«Νοιώθω έναν κόμπο στο λαιμό, ποια μπορεί να είναι τα αίτια;»

«Νοιώθω ότι κάτι μου κλείνει τον λαιμό και με πνίγει!», «Δεν μπορώ να πάρω ανάσα!», «Σαν να κατάπια μια πέτρα που μου κλείνει τον λαιμό!»… Αυτές είναι κάποιες από τις περιγραφές που αναφέρουν τα άτομα που έχουν νιώσει τον περίφημο «κόμπο στο λαιμό»!

Κάποιοι πάλι ίσως περιγράψουν αυτό το αίσθημα ως πόνο (περισσότερα για τον πόνο στο θυρεοειδή διαβάστε εδώ), κάψιμο.
Πολλοί νιώθουν παράλληλα δυσκολία στην κατάποση ή ξηροστομία.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το αίσθημα;

Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορεί προκαλούν αυτό το σύμπτωμα. Κάποια από αυτά τα αίτια ίσως είναι:

Οργανικά αίτια

Ψυχοσωματικά αίτια

Εφόσον τα αίτια για αυτό το αίσθημα του κόμπου στο λαιμό είναι πολυποίκιλα, το σύμπτωμα αυτό από μόνο του δεν μπορεί να δώσει επαρκείς πληροφορίες για τη διάγνωση.
Ωστόσο το σύμπτωμα αυτό συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, τα οποία βοηθούν ως σύνολο τον ιατρό να βγάλει ένα συνολικό συμπέρασμα.

Αίσθημα κόμπου στο λαιμό και Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα μικρό όργανο, ωστόσο όταν αυτό το όργανο δε λειτουργεί σωστά, έχει μεγάλη επιρροή σε όλο τον οργανισμό.
Μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μεταξύ άλλων ταχυκαρδίες, χρόνια κόπωση, αύξηση βάρους και αίσθημα κόμπου στο λαιμό. Διαβάστε εδώ με ποια κοινά καθημερινά συμπτώματα μπορεί να έχει κάνει την εμφάνισή της μια νόσος του θυρεοειδούς, που εσείς ενδεχομένως ακόμη να μην τους δίνετε σημασία…
kloss im hals2

Μια από της πιο γνωστές παθήσεις του θυρεοειδούς που προκαλεί το αίσθημα κόμπου στο λαιμό είναι η βρογχοκήλη. Στη περίπτωση αυτή διογκώνεται η περιοχή του λάρυγγα και ο ασθενής νιώθει δυσκολία στη κατάποση. «Σε περιπτώσεις που ο θυρεοειδής πιέζει την τραχεία, τον οισοφάγο ή η διόγκωση αυτή οφείλεται σε όζους και υπάρχει σοβαρή υποψία καρκινώματος, θα πρέπει να γίνει αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα», όπως αναφέρει ο καθηγητής ενδοκρινολόγος Μάρτιν Γκρούσενντορφ.

Κάποιες ασθένειες του θυρεοειδούς μπορεί αρχικά να δυσκολέψουν την διάγνωση με τα πολυποίκιλα συμπτώματα τους. Όπως για παράδειγμα η Νόσος του Graves, μια αυτοάνοση πάθηση υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, που μεταξύ άλλων συνοδεύεται από μια διόγκωση του θυρεοειδούς, κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε εξόφθαλμο.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto μια επίσης ιδιαίτερη μορφή αυτών των θυρεοειδικών ασθενειών, όπου ο ασθενής έχει μεταξύ άλλων την αίσθηση του κόμπου στο λαιμό.

Συχνά αυτό το σύμπτωμα υποχωρεί μετά από την κατάλληλη thyroidορμονική ρύθμιση.
Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, συνεχίζουν να νιώθουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα κατά καιρούς, ακόμα και μετά την ρύθμιση των ορμονών.
Πώς εξηγείται αυτό;
Οι αυτοάνοσες αυτές παθήσεις, προκαλούν ουσιαστικά μια μόνιμη φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται πολύ κοντά στον οισοφάγο και στην τραχεία, έτσι γίνεται αισθητή η φλεγμονή και σε αυτά τα σημεία.

 Πώς να απαλλαχτώ  από τον κόμπο στο λαιμό;

Αρχικά θα πρέπει να βρεθεί η αιτία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπάρχουν πάρα πολλά αίτια που προκαλούν αυτό το αίσθημα. Αν και εφόσον η αιτία αυτή οφείλεται σε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί ο οργανισμός σε κατάλληλο βαθμό ώστε να υποχωρήσουν, αν είναι δυνατόν όλα τα συμπτώματα που προκαλούνται από την πάθηση. Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό, έτσι θα πρέπει να βρεθεί η δοσολογία ορμονών η οποία θα βοηθήσει το συγκεκριμένο ασθενή. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Σύμφωνα με τον βιβλίο «Πρόγραμμα  αυτοβοήθειας για τη Hashimoto» πολλοί ασθενείς έχουν βρει ωφέλιμες κάποιες εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης συμπτωμάτων. Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρει ότι η τακτική επάλειψη με σπαθόλαδο στο σημείο του θυρεοειδής, μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του αισθήματος αυτού. Όπως επίσης τα φυτά βαλεριάνα, μελισσοβότανο και βαλσαμόχορτο (ή σπαθόχορτο). «Κάποιοι πάσχοντες από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα βρήκαν όφελος, στην ομοιοπαθητική, την πιεζοθεραπεία, στα άλατα Σούσλερ και σε άλλες μορφές εναλλακτικής ιατρικής», όπως εξηγεί η συγγραφέας του βιβλίου Μπίργκιτ Βέμπερ.

Διαβάστε περισσότερα : Πότε πονάει ο θυρεοειδής;

kompressen

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Το hashimoto.gr προσφέρει μόνο ενημέρωση και δεν αναλαμβάνει ευθύνη για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας αποφασίσει να ακολουθήσει κάποιος ασθενής.

Facebooktwittermail

5 thoughts on “«Νοιώθω έναν κόμπο στο λαιμό, ποια μπορεί να είναι τα αίτια;»

Αφήστε μια απάντηση