Μήπως βλάπτεις τον θυρεοειδή σου εν αγνοία σου;

Η προσοχή μας συνήθως στρέφεται στον θυρεοειδή αδένα όταν αυτός δείχνει κάποια συμπτώματα δυσλειτουργίας.
Αυτά μπορεί να είναι βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός ή αυτοάνοσο νόσημα.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί φυσιολογικά, χαιρόμαστε και δεν ασχολούμαστε περισσότερο. Αυτός απλά συνεχίζει να κάνει καθημερινά τις εργασίες του και να λειτουργεί ομαλά – ή μήπως όχι;

Women ask
Οι περισσότεροι σήμερα γνωρίζουμε την ινσουλίνη και την κορτιζόλη ως μεταβαλλόμενες ορμόνες που χρειάζονται ρύθμιση.  Τον θυρεοειδή αδένα όμως τον φανταζόμαστε μάλλον σαν κλεψύδρα, η οποία σταθερά εκχέει μια μόνιμη ποσότητα ορμονών. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Με τους αυξανόμενους ρυθμούς, αυξάνεται και η ανάγκη του οργανισμού για ορμόνες. Έτσι ένας υγιές θυρεοειδής ρυθμίζει, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού, τις ανάλογες ποσότητες ορμονών που εκχέει.

Οι ακραίες δίαιτες (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις γνωστές δίαιτες «θαύμα»), η  χρόνια αποχή από υδατάνθρακες και σιτηρά ή η υπερβολική σωματική άσκηση μπορεί να «καταστρέψουν» τον θυρεοειδή αδένα. Αντίθετα μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προβιοτικά, βιταμίνες και πολύ νερό βοηθάει στον ορθό μεταβολισμό και συμβάλει στην υγεία και σωματική ευεξία.
Μόδα είναι η φράση: «Δεν χρειαζόμαστε υδατάνθρες;» Κι όμως, τους χρειάζεται ο θυρεοειδής μας. Όπως έχουν δείξει έρευνες , η δραστική μείωση υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει και να μειώσει έντονα την τιμή της ορμόνης Τ3. (2 O’Brian et al., 1980; 3 Serog et al., 1982; 4 Reinhardt et al., 1993). Περισσότερες πληροφορίες για την απώλεια βάρους διαβάστε εδώ.

Οι βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή βλάπτουν όλο το σώμα και ναι, βλάπτουν και την λειτουργία του θυρεοειδή και την παραγωγή ορμονών.

Ιώδιο. «Το ιώδιο είναι καλό και απαραίτητο.»  Αυτό γνωρίζουμε από παιδιά. Καθώς όμως  το ιώδιο έχει προστεθεί σε σχεδόν όλες τις τροφές μας, η έλλειψη ιωδίου έχει εξαλειφθεί. Τη θέση της ωστόσο τείνει να πάρει η υπεριωδίωση. Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Σόγια. Τα τελευταία χρόνια αλλάζουν πολλοί τις διατροφικές τους συνήθειες, απέχοντας από το κρέας. Ως υποκατάστατα κρέατος, καταναλώνουν συχνά προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουμε ότι η υπερβολικές ποσότητες σόγιας ενδέχεται να βλάψουν την λειτουργία του θυρεοειδή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Stess. «Τι μου λες τώρα;» Μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Δεν γίνεται να αποβάλει κανείς το στρες. Πράγματι, την σήμερον ημέρα δεν είναι καθόλου εύκολο να απαλλαχτούμε από το στρες. Κι όμως το στρες επιδρά πολύ έντονα στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Βέβαια και το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή ένας θυρεοειδής που δυσλειτουργεί προκαλεί αισθήματα άγχους και στρες. Περισσότερα διαβάστε εδώ.
Πως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος; Δείτε κάποιες εισηγήσεις εδώ.

Έχετε την υποψία ότι ίσως βλάψατε ή βλάπτετε την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα σας; Μιλήστε με τον γιατρό της εμπιστοσύνης σας και κάνετε τις απαραίτητες ορμονικές εξετάσεις όπως επίσης και τον απαιτούμενο υπέρηχο.  Thyroid2

Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

Αφήστε μια απάντηση