Το φθόριο συναντάται στην φύση σε πολλές μορφές και περιέχεται σε κάποιες τροφές και σε κάποιες πηγές νερού.
Το 1930 μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν ότι το φθόριο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και ότι αν εμπλουτιστούν οι τροφές και το πόσιμο νερό με φθόριο, αυτό θα μείωνε την τερηδόνα των πολιτών μιας κοινότητας.
Η μεγάλοι οργανισμοί υγείας δεν αντιτάσσονται σε αυτό.
Το φθόριο είναι ωστόσο 2 φορές πιο δηλητηριώδες από το Αρσενικό.
Το 2009 μια έρευνα της Cochrane Library ανέδειξε ότι η επικινδυνότητα του φθορίου βρίσκεται όχι στο μέταλλο αυτό κάθε αυτό, αλλά στην ποσότητα που καταναλώνει κάποιος.
Έτσι ένα παιδάκι που ίσως καταναλώσει ένα σωληνάριο οδοντόπαστα ( ίσως με γεύση φράουλα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά) διατρέχει σοβαρό κίνδυνο δηλητηρίασης!
Την σήμερον ημέρα υπάρχουν πολλοί γιατροί, ερευνητές και ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το φθόριο μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί και αυτό επειδή στο όνομα της προστασίας κατά της τερηδόνας τα κράτη έχουν αρχίσει την «αναγκαστική φθορίωση» του πληθυσμού. Το φθόριο προστίθεται πια στο πόσιμο νερό, φαρμακευτικά προϊόντα, επιτραπέζιο άλας, οδοντιατρικά προϊόντα κλπ.
Επί παραδείγματι στις Η.Π.Α. και μόνο τα 2/3 του πόσιμου νερού περιέχουν φθόριο.
Άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι που επωφελούνται από το φθόριο είναι οι κατασκευαστές καθαριστικών ρούχων, πιάτων και γενικού καθαρισμού, όπως επίσης και οι κατασκευαστές λιπασμάτων.
Επιστρέφοντας στην προαναφερόμενη έρευνα ,η επικινδυνότητα του φθορίου βρίσκεται στην ποσότητα κατανάλωσης-χρήσης του. Εγείρονται τελικά τα ερωτήματα: Όταν η προσθήκη φθορίου σε τόσα πολλά προϊόντα είναι τόσο διαδεδομένη, μπορεί να λεχθεί ότι η πρόσληψη φθορίου παραμένει σε μικρά επίπεδα; Μήπως τελικά η ποσότητες φθορίου που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είναι «επιτρεπτό»;
Σύμφωνα με τον γιατρό Dr. Walter Mauch το συμπέρασμα κατά την γνώμη του είναι ένα: «Τα κράτη παράγουν ασθένειες με προσοχή και χωρίς να τους καταλάβουν, δηλητηριάζοντας τον κόσμο και γιατρεύοντας τους έπειτα έναντι μεγάλων απολαβών».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η αναγραφή γνωστής μάρκας οδοντόπαστας που ενημερώνει για την σωστή χρήση του προϊόντος:
«Για παιδιά κάτω από έξι ετών: Χρησιμοποιείτε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού επιβλέποντας το παιδί κατά το βούρτσισμα των δοντιών του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κατάποσης.
Σε περίπτωση πρόσληψης φθορίου και από άλλες πηγές συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή γιατρό σας»
Τελικά, σύμφωνα με τις παραπάνω αναφορές δεν λαμβάνουμε φθόριο από πολλές άλλες πηγές;
Ο γιατρός Dr. Mauch, που προαναφέρθηκε, αναφέρει κάποιες από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική λήψη φθορίου:
Οστεοαρθρίτιδα, Οστεοπόρωση
Το φθόριο απορροφάται από το λεμφικό σύστημα και καταλήγει στις αρθρώσεις και στα οστά της σπονδυλικής στήλης και διασπά το φωσφορικό ασβέστιο των οστών. Μία νέα δηλητηριώδης ουσία δημιουργείται , το φθοριούχο ασβέστιο! Αυτό όχι μόνο δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, άλλα και όλων των οστών κάτι που οδηγεί στην σκλήρυνση ή αγκύλωση τους.
Άνοια
Το φθόριο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Μπορεί να επηρεάσει τον προσανατολισμό και την αντίληψη. Αυτό το χάος που προκαλείται στον εγκέφαλο ενισχύεται από την λήψη Αλουμινίου, ασπαρτάμης κ.α.
Ασθένειες του θυρεοειδούς
Το φθόριο που περιέχεται σε οδοντόκρεμες καταλήγει μέσα από το λεμφικό σύστημα στον θυρεοειδή αδένα και αποσπάει από την θυροξίνη το ιώδιο. Έτσι δημιουργείται μια ραδιενεργή σύνδεση που «κατακαίει» τον θυρεοειδή αδένα. Με συνέπεια να δημιουργούνται θερμοί όζοι, οι οποίοι με τον χρόνο ενδέχεται να γίνουν ψυχροί όζοι, μέχρι και καρκίνος του θυρεοειδούς.
Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι: γαστρεντερικά προβλήματα, προβλήματα οράσεως, προβλήματα στην ακοή, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πως θα προστατευτούμε;
Σύμφωνα με τον Dr. Mauch είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να διαβάζουμε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουμε. Να μην εφησυχάζουμε στο ότι μας το σύστησε κάποιος. Πρόκειται για την υγεία μας και των αγαπητών μας.
Πρόταση του hashimoto.gr
Φτιάξτε την δική σας οδοντόκρεμα
3 κουταλιές μαγειρική σόδα
3 κουταλιές λάδι καρύδας (εναλλακτικά
και αμυγδαλέλαιο)
15-20 αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (μυρτιά, γαρίφαλο, ριγανέλαιο)
Ψάχνετε φυσικά προϊόντα περιποίησης και οδοντόκρεμες ΧΩΡΙΣ ΦΘΟΡΙΟ; (Δείτε εδώ περισσότερα)
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Πηγές: thecochranelibrary.com , waltermauch.com/news/fluor-basiswissen-von-dr-med-walter-mauch, change.org,