Τα αίτια για το αίσθημα καψίματος στην γλώσσα πιάνουν πολλές παραμέτρους, από τα άγνωστα και επικίνδυνα αίτια μέχρι τα ακίνδυνα και ψυχολογικά αίτια. Κάποιες άλλες πιθανές αιτίες για το κάψιμο στην γλώσσα μπορεί να είναι ασθένειες ή ελλείψεις του οργανισμού.
Τι είναι το αίσθημα καψίματος στην γλώσσα;
Το αίσθημα αυτό λέγετε με ιατρικό όρο, γλωσσοδυνία ή burning mouth syndrome. Το άτομο νιώθει έναν αμβλύ πόνο στην γλώσσα ή και σε όλο το στόμα. Συχνά τα άτομα περιγράφουν το αίσθημα αυτό σαν ένα μόνιμο κάψιμο από πιπέρι ή την αίσθηση από τρυπήματα με βελόνες. Παράλληλα με αυτό το αίσθημα ίσως κάποιοι νιώθουν την αίσθηση της ξηροστομίας, την διαταραχή της γεύσης και την κακοσμία του στόματος. Κάποια άτομα πάσχουν από μόνιμες ενοχλήσεις, κάποιοι άλλοι πάλι ανά περιόδους. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται στις γυναίκες 7 φορές περισσότερο από ότι σε άντρες.
Ποιες είναι πιθανές αιτίες;
Η στοματική κοιλότητα είναι καθρέφτης πολλών ασθενειών, φυσικών και ψυχικών παθήσεων, ελλείψεων και δυσλειτουργιών του σώματος.
Σαν πρώτα αίτια θα πρέπει να εξεταστούν τα γενικότερα στοματικά και οδοντικά προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει τερηδόνα, οδοντοτεχνικά προϊόντα (π.χ. γέφυρες, μασέλες), στοματικές φλεγμονές και αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα στοματικής υγιεινής (π.χ. οδοντόκρεμες).
Τυχόν τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να είναι αιτία για κάψιμο της γλώσσας. Ακόμα θα πρέπει να αποκλειστούν οι παθήσεις των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας ή λευκοπλακία και τυχών μύκητες που ενδεχομένως να προσέβαλαν την στοματική κοιλότητα.
Ενδιαφέρον είναι, ότι κάποιες χρόνιες ασθένειες μπορούν να είναι αιτία για το αίσθημα καψίματος της γλώσσας.
Σε αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται ορμονικές παθήσεις (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα) και νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού (π.χ. Τύπου 1 ή Τύπου 2 Διαβήτης).
Πολύ συχνά ευθύνονται γαστρεντερικές διαταραχές για το κάψιμο στην γλώσσα, παραδείγματος χάριν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποια δυσλειτουργία του εντέρου.
Άλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στην στοματική κοιλότητα είναι ο ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren, η σκληροδερμία και άλλες παρόμοιες παθήσεις.
Ένα συχνό φαινόμενο για το αίσθημα καψίματος στην γλώσσα είναι η έλλειψη σημαντικών ουσιών στο σώμα. Η έλλειψη Βιταμίνης Β12, Β2, Β3, φολικού οξέως και σιδήρου μπορεί να έχουν ως επακόλουθο σύμπτωμα το αίσθημα καψίματος στην γλώσσα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να παρατηρηθεί σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ. η κοιλιοκάκη.
Και νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) μπορεί να φέρουν συμπτώματα όπως το κάψιμο στην γλώσσα καθώς επηρεάζουν τα νεύρα του εγκεφάλου και κατά επέκταση όλου του σώματος.
Κάποιες φορές το αίσθημα καψίματος στην γλώσσα μπορεί να προέρχεται από αυχενικό σύνδρομο ή από το σύνδρομο αυχένα-γλώσσας, τα οποία επηρεάζουν τους μύες και τις αρθρώσεις όλου του κεφαλιού και του αυχένα. Έτσι μπορεί ακόμα να υπάρχει η αίσθηση μουδιάσματος στην γλώσσα.
Τέλος, το αίσθημα καψίματος της γλώσσας μπορεί να προέρχεται από κατάθλιψη ή από κάποια πολύπλοκη διαταραχή όπως η Ινομυαλγία.
Πρακτικές εισηγήσεις
Αν και εφόσον είναι γνωστό ότι κάποιος πάσχει από μια χρόνια νόσο είναι καλό να κάνει τακτικά τον επανέλεγχο των απαραίτητων εξετάσεων.
Όταν υπάρχει υποψία για έλλειψη βιταμινών ή άλλων σημαντικών ουσιών, απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας για να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.
Κατά βάση είναι καλό να διατηρείται μια καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Να μη χρησιμοποιούνται καυστικά προϊόντα περιποίησης στόματος. Ρωτήστε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Σε περίπτωση φλεγμονής στην στοματική κοιλότητα είναι καλό να αποφεύγονται τα στοματικά διαλείμματα που περιέχουν οινόπνευμα.
Ίσως μάλιστα να προτιμηθεί κάποιο φυσικό εκχύλισμα από μολόχα ή φλαμούρι.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου υπάρχει ξηροστομία η κατανάλωση πολλών υγρών θα λειτουργήσει ευεργετικά.
Η ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα θα βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του δυσάρεστου συμπτώματος.
2 thoughts on “Κάψιμο στην γλώσσα – τι λέει αυτό για την υγεία μας;”