Μήπως έχετε συχνά “τα νεύρα σας”; Μήπως σας λείπουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β;

panickattacke

Νιώθετε συχνά σωματική ή πνευματική κούραση;

Έχετε κρίσεις πανικού;

Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας;

Έχετε συχνά «τα νεύρα σας»;

Τότε ίσως να σας λείπουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συχνά ονομάζονται και νευροβιταμίνες, καθώς δυναμώνουν τα νεύρα. Κάνουν  όμως κι άλλα. Βοηθάνε στην συγκέντρωση και μάλιστα και στην πρόληψη της άνοιας.

Ακόμα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ενέργειας και την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Μας ανεβάζουν τη διάθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους στρες και άγχους.

Πιο γνωστές είναι οι  οι 3 από τις 8 που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα Β, η Β1, η Β6 και η Β12.

Β1 (Θειαμίνη): Η βιταμίνη Β1 είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διαχείριση του μεταβολισμού των υδατανθράκων στα νεύρα, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Βοηθάει στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και τις επιδερμίδας.

Η έλλειψή της συχνά μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικές τάσεις, όπως επίσης υπνηλία, κράμπες και μούδιασμα σε χέρια και πόδια.

Φυσικές πηγές Β1 αποτελούν η μπυρομαγιά, το αλεύρι από βρώμη, οι ηλιόσποροι, τα πορτοκάλια, ο αρακάς και τα αυγά.

Η ημερήσια επιτρεπόμενη δόση βρίσκεται στα 1,0 – 1,4 mg.

Περισσότερα για τη Βιταμίνη Β1 και το ρόλο της στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Β6 (πυριδοξίνη): Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στο μεταβολισμό των λιπών και στην σύνθεση και λειτουργία της αιμοσφαιρίνης. Συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δημιουργία των αντισωμάτων.

Βοηθάει ακόμη στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η έλλειψη της συχνά φέρνει ξηροδερμία και ερεθισμούς στο δέρμα. Όμως μπορεί να προκαλέσει και ψυχικά συμπτώματα, άγχος και ανησυχία.

Φυσικές πηγές Β6: σιτάρι, μοσχαρίσιο κρέας (βοδινό συκώτι)  πατάτες, μπανάνες, φακές, πέστροφα, σπανάκι.

Η ημερήσια επιτρεπόμενη δόση βρίσκεται στα 1,4 – 1,9 mg.

B12 (κοβαλαμίνη): Η Β12 είναι βασικό συστατικό πολλών ενζύμων και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων κυττάρων και για την ενδυνάμωση των νεύρων.  Η Β12 προσφέρει προστασία από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στην γλώσσα, υπνηλία, αδυναμία, άνοια, καταθλιπτικές τάσεις και κάποιες μορφές αναιμίας.

Φυσικές πηγές Β12: εντόσθια, χοιρινό και βοδινό κρέας, αυγά, αγελαδινό γάλα.

Η ημερήσια επιτρεπόμενη δόση είναι στα  4,0 – 7,0μg.

Περισσότερα για τη Βιταμίνη Β12 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Vitamine

Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι (εκτός από την Β12) είναι υδατοδιαλυτές. Από την τροφή μας λαμβάνουμε μια πολύ μικρή ποσότητα. Σπάνια μπορούμε να λάβουμε από την τροφή μας τόση μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ώστε να υπάρξει κάποια υπερδοσολογία.
Σε περίπτωση που το σώμα λάβει ποσότητα μεγαλύτερη των αναγκών του, την αποβάλλει με τα των ούρα.

 

Γιατί όμως όσοι πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αλλά και άλλες αυτοάνοσες νόσους έχουν μεγάλη ανάγκη από τις Νευροβιταμίνες;

Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταβάλλεται από τη χρόνια ασθένεια, οι ανάγκες του σώματος μας μεγαλώνουν. Το σώμα μας δεν αφομοιώνει πια με την ίδια ευκολία τις απαραίτητες για εκείνο βιταμίνες, όπως πράττει ένα «υγιές» σώμα.

Αν λοιπόν οι τιμές του θυρεοειδούς αδένα σας είναι σωστά “ρυθμισμένες” αλλά εσείς βιώνετε ακόμη τα συμπτώματα της νόσου είναι καλό να συζητήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας σας  αν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ίσως μάλιστα κριθεί απαραίτητο να λάβετε κάποια συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση των επιπέδων των βιταμινών στο αίμα.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail