Άτομα που έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να λάβουν θυροξίνη, «το χάπι για το θυρεοειδή».
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις γύρω από τη λήψη θυροξίνης θα βρείτε εδώ.
Συνήθως το χάπι για το θυρεοειδή το λαμβάνουν οι περισσότεροι τις πρωινές ώρες με άδειο στομάχι τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το γεύμα, με λίγο νερό.
Είναι σημαντικό να μη φάτε εκείνο το διάστημα καθώς το χάπι θέλει το χρόνο του για να απορροφηθεί και να “περάσει” στο αίμα.
Τι γίνεται όμως αν η TSH μένει πάντοτε υψηλή και η FT3 χαμηλή;
Αν παραμένουν συμπτώματα και μετά τη σωστή ρύθμιση του θυρεοειδούς μας;
Ορισμένες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το να λαμβάνει ο ασθενής την ορμόνη το βράδυ, τουλάχιστον 2 -4 ώρες μετά από το φαγητό, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ρύθμιση της TSH και της FT3. (Με λίγο νερό, όπως πάντα, και τουλάχιστον 30 λεπτά χωρίς φαγητό.)
Η νυχτερινή λήψη μπορεί έχει το προτέρημα ότι δεν επηρεάζεται η απορρόφηση της ορμόνης σε καμία περίπτωση, λόγω της τυχόν αλληλεπίδρασης με το φαγητό η άλλα φάρμακα και έτσι παραμένει περισσότερη ώρα στο νηστικό στομάχι.
Εδώ μπορεί τον πρώτο καιρό», λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης της Τ4 στον ορό τ0 βράδυ, να παρατηρηθούν διαταραχές του ύπνου, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Μια ολλανδική ομάδα ερευνητών έκανε το 2011 μια ειδική έρευνα γύρω από το θέμα της νυχτερινής πρόσληψης της ορμόνης Τ4.
(N. Bolk, T. J. Visser, A. Kalsbeek, R. T. van Domburg, A. Berghout: “Effects of evening vs morning thyroxine ingestion on serum thyroid hormone profiles in hypothyroid patients”, Clin Endocrinology)
Στην έρευνα αυτή φάνηκαν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:
- Η πιο γρήγορη ρύθμιση της Τ4
- Η πιο άμεση μείωση της TSH
Καλό είναι πάντοτε να συμβουλευόμαστε τον ενδοκρινολόγο μας σχετικά με τη βραδινή λήψη της Τ4, σε περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε τις ώρες πρόσληψης της ορμόνης.
Ό, τι και να αποφασίζετε για τον εαυτό σας αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι, αυτό που αναφέρει η American Thyroid Association: «Το σημαντικότερο είναι να παίρνετε το χάπι σας κάθε μέρα και πάντοτε την ίδια ακριβώς ώρα»
Έχετε προσωπική εμπειρία σχετικά με την λήψη της θυροξίνης (Τ4) το βράδυ;
Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki
Έρευνες: http://www.thyroid.org/thyroid-hormone-treatment , http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2265.2006.02681.x/abstract;jsessionid=3AE91C907EFCE1B7BE9A8D555AF435D0.f03t04, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139142/
One thought on “Το χάπι για το θυρεοειδή – ποια ώρα είναι η καλύτερη;”