Θυρεοειδής, ημικρανίες και πονοκέφαλος

Οι νόσοι του θυρεοειδούς αδένα, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού, είναι γνωστό ότι συνυπάρχουν συχνά με πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Μια ισχυρή σύνδεση έχει περιγραφεί μάλιστα μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και μιας καθημερινά εμμένουσας κεφαλαλγίας και χρόνιας ημικρανίας .

Τα μη φυσιολογικά είτε υψηλά είτε χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί πράγματι να εντείνουν τις ημικρανίες.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι δυνατό να επηρεάσουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι πονοκέφαλοι συχνά επιδεινώνονται όταν ένα άτομο πάσχει επίσης από νόσο του θυρεοειδούς.

Τι είναι όμως η ημικρανία και τι η αύρα;

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Συνήθως η κεφαλαλγία είναι μονομερής (επηρεάζοντας το μισό μέρος του κεφαλιού) και παλλόμενη (δηλαδή ο πόνος αυξομειώνεται σε ένταση), ενώ διαρκεί από 2 έως 72 ώρες.
Τα συσχετιζόμενα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, φωτοφοβία (αυξημένη ευαισθησία στο φως), φωνοφοβία (αυξημένη ευαισθησία στον ήχο) και πόνο ο οποίος γενικά επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα. Έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων με ημικρανία αντιλαμβάνονται μια αύρα: μια παροδική οπτική, αισθητική, λεκτική, ή κινητική διαταραχή που σηματοδοτεί ότι ο πονοκέφαλος θα επέλθει σύντομα.
Η αύρα είναι ένα παροδικό εστιακό νευρολογικό φαινόμενο, που παρατηρείται πριν ή κατά τη διάρκεια της κεφαλαλγίας. Εμφανίζεται σταδιακά για μερικά λεπτά και γενικά διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά.

Η οπτική αύρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Οι διαταραχές της όρασης συχνά αποτελούνται από ένα σπινθηροβόλο σκότωμα, μια περιοχή στο οπτικό πεδίο που φαίνεται σα να αναβοσβήνει.  Οι αύρες ξεκινούν στο κέντρο της όρασης και στη συνέχεια “απλώνονται” προς τα πλάγια με γραμμές ζιγκ-ζαγκ που έχουν περιγραφεί ως οχυρώσεις ή τείχη κάστρου. Συνήθως οι γραμμές είναι μαύρες και άσπρες, αλλά μερικοί άνθρωποι βλέπουν και έγχρωμες. Μερικοί άνθρωποι χάνουν μέρος του οπτικού τους πεδίου, σύμπτωμα που είναι γνωστό ως ημιανοψία, ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα θολής όρασης.

Η αισθητική αύρα είναι το δεύτερο πιο κοινό σύμπτωμα.
Συχνά μια αίσθηση – σαν τσιμπήματα από καρφίτσες και βελόνες- ξεκινάει από τη μία πλευρά του σώματος, στο χέρι και το μπράτσο, και εξαπλώνεται στην περιοχή της μύτης και του στόματος από την ίδια πλευρά του σώματος.

Υποθυρεοειδισμός, πονοκέφαλος και ημικρανίες

Ο Dr. Bigal, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι, “ακόμη και ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός ενδεχομένως να σχετίζεται με την ανάπτυξη μίας επίμονης κεφαλαλγίας ή ημικρανίας”.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρήθηκε ύφεση της ημικρανίας μετά τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.
Μια εξήγηση γι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί η διόρθωση της εγκεφαλικής διεγερσιμότητας που σχετίζεται με τη διόρθωση του υποθυρεοειδισμού.

Υπερθυρεοειδισμός, πονοκέφαλος και ημικρανίες

Ημικρανίες μπορεί να προκληθούν ακόμη μέσω της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων που παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό.
Προβλήματα στα μάτια σε άτομα με υπερδραστήριο θυρεοειδή μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και ημικρανίες, με τον πόνο να επικεντρώνεται γύρω από την περιοχή των ματιών.

Απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος

Όχι μόνο οι θυρεοειδικές ορμόνες αλλά και άλλες ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας καθώς και σε μια πιθανή αποτυχία ανταπόκρισης στην προτεινόμενη θεραπεία.
Ένα μεγάλο μέρος των σχετικών ερευνών έχει εστιάσει για παράδειγμα στη σύνδεση μεταξύ των πονοκεφάλων και των θηλυκών ορμονών. Η επίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς στην έμμηνο ρύση μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Για τους παραπάνω λόγους οι ασθενείς με πονοκέφαλο και εμμένουσα ημικρανία καλό θα ήταν να υποβάλλονται, πέρα από την απαραίτητη νευρολογική εξέταση, σε έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών, της κορτιζόλης και άλλων ορμονών.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

 

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Θυρεοειδής, ημικρανίες και πονοκέφαλος

Αφήστε μια απάντηση