Ο Φράνκι μυρίζει τον καρκίνο του θυρεοειδούς!

Τα αποτελέσματα από μια μελέτη με πρωταγωνιστή ένα σκύλο με το όνομα Frankie έδειξαν ότι ο Frankie μπορούσε να “μυρίσει” τη διαφορά μεταξύ καρκινικών και καλοήθων όγκων του θυρεοειδούς, να ανιχνεύσει δηλαδή τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα!

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 6 Μαρτίου του 2015 στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Αμερικανικής Εταιρείας, από τον Andrew M Hinson, MD, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας (UAMS) και τους συνεργάτες του.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κύριος ερευνητής Donald Bodenner, MD, PhD, επίσης από το UAMS, τόνισε: “Η ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι συχνά δύσκολη, γιατί ψάχνουμε ουσιαστικά για ένα πολύ μικρό αριθμό από κακοήθεις όζους ανάμεσα σε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό καλοήθων όζων του θυρεοειδούς”.
Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου του θυρεοειδούς -παρακέντηση του θυροειδούς αδένα/ βιοψίας, σπινθηρογράφημα και υπέρηχος- είναι λιγότερο προσβάσιμες ή δεν είναι διαθέσιμες. “Δε χρειάζεστε μια μεγάλη κλινική ή ένα υπερηχογράφημα. Χρειάζεται μόνο ένα δείγμα ούρων.”

Ο σκύλος στην παρούσα μελέτη είναι ο Φράνκι, περίπου 7 ετών κατά τη στιγμή διεξαγωγής της έρευνας, είχε διασωθεί ως ένα αδέσποτο κουτάβι από ένα πολυσύχναστο δρόμο Λιτλ Ροκ.
Αρχικά εκπαιδεύτηκε για αποστολές αναζήτησης και διάσωσης πριν γίνει το πρώτο σκυλί ποτέ που εκπαιδεύτηκε για να διαχωρίζει τις καρκινικές από καλοήθεις νόσους του θυρεοειδούς σε δείγματα ούρων.

Πάνω από 6 μήνες, Φράνκι εκπαιδεύτηκε μυρίζοντας δείγματα με ούρων, αίματος και θυρεοειδικού ιστού που ελήφθησαν από ασθενείς με θηλώδη καρκινώματα του θυρεοειδούς  και έμαθε να διακρίνει μεταξύ εκείνων με και χωρίς καρκίνωμα δείχνοντας τη διαφορά  ξαπλώνοντας κάτω εάν το δείγμα ήταν θετικό και φεύγοντας μακριά αν είναι αρνητικό.

Από 34 δείγματα ούρων – 15 με καρκίνο και 19 με καλοήθη νόσο – ο Φράνκι έδωσε τη σωστή διάγνωση σε 30 από τις 34 περιπτώσεις, με ευαισθησία 86, 6% και ακρίβεια 89, 5 %, θετική προγνωστική αξία 73, 3% και αρνητική προγνωστική αξία 95, 3%.
Αντίθετα, είπε, σε έμπειρα χέρια η ακρίβεια της παρακέντησης του θυρεοειδούς φτάνει το 95%.

“Έτσι δεν είμαστε εκεί -ακόμη, αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά από την άποψη μιας μη επεμβατικής και ανέξοδης μεθόδου”.
“Σκοπεύουμε επίσης να διερευνήσουμε την πιθανότητα για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, αλλά έχουν υψηλή πιθανότητα υποτροπής”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα σκυλιά έχουν αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να οσμίζονται καρκίνους, παρόλο που είναι η πρώτη παρουσίαση ενός σκύλου ανίχνευσης καρκίνων του θυρεοειδούς. Πριν λίγα χρόνια δύο σκυλιά παρουσιάστηκαν να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη με σχεδόν 100% ακρίβεια σε αρκετές εκατοντάδες άνδρες!

Ο Dr. Wexler σχολίασε ακόμη στους δημοσιογράφους: “Ως κλινικός γιατρός, δεν είμαι προσκολλημένος σε κάποια συγκεκριμένη μέθοδο. Για μένα, θα ήταν αυτή που είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική. Αν μπορείτε να μου πείτε ότι ένα σκυλί θα μπορούσε να το κάνει τη διάγνωση πιο αποτελεσματικά από άποψη κόστους και τόσο αξιόπιστα όσο ένα μοριακό τεστ και ότι θα μπορούσε και κάποιος να πληρώσει γι ‘αυτό, νομίζω ότι θα ήμουν ευτυχής να το χρησιμοποιήσετε…”

Ε. Γ.

 

 

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση