Υποθυρεοειδισμός Hashimoto και Δίαιτα – Atkins, Dukan, Slim in your Sleep

Oi Δίαιτες Low Carb είναι πολύ trendy. Τι είναι Low Carb? Η Low Carb Διατροφή είναι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η χαμηλή και σταθερή διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Έτσι το σώμα αναγκάζεται να καταναλώνει τα αποθέματα λίπους . Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες φαίνεται πως δίνει ένα αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από
ό,τι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Το λίπος που περιέχεται στην πρωτεϊνούχo διατροφή μετατρέπεται πιο εύκολα από το σώμα μας σε μυϊκή μάζα σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που πρωτίστως μετατρέπονται σε ζάχαρη και λίπος.

Εδώ και μερικά χρόνια οι υδατάνθρακες θεωρούνται μάλλον η αιτία του κακού που οδηγεί στην παχυσαρκία. Ακόμα πιστεύεται πως ενδεχομένως να μας αρρωσταίνουν.

Έτσι έχει ξεκινήσει η νέα μόδα διαφόρων Low-Carb-Διαιτών.
Το hashimoto.gr μελέτησε  3  από αυτές και σας παρουσιάζει  τα αποτελέσματα.

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθούμε λίγο στη  δομή αυτών των διατροφών.
Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος είναι αποτελούν το βασικό σκελετό της διατροφής.
Οι υδατάνθρακες ωστόσο λειτουργούν ως εξής: αποτελούνται από μόρια σακχάρου τα οποία καθώς μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος αναγκάζουν το σώμα να εκκρίνει ινσουλίνη. Έτσι το σώμα λαμβάνει την κύρια ενέργεια του πρωτίστως από τα σάκχαρα που έλαβε και μετά καταναλώνει τις ρεζέρβες σε σάκχαρα από το ήπαρ και τους μύες. Τελικά αρχίζει και καταναλώνει το αποθηκευμένο λίπος και το χρησιμοποιεί για ενέργεια. Όποιος λοιπόν τρώει πολλούς υδατάνθρακες «μπλοκάρει» την καύση του λίπους. Ακόμα, είναι απαραίτητο να τηρούνται διαλείμματα δηλαδή διαστήματα χωρίς να τρώμε κατά την διάρκεια της ημέρας.Low Carb

Τι είδους υδατάνθρακες μπορούμε να τρώμε;

Δεν είναι μόνο η ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνουμε άλλα και η ποιότητα. Είναι σημαντικό να τρώμε υδατάνθρακες που το σώμα θα χρειαστεί πρώτα να διαιρέσει τα μόρια του σακχάρου.  Με αυτό τον τρόπο ανεβαίνουν πιο αργά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Υδατάνθρακες που ανεβάζουν αργά τα επίπεδα στο αίμα βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στα όσπρια. Αντιθέτως υδατάνθρακες που ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βρίσκονται στην ζάχαρη, στο μέλι, στα αναψυκτικά και στους χυμούς.

3 δίαιτες με κοινό μυστικό

Οι 3 δίαιτες που θα δούμε έχουν ως κοινό μυστικό την έντονη μείωση των «κακών» υδατανθράκων. Καθώς κρατάμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φαίνεται να υπάρχουν αποτελέσματα σε πολλούς που τις έχουν δοκιμάσει.*

Η δίαιτα Atkins

AtkinsΣχέδιο Διατροφής: Η δίαιτα Atkins είναι μια αυστηρή  Low Carb δίαιτα, βασίζεται σε τρεις περιόδους που πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

1η Περίοδος . Στις πρώτες 2 εβδομάδες θα πρέπει να αποφευχθούν εντελώς οι υδατάνθρακες εκτός από λίγη σαλάτα και κάποια λίγα λαχανικά σαν συνοδευτικά (συνολικά 20γρ υδατάνθρακες την ημέρα). Η βασική διατροφή για τις πρώτες 2 εβδομάδες είναι κρέας, ψάρι και αυγά.

2η Περίοδος . Στις  επόμενες εβδομάδες  λέγεται πως το σώμα έχει συνηθίσει την στέρηση υδατανθράκων και έτσι μπορούν να προστεθούν άλλα 5 γρ. υδατάνθρακες την ημέρα.

3η Περίοδος. Εφόσον υπάρχουν σταθερά αποτελέσματα απώλειας βάρους μπορούν να προστεθούν άλλα 10γρ. υδατάνθρακες την ημέρα.

4η Περίοδος. Εδώ τώρα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία κατά την οποία θα πρέπει, αν και εφόσον κάποιος έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να το διατηρήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της δίαιτας Atkins επιβάλλοντας τους στον εαυτό. Το άτομο αυτό θα μπορεί κατά διαστήματα να απολαμβάνει το αγαπημένο του γεύμα χωρίς κατά ανάγκη να «βάζει» κιλά.

Δίαιτα DukanDukan

Σχέδιο Διατροφής: H Δίαιτα Dukan βασίζεται σε 3 αρχές. 1. Λιγότερες θερμίδες, 2. Σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες και λίπος 3. Τήρηση τεσσάρων βασικών περιόδων δίαιτας ( όμοιο με Atkins – όμως με κάποιες διαφορές).

