Έχω Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, μπορώ να δώσω αίμα;

Στο περιβάλλον μας υπάρχουν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα που καθημερινά προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό μας με διαφόρους τρόπους όπως π.χ. τον αέρα που αναπνέουμε, την τροφή που λαμβάνουμε ή μέσω των σωματικών υγρών. Όταν εισβάλουν στο σώμα αυτοί «οι εχθροί» του οργανισμού μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, ιώσεις κλπ. Ωστόσο το σώμα μας καταπολεμάει αυτούς τους εχθρούς παράγοντας άμυνα με την βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επίσης στις  περιπτώσεις  όταν ξένα σώματα εισβάλουν στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να ισχύει στην περίπτωση μιας μετάγγισης αίματος. Μόλις εισχωρήσουν τα νέα κύτταρα ( π.χ. ερυθρά αιμοσφαίρια)  στον οργανισμό, τα οποία έχουν μια διαφορετική διαμόρφωση από τα κύτταρα που είναι έως τώρα γνωστά στον οργανισμό, αυτός παράγει αυξημένα αντισώματα τα οποία καταπολεμούν  τα «ξένα»  αυτά κύτταρα, προσπαθώντας να τα αποβάλουν από τον οργανισμό. Στο αρχικό στάδιο της μετάγγισης αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ιδιαίτερα αν το αίμα του δότη διαφέρει κατά πολύ από το αίμα του λήπτη.

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως ευθύνεται για την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ονομάζεται μικροχιμαιρισμός και μπορεί να προέλθει από μεταγγίσεις αίματος. Το περιοδικό Science συνόψισε τις γνώσεις που έχουν οι επιστήμονες έως σήμερα για τον μικροχιμαιρισμό, αναφέροντας ότι καθώς εισβάλουν τα ξένα κύτταρα παραπλανούν το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη που ενώ αρχικά δεν φαίνεται να προκαλούν κάποια ζημιά, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να ευθύνονται  για την ανάπτυξη αυτοάονοσων παθήσεων (π.χ. συστηματική σκληροδερμία, Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, ερυθηματώδης λύκος κλπ)

Για να αποφευχθούν αυτές οι επιπλοκές, πολλοί στρέφονται  προς την αναίμακτη χειρουργική ιδιαίτερα σε προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ωστόσο αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

Έχω Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, μπορώ να δώσω αίμα;

Σύμφωνα με τους γιατρούς L. Brakebusch και A. Heufelder: «Εφόσον έχετε διαγνωστεί με Hashimoto Θυρεοειδίτδα, δεν επιτρέπεται να δώσετε αίμα για μετάγγιση σε άλλο άτομο. Τα αντισώματα που περιέχονται στον οργανισμό σας μπορεί να μεταφερθούν σε άλλο άνθρωπο μέσω της μετάγγισης αίματος… Ο οργανισμός του λήπτη  στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει παράλληλα στην ήδη υπάρχουσα σωματικά επιβαρημένη κατάσταση που βρίσκεται να αγωνιστεί και  να καταπολεμήσει τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς που εισέβαλαν στο σώμα του. Ακόμα και όταν  τα αντισώματα στο αίμα μειωθούν σε βαθμό να μην ανιχνεύονται πια, και πάλι δεν συνίσταται η αιμοδοσία καθώς ο ασθενής με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα ενδεχομένως να συνεχίζει να νοσεί σε μια υποκλινική μορφή της νόσου. Η αιμοδοσία στην Hashimoto Θυρεοειδίτιδα επιτρέπεται σε περίπτωση που το αίμα θα δοθεί για επιστημονικές έρευνες.» ( απόσπασμα απο το βιβλίο “Ζώντας με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα”)

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, πολλές κλινικές, ιατρικά και αιματολογικά κέντρα, νοσοκομεία και πάρα πολλοί γιατροί συμφωνούν με τους προαναφερόμενους γιατρούς.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πηγές πληροφοριών: pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=medizin3_30_2002 ,doktorkarl.de, kianous-stavros.gr, http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102000003

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Έχω Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, μπορώ να δώσω αίμα;

Αφήστε μια απάντηση