Μήπως έχω ευαισθησία στην ισταμίνη;

Η ευαισθησία ( ή δυσανεξία) στην ισταμίνη ουσιαστικά παρουσιάζεται σε ανθρώπους, που έχουν έλλειψη κάποιων σημαντικών ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά έχουν ως βασική τους λειτουργία τη διάσπαση της ισταμίνης μέσα από τις τροφές.
Όταν ένα άτομο έχει έλλειψη επαρκoύς ποσότητας αυτών των ενζύμων, δημιουργείται μια υπερευαισθησία στον οργανισμό.

Τα άτομα που πάσχουν από ευαισθησία στην ισταμίνη νιώθουν έντονα συμπτώματα μετά από την κατανάλωση κάποιον τροφών όπως:

  • κόκκινο κρασί
  • μπύρα
  • σπανάκι
  • αβοκάντοhystamin2
  • ξύδι
  • ξινό λάχανο
  • ντομάτες (και όλα τα προϊόντα που σχετίζονται π.χ. χυμό, πελτές κλπ)
  • καπνιστό κρέας, χοιρινό, εντόσθια
  • θαλασσινά
  • μανιτάρια
  • τυριά (ιδιαίτερα αυτά με μύκητες π.χ. ροκφόρ)

Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται άμεσα μετά από την κατανάλωση και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και την επόμενη μέρα, ωστόσο μειώνεται σταδιακά η ένταση των συμπτωμάτων.

  • κεφαλαλγία
  • ταχυκαρδία
  • ζάλη
  • κόπωση, εξάντληση
  • κυκλοφορικά προβλήματα
  • εξάνθημα, κνησμό, οίδημα
  • ναυτία
  • γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, εμετό, πόνος στην κοιλιά)

Κάποια άτομα νιώθουν επιπλέον:

  • έντονη εφίδρωση
  • μούδιασμα
  • πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις
  • άσθμα ή δύσπνοια
  • αϋπνία ή υπνηλία
  • μούδιασμα των άκρων (δάχτυλα, γλώσσα)
  • βούισμα στα αυτιά
  • αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση της ευαισθησίας στην ισταμίνη έγκειται στα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα που επανέρχονται όταν το άτομο αυτό καταναλώνει τροφές με άφθονη περιεκτικότητα σε ισταμίνη.

Ακόμα, μπορεί να διαγνωστεί με αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, όπως επίσης και με εξέταση κοπράνων.

Άτομα με ευαισθησία στην ισταμίνη θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα που περιέχουν ισταμίνη για την αποφυγή των συμπτωμάτων.

histamin4

Ευαισθησία στην ισταμίνη και αυτοάνοσα νοσήματα 

Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα (όπως π.χ. Hashimoto Θυρεοειδίτιδα) παρουσιάζουν συχνά τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησία στην κατανάλωση κάποιων τροφών.

Το ήδη επιβαρυμένο και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευάλωτο στο να παρουσιάσει ευαισθησίες όπως π.χ. στη γλουτένη, τη λακτόζη ή την ισταμίνη.

Για να ανακαλύψει ένα άτομο που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, αν έχει κάποια τροφική ευαισθησία, θα πρέπει αρχικά να δώσει προσοχή στην διατροφή του και σε τυχόν συμπτώματα που παρουσιάζονται μετά την κατανάλωση κάποιον τροφών.

Ίσως φανεί υποβοηθητικό ένα ημερολόγιο διατροφής, όπου θα μπορεί να σημειώνει τις τροφές που κατανάλωσε και τα συμπτώματα που προκλήθηκαν μετέπειτα.

Έπειτα θα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε σε γαστρεντερολόγο ο οποίος θα κάνει, μετά από περαιτέρω εξετάσεις, τη διάγνωση.

hystamin1

Ψάχνετε κάποιο προϊόν που να βοηθάει στην σύνθεση της ισταμίνης; Διαβάστε εδώ περισσότερα 

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail

3 thoughts on “Μήπως έχω ευαισθησία στην ισταμίνη;

Αφήστε μια απάντηση