1η Περίοδος  . Attack-phase: Η αρχική περίοδο της δίαιτας Dukan διαρκεί μέχρι και 10 μέρες. Σε εκείνη την περίοδο το άτομο καταναλώνει μόνο άπαχο κρέας (πουλερικά, μοσχαρίσιο), ψάρι και θαλασσινά, όπως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Ακόμα θα πρέπει να καταναλώσει πολύ μικρές ποσότητες δλδ το πολύ μια κουταλιά της σούπας βρώμη ή σιτάρι. Δεν πρέπει να φάει καθόλου ζάχαρη, λίπος, λαχανικά και φρούτα.

2η Περίοδος  . Cruising Phase: Η περίοδος αυτή φτάνει μέχρι το σημείο όπου το άτομο πετύχει το στόχο του σε απώλεια βάρους. Εδώ προστίθενται στην διατροφή από την περίοδο 1. και «ημέρες λαχανικών». Βέβαια μόνο κάποια λαχανικά επιτρέπονται όπως π.χ. ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, σπανάκι, σπαράγγι, λάχανο και πράσινες σαλάτες. Η δόση βρώμης αυξάνεται σε 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως.

3η Περίοδος . Consolidation Phase: Η φάση αυτή υπολογίζεται ως εξής: για κάθε κιλό που χάθηκε συνολικά τηρούνται 10 μέρες (π.χ. χάσατε 5 κιλά θα τηρηθούν 50 μέρες). Στόχος είναι να κρατηθούν τα κιλά. Τηρούνται κανονικά οι αρχές των πρώτων 2 περιόδων και προστίθεται μια μερίδα φρούτα την ημέρα, όπως και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 40 γραμμάρια τυρί.

4η Περίοδος : Αυτή η περίοδος θα πρέπει να τηρηθεί εφ όρου ζωής. Θα μπορεί να καταναλώνει τα πάντα με μέτρο όμως τηρώντας πάντα 3 βασικές αρχές: 1) Μία μέρα την εβδομάδα διατροφή μόνο με πρωτεΐνες, 2)  3 κουταλιές βρώμης την ημέρα, 3)  30 λεπτά γυμναστική την ημέρα.

Slim in your Sleep

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην διαχώριση πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Αυτές οι δύο κατηγορίες θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με «ουδέτερα τρόφιμα»,  όπως π.χ. πράσινα λαχανικά, σαλάτες κλπ.  Η βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται είναι.
1)  Το πρωί καταναλώνονται μόνο υδατάνθρακες
2)  Το μεσημέρι καταναλώνονται και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες
3) Το βράδυ αυστηρά μόνο πρωτεΐνες
4) Θα πρέπει να τηρούνται «διαλείμματα» από το φαγητό για τουλάχιστον 4 ώρες.
5) Θα πρέπει να κοιμάται το άτομο τουλάχιστον 8 συνεχόμενεςschlank im schlaf ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας

Το θετικό σε αυτή την δίαιτα είναι ότι επειδή επιτρέπεται μια σχετικά ισορροπημένη άποψη και κατανάλωση υδατανθράκων δεν επέρχεται στέρηση στο άτομο που τηρεί την δίαιτα αυτή. Η πρωινή διατροφή μπορεί να περιέχει όλων των ειδών υδατανθράκων δλδ. και ζάχαρη ( κρέμα φουντουκιού, μαρμελάδα) και φρούτα και ότι άλλο επιθυμεί κανείς. Ωστόσο θα πρέπει να απέχει αυστηρά από οποιαδήποτε πρωτεΐνη (δλδ. ακόμα και το γάλα στον πρωινό καφέ). Το μεσημεριανό γεύμα και πάλι καλύπτει τις συνολικές διατροφικές ανάγκες καθώς επιτρέπεται η ισορροπημένη κατανάλωση όλων των τροφών. Το βράδυ ωστόσο θα πρέπει να τηρείται αυστηρά μια διατροφή μόνο με πρωτεΐνες δλδ. άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά (π.χ. άπαχο κρέας με συνοδευτική πράσινη σαλάτα).

Η διατροφή αυτή μπορεί να συνεχίζεται εφ όρου ζωής καθώς οι αρχές τις τηρούνται εύκολα και δε νιώθει στέρηση το άτομο που τις τηρεί.

Μειονεκτήματα των Low Carb : Οι αυστηρές δίαιτες Low Carb κάνουν τον συμμετέχοντα να νιώθει μεγάλη στέρηση και οι υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών μπορεί να βλάψουν σοβαρά τα νεφρά. Πολλά άτομα ανέφεραν πως όταν κάνανε ιδιαίτερα αυστηρές δίαιτες Low Carb είχαν μεν φανερά αποτελέσματα και μείωση βάρους, ωστόσο ξαναπήραν τα κιλά πολύ γρήγορα καθώς τους ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες μακροπρόθεσμα.

Δείτε το δεύτερο μέρος της σειράς Υποθυρεοειδισμός Hashimoto και Δίαιτα – Paleo, Glyx, Logi πατήστε εδώ.

*το hashimoto.gr δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν δίαιτες και διατροφές που επιλέξουν οι αναγνώστες του άρθρου. Οι συμβουλές που αναφέρονται είναι καθαρά ενημερωτικές.

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Ψάχνετε για ένα υποκατάστατο ζάχαρης που δεν επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 

Facebooktwittermail

One thought on “Υποθυρεοειδισμός Hashimoto και Δίαιτα – Atkins, Dukan, Slim in your Sleep

Αφήστε μια απάντηση