Η υγεία του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία και τη μακροζωία.
Mε απλά λόγια ο θυρεοειδής ελέγχει την ικανότητα των κυττάρων για την παραγωγή ενέργειας. Σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός και η ικανότητά των κυττάρων να παράγουν ενέργεια μειώνεται.
Αυτό όμως τι σχέση μπορεί να έχει με την κατανάλωση καφέ;
Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης για τη χρησιμότητα της κατανάλωσης καφέ μέχρι σήμερα δημοσιεύθηκαν πριν λίγα χρόνια στη New England Journal of Medicine. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 για ένα διάστημα 14 χρόνων.
Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε αντίστροφα με το σύνολο και την αιτία της θνησιμότητας.
Τα συμπεράσματα δεν έδειξαν μόνο ότι εκείνοι που έπιναν καφέ έζησαν περισσότερο, έδειξαν επίσης ότι όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο περισσότερο έζησαν.
Με βάση την ανθρώπινη φυσιολογία ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου βοηθώντας τα κύτταρα σας να παράγουν ενέργεια, προωθώντας την αύξηση του μεταβολισμού και ως εκ τούτου τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Παρακάτω, θα πάμε να εξερευνήσουμε μόνο μερικούς από αυτούς τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να προσφέρει καταπληκτικά οφέλη για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού!
1. Μπορεί ο καφές να προστατεύει από την εμφάνιση μιας νόσου του θυρεοειδούς;
Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεση επίδραση στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν καφέ εμφανίζουν σπανιότερα τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις ασθένειες του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του θυρεοειδούς. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2816215)
2. Ο καφές σας προστατεύει από τον καρκίνο και τα οιστρογόνα
Ο καφές δε σας προστατεύει μόνο από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Επίσης λειτουργεί προστατευτικά ενάντια σε έναν αριθμό άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.
Η κατανάλωση καφέ μειώνει συγκεκριμένα τον κίνδυνο εμφάνισης του αρνητικού στους οιστρογονικούς υποδοχείς καρκίνου του μαστού. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569535)
Πολλοί δεν το γνωρίζουν αυτό αλλά υπάρχει μια σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και του καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν τα οιστρογόνα στην καταστολή του θυρεοειδούς αδένα.
Σε ενδοκρινολογικό συνέδριο συτό το χρόνο αναφέρθηκε μάλιστα ότι οι ασθενείς που κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του μαστού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει την προγεστερόνη, την ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων των οιστρογόνων.
Δείτε εδώ πώς τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του θυρεοειδούς.
3. Ο καφές σας προστατεύει από μια πιθανή ηπατική δυσλειτουργία
Ο καφές έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό προστατευτικό του ήπατος.
Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα που ο καφές μπορεί να έχει στην υγεία του ήπατος.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680318)
Η καλή κατάσταση του ήπατος είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του θυρεοειδούς και τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) των θυρεοειδικών ορμονών στη δραστική Τ3, που τα κύτταρα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.
Η ηπατική δυσλειτουργία είναι μια σημαντική αιτία του υποθυρεοειδισμού σήμερα που αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή από αυτήν που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα.
Επειδή ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Ο καφές μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχετε στη διάθεσή σας για να προστατεύσετε το θυρεοειδή αδένα.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως συστήνεται η κατανάλωση με μέτρο, όχι πάνω από 2-3 φλυτζάνια την ημέρα.
Για αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία με θυροξίνη: Προσοχή!
Ο πρωινός καφές σας μπορεί να επηρεάζει τη σωστή απορρόφηση του χαπιού του θυρεοειδούς!
Τα ευρήματα αναφέρθηκαν σε άρθρο στο περιοδικό Thyroid: ο καφές παρεμβαίνει στην εντερική απορρόφηση της λεβοθυροξίνης!
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18341376?dopt=Citation)
Στη μελέτη, οι ασθενείς έλαβαν τη θυροξίνη το πρωί με τον καφέ τους και οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές / espresso μείωσε την αύξηση της Τ4 στο αίμα μετά τη λήψη του φαρμάκου κατά 25 μέχρι και 57%.
Συστήνεται γι αυτό το λόγο να λαμβάνετε το χάπι για το θυροειδή και να περιμένετε μία ώρα πριν να απολαύσετε τον πρώτο καφέ της ημέρας.
Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, ειδικός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος
www.endoderma.gr
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τη θυροξίνη εδώ!
2 thoughts on “Πώς επηρεάζει ο καφές το θυρεοειδή;”