Ως γνωστόν η ζάχαρη βλάπτει! Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες μας προειδοποιούν για τα βλαβερά επακόλουθα της κατανάλωσής της.
Πώς όμως θα μπορέσουμε να την αποφύγουμε;
Πολλοί καταφεύγουν σε άλλες βλαβερές «λύσεις» όπως τα τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης.
(Περισσότερα διαβάστε εδώ “Γλυκαντικές ουσίες, θυρεοειδής και Χασιμότο”)
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν δυο φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης. Η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη.
Η ξυλιτόλη κερδίζεται ως επί το πλείστον από ξύλο σημύδας και από τον φλοιό κάποιων ειδών καλαμποκιού.
Υπάρχουν βασικά δύο διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής για την παραγωγή ξυλιτόλης: η υδρογόνωση και η ζύμωση.
Η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη της ζάχαρης και παράγεται μέσω ζύμωσης της γλυκόζης η οποία λαμβάνεται κυρίως από φρούτα. Η διαδικασία της ζύμωσης μπορεί να παρομοιαστεί με την διαδικασία ζύμωσης της μπίρας ή του κρασιού.
Περιέχει μόνο το 70% από την γλυκύτητα της ξυλιτόλης, όμως δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και γι αυτό καταναλώνεται συχνά από άτομα με διαβήτη.
Η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται για κατασκευή γλυκών και για την μαγειρική. Ωστόσο, η ερυθριτόλη έχει πηκτική ιδιότητα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την κατασκευή μαρμελάδας, καραμέλας και παρόμοιων προϊόντων.
Η ξυλιτόλη και η ερθρόλη ενδείκνυνται για την διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Πώς γίνεται αυτό, εφόσον αποτελούνται εξ ολοκλήρου από υδατάνθρακες;
Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν αφορά τους υδατάνθρακες εν γένει, αλλά τα άμυλα και τα σάκχαρα που το σώμα σας μπορεί γρήγορα να μεταβολίσει αλλά και να τα διαθέσει άμεσα στον οργανισμό ως σάκχαρο αίματος / γλυκόζη.
Υπάρχουν ωστόσο πολλοί υδατάνθρακες που δεν μεταβολίζονται γρήγορα και έτσι δεν αυξάνεται ή αυξάνεται ελαφρά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη.
Από την ξυλιτόλη σχηματίζονται κυρίως τριγλυκερίδια / λιπαρά οξέα και σχεδόν καθόλου γλυκόζη.
Παρ ‘όλα αυτά, η ξυλιτόλη δεν έχει αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό των λιπιδίων και στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
Ξυλιτόλη, ερυθριτόλη και θυρεοειδής
Μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς αδένα, του ιωδίου και του διαβήτη τύπου 1 παρουσίασε στο Μόναχο η ενδοκρινολόγος Καθηγήτρια Petra-Maria Schumm-Draeger.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό «Ernährungsumschau», τονίζει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, συχνά πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, διότι με τη σειρά τους οι διαταραχές στο πάγκρεας επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του θυρεοειδούς αδένα και αντίστροφα. *
Έτσι θα μπορούσε ο υπερθυρεοειδισμός να επηρεάσει το πάγκρεας στο να μην εκκρίνει άλλη ινσουλίνη.
Σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού το σώμα δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης κάτι που μπορεί όμως να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε επικίνδυνες υπογλυκαιμίες.
Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα, όταν δεν λαμβάνουν σωστή αγωγή. Ενδέχεται να αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου μέσω τον ούρων. Αυτό επηρεάζει άμεσα την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.
Άτομα που γενικότερα πάσχουν από μια δυσλειτουργία του μεταβολισμού, έχουν ιδιαίτερα συχνά ορμονολογικά προβλήματα.
Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή Τ3 και Τ4 και έτσι το ορμονικό μας σύστημα χάνει την ισορροπία του.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves συχνά συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 1.
Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξομειώνονται ξαφνικά και δεν διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα, όλος ο οργανισμός δυσλειτουργεί. Κατ’ επέκταση δεν λειτουργεί ομαλά και η παραγωγή ορμονών.
Η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και δεν πιέζουν με αυτόν τον τρόπο το πάγκρεας στην άμεση παραγωγή ινσουλίνης.
Όλα έχουν τα συν και τα πλην τους
Ως φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη είναι ιδανικά για άτομα που αποφεύγουν την ζάχαρη στην διατροφή τους.
Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλετε με την κατανάλωση των προϊόντων καθώς ενδέχεται να λειτουργήσουν ως καθαρτικά.
Άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη ή στη λακτόζη, όπως επίσης άτομα με σύνδρομο ευαιρέθιστου εντέρου μπορεί να αναφέρουν συμπτώματα όπως φουσκώματα ή διάρροια.
Στα συν θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει, ότι η ξυλιτόλη βοηθάει πολύ στην υγεία των δοντιών. Άλλωστε χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε οδοντόκρεμες και μαστίχες χωρίς ζάχαρη.
Πολλά άτομα είναι ευχαριστημένα με αυτά τα δυο υποκατάστατα ζάχαρης. Μιλήστε με τον γιατρό σας.
Μήπως γίνουν και δικοί σας φίλοι;
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Άρθρο: Aνθή Αντωνίου, hashimotaki