. Ένα γλαστράκι κισσό για παράδειγμα είναι ο ιδανικός καταστροφέας βενζόλιου που περιέχεται στα τσιγάρα. Έτσι σε έναν  χώρος με καπνιστές θα κρατηθεί για περισσότερη ώρα καθαρή η ατμόσφαιρα. Όμως και ένα γλαστράκι με Αλόη Βέρα βοηθάει στην καθαρή ατμόσφαιρα.

Δυσοσμία

Παραγεμισμένα τασάκια, τσικνισμένα φαγητά και καυστικάstinkt καθαριστικά μπορεί να είναι κάποιες από τις αιτίες δυσοσμίας σε ένα σπίτι . Μυρωδιές που αντιλαμβανόμαστε ως δυσάρεστες προκαλούν ένα αίσθημα δυσαρέσκειας και αδιαθεσίας. Ακούστε το σώμα σας και πάρτε το στα σοβαρά. Προσπαθήστε να απομακρύνετε άμεσα τις άσχημες μυροωδιές. Παραδείγματος χάριν να ανάβετε πάντα τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε. Όταν φροντίζετε να υπάρχει ένα ευχάριστο άρωμα στο περιβάλλον του σπιτιού αυτό θα σας βοηθάει να νιώθετε άνετα και να ξεκουράζεστε πραγματικά.

Προσοχή στα έπιπλα

Βλαβερές ουσίες υπάρχουν αναπόφευκτα σε σχεδόν κάθε σπιτικό. Πολλά από αυτά δεν τα γνωρίζουμε και όμως επηρεάζουν την υγεία μας. Κόλλες, βαφές και άλλες χημικές ουσίες που και μόνο με την μυρωδιά τους ξυπνάνε μέσα μας το καμπανάκι της δυσαρέσκειας αλλά και του κινδύνου. Δυστυχώς όμως πολλές από της βλαβερές ουσίες που υπάρχουν σε έπιπλα, βαφές τοίχων και μονώσεων δεν γίνονται καν αντιληπτές επειδή είναι άοσμες.  Καλό είναι λοιπόν στις ανακαινίσεις που γίνονται κατά καιρούς να επιλέγονται υλικά τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον άλλα και στην υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για υφάσματα, χαλιά, κουβέρτες κλπ. Ακόμα και για  απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων.

Να εμπιστεύεστε την μύτη σας, να ελέγχετε με τα μάτια σας, να ακούτε το σώμα σας, έτσι το σπίτι σας δεν θα το αλλάζετε ποτέ με κανένα μέρος του κόσμου.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση