Θυρεοειδής, ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη – ΝΕΑ ΈΡΕΥΝΑ

Θυρεοειδής, ραδιενεργό ιώδιο και εγκυμοσύνη – ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Είναι ασφαλής μία εγκυμοσύνη μετά από την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο; Και αν ναι, πόσους μήνες μετά είναι απόλυτα ασφαλές να μείνει μία γυναίκαι έγκυος;

Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από την χειρουργική επέμβαση και  αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα απαιτείται θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Η Αμερικανική Ένωση του Θυρεοειδούς (ATA) σύστηνε έως πρότινος οι γυναίκες που έκαναν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, να περιμένουν τουλάχιστον 6 μήνες για να μείνουν έγκυες.

Μία εγκυμοσύνη εντός των πρώτων 6 μηνών μετά από την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν συνίσταται  εξ αιτίας των πιθανών επιπτώσεων που θα μπορούσε να επιφέρει η ακτινοβολία στο έμβρυο.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 111.459 γυναίκες σε ηλικίες από 20 – 49 ετών;

Φαίνεται πως σε μία εγκυμοσύνη στους πρώτους 6 – 12 μήνες μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας  στο βρέφος ήταν αυξημένος, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Αν και τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι σαν σύνολο είναι ασφαλές να μείνει μία γυναίκα έγκυος εφόσον περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες μετά την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, ο κίνδυνος γενετικής ανωμαλίας στο έμβρυο μειώνεται περισσότερο αφού περάσουν 12 – 24 μήνες μετά την θεραπεία.

Εδώ θα βρείτε την πλήρη έρευνα. Kim HO et al. 2019 Association Between Pregnancy Outcomes and Radioactive Iodine Treatment After Thyroidectomy Among Women With Thyroid Cancer. JAMA Int Med. Epub 2019 Oct 21. PMID: 31633736

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

https://www.thyroid.org/wp-content/uploads/publications/ctfp/volume12/issue12/ct_public_v1212_3_4.pdf
Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση