Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους συντρόφους και τους συγγενείς των ατόμων με κοιλιοκάκη;

Τόσο οι σύζυγοι όσο και οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών με κοιλιοκάκη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας άλλης αυτοάνοσης νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται τον Ιούλιο του 2015 στο περιοδικό Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία, το περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων.

“O επιπολασμός εμφάνισης της κοιλιοκάκης στους πρώτου βαθμού συγγενείς των ατόμων με κοιλιοκάκη αντιστοιχεί περίπου στο 10 τοις εκατό. Παρά τη διαπίστωση αυτή, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας άλλης αυτοάνοσης ασθένειας σε αυτά τα άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Louise Emilsson, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Βρήκαμε πειστικά αποτελέσματα που μαρτυρούν ότι οι στενοί συγγενείς βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν αυτές τις νόσους, αλλά το πιο εκπληκτικό, είναι ότι διαπιστώσαμε ότι οι σύζυγοι μπορεί επίσης να είναι σε κίνδυνο.”

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μακροχρόνια μελέτη παρατηρώντας την ανάπτυξη  αυτοάνοσων ασθενειών όπως η νόσος του Crohn, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σαρκοείδωση, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ελκώδης κολίτιδα.
Η ανάλυση περιελάμβανε περισσότερους από 84.000 συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρας, μητέρα, αδέλφια και απόγονοι) και τους σύζυγους των ασθενών με κοιλιοκάκη. Συγκριτικά εξετάστηκαν 430.942 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία κατά μέσο όρο αντιστοιχούσε σε 10,8 χρόνια, στο 4,3% των συγγενών των ατόμων με κοιλιοκάκη αναπτύχθηκε μία άλλη αυτοάνοση νόσος, σε σύγκριση με το 3,3%  στην ομάδα ελέγχου.
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης τύπου Ι και η σαρκοείδωση ήταν αυτές που εμφανίστηκαν συχνότερα.

Ενώ ο αυξημένος κίνδυνος που διαπιστώθηκε στους συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να εξηγηθεί από τα κοινά γονίδια και το ρόλο που παίζει ο γενετικός παράγοντας, η συχνότερη εμφάνιση αυτοάνοσων νόσων στους συντρόφους επισημαίνει την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι σύντροφοι μοιράζονται χαρακτηριστικά του μικροβιώματος, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος και τον εντερικό σωλήνα σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι συγγενείς πρώτου βαθμού και οι σύντροφοι των ατόμων που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως η κοιλιοκάκη, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι ιατροί οι οποίοι γνωρίζουν τον ασθενή με κοιλιοκάκη είναι πιο πιθανό να εξετάσουν τουλάχιστον τους συγγενείς πρώτου βαθμού για την ύπαρξη ενός αυτοάνοσου νοσσήματος.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσαπορρόφηση, κοιλιακό άλγος και διάρροιες.
Στην περίπτωση αυτή, η αυτοάνοση διαδικασία ενεργοποιείται από τη γλιαδίνη, το ένα συστατικό της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.
Περισσότερα για την κοιλιοκάκη και τη σχέση της με το θυρεοειδή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση