Σε μια τελευταία μας συζήτηση στο live chat του hashimoto.gr εγέρθηκε το ερώτημα γιατί να λαχταράμε κάποιες τροφές περισσότερο από άλλες.
Πολλά άτομα νιώθουν να τους «τραβάνε» οι γλυκές τροφές, ενώ άλλα άτομα νιώθουν να λαχταρούν περισσότερο αλμυρά φαγητά.
Αρχικά ας δούμε πως δημιουργείται αυτή η έντονη επιθυμία για φαγητό και άμεση λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές.
Αυτή η έντονη η επιθυμία για κάποιες τροφές είναι ένα «καμπανάκι» του οργανισμού μας, θα λέγαμε. Ουσιαστικά με αυτή του την αντίδραση μας «φωνάζει» και μας προειδοποιεί ότι του λείπουν κάποια βασικά στοιχεία και έτσι μας ωθεί στην κατανάλωση τροφής. Δυστυχώς όμως ως άνθρωποι έχουμε ξεχάσει να «ακούμε» το σώμα μας και συχνά παρερμηνεύουμε τα σημάδια του . Έτσι εκεί που το σώμα μας χρειάζεται ουσιαστικά και βασικά στοιχεία για την λειτουργία του, εμείς του δίνουμε fast food, junk food, γλυκά και λιπαρά που δεν του προσφέρουν όσα χρειάζεται.
Ενδιαφέρον είναι, ότι δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο να καταλάβουμε τι μας ζητάει το σώμα μας την συγκεκριμένη στιγμή που μας δίνει το σήμα ότι λαχταράει μια τροφή. Τα σημάδια που μας δίνει μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και έτσι να κατανοηθούν. Αυτό μας βοηθάει να καταναλώνουμε τροφές που πραγματικά θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας την ώρα ακριβώς που τις έχει ανάγκη.
Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι η έντονη επιθυμία και αλόγιστη κατανάλωση τροφής μπορεί να προέρχεται και από ψυχολογικά ή ακόμα και παθολογικά αίτια τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν και να συζητηθούν με τον εκάστοτε γιατρό.
Έντονη επιθυμία για λιπαρά
Ένας από τους βασικούς λόγους που κάνει πολλά άτομα να παίρνουν σωματικό βάρος είναι η έντονη επιθυμία για λιπαρές τροφές. Συχνά επέρχεται αυτή η έντονη επιθυμία όταν δεν νιώθουμε καλά. Οι πολύ λιπαρές τροφές όπως π.χ. τηγανητά επιδρούν στους υποδοχείς συναισθημάτων του εγκεφάλου και αυτός καταπραϋνει τα άσχημα συναισθήματα! Δυστυχώς αυτό το αίσθημα «παρηγοριάς» κρατάει πολύ λίγο ενώ οι αυθόρμητα καταναλωμένες θερμίδες βρίσκονται ήδη στον οργανισμό μας….
Η σκέψη πίσω από την άμεση κατανάλωση συνήθως είναι να «κανακέψουμε» ή να «παρηγορήσουμε» τον εαυτό μας, ώστε να νιώσει καλύτερα. Το ίδιο βέβαια συναίσθημα μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας , κάνοντας ένα ζεστό αφρόλουτρο, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική, κάνοντας έναν περίπατο ή συζητώντας με αγαπημένα άτομα.
Λαχτάρα για γλυκά
Υπάρχουν και αυτές οι στιγμές που ένα άτομο λαχταράει τα γλυκά. Συχνά φαίνεται να συνδέεται η έντονη επιθυμία για γλυκές τροφές με μια κατάσταση έντονου στρες.
Σε καταστάσεις έντονου στρες πέφτει το επίπεδο σεροτονίνης στον οργανισμό μας και αυξάνεται άμεσα η ανάγκη του για υδατάνθρακες . Δυστυχώς αντί να καλύψουμε αυτή την έντονη επιθυμία με φρέσκα φρούτα, απλώνουμε το χέρι και καταναλώνουμε γλυκά, τα οποία δεν περιέχουν σχεδόν κανένα διατροφικά σημαντικό στοιχείο.
Βέβαια, αυξάνεται έντονα και άμεσα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας κάτι που ανεβάζει και το επίπεδο σεροτονίνης, ωστόσο αυτό δεν κρατάει για πολύ ώρα. Σύντομα η πολλή ζάχαρη που καταναλώσαμε επιβαρύνει τα επινεφρίδια και αυτά εκχέουν κορτιζόλη. Αυτή μας προκαλεί ένα αίσθημα έντασης και στρες, το στρες μας φέρνει την έντονη επιθυμία για γλυκό και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.
Εάν όμως αντικαταστήσουμε το γλυκό με φρούτα, θα κάναμε πολύ καλό στο σώμα μας. Γιατί; Επειδή αν και τα φρούτα, ακόμα και αν έχουν υψηλό ποσοστό ζάχαρης, έχουν όμως και σημαντική διατροφική αξία. Έτσι προσφέρουν στον οργανισμό μας σημαντικά αντιοξειδωτικά και πολύτιμες βιταμίνες.
Μαθαίνουμε αργά όμως ωφελούμαστε για μια ζωή
Όταν ένα άτομο σε μια αγχωτική ή λυπητερή στιγμή πάντοτε καταναλώνει τις «λάθος» τροφές, αυτόματα «μαθαίνει» στο σώμα του, ότι την επόμενη φορά, ακόμα και με ελάχιστο στρες χρειάζεται να αυξήσει την «ένταση» της επιθυμίας για βλαβερό φαγητό. Όσο πιο τακτικά καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να καταφέρουμε να τις αφαιρέσουμε από την διατροφή μας.
Εάν όμως μάθουμε στο σώμα μας να βρίσκει άλλους τρόπους για να ξεπερνάει το άγχος, σε βάθος χρόνου θα το βοηθήσουμε να απαλλαχτεί και από αυτές τις άνευ ουσίας τροφές.
Εκτός από τις κλασικές λαχτάρες για αλμυρές ή γλυκές τροφές υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου το σώμα μας, μας «ζητάει» πολύ συγκεκριμένες τροφές. Αυτή η έντονη επιθυμία μπορεί να είναι σημάδι για κάποια διατροφική έλλειψη του οργανισμού μας, όπως δείχνει ο παρακάτω κατάλογος.
Κάποιες πληροφορίες από ht-mb.de
Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki
Καλησπέρα!!τελευταια έχω συχνα αύρα ημικρανίας!εχω και Χασιμότο..αλλά οι εξετάσεις μου είναι καλές 1.18tsh και περνώ τ4 100 και μιλησα με τον γιατρο μου και μου είπε να παρω τ4 τον 125 και θα βοηθήσει πολύ μα μην έχω αύρα..θέλω να ρωτήσω αν περνώ πιο πολύ θυροξινη δεν θα πέσει πολύ η tsh? Θα βοηθήσει για την αύρα;;πως θα απαλάγω από την αύρα;;με τρομάζει πολυ