Προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή;

Το ερώτημα αυτό μάλλον κάνει όλες τις γυναίκες  να ψιθυρίζουνε καθώς θεωρείται μάλλον θέμα ταμπού.

Η γυναίκα καθώς από παιδί στοχεύει την άφθαρτη ομορφιά με πρότυπο την Αφροδίτη αντιμετωπίζει κάποιες φορές με αμηχανία τα προβλήματα που προκύπτουν στην ευαίσθητη περιοχή.

Ο κόλπος της γυναίκας παράγει  καθημερινά 2 – 4 γραμμάρια κολπικό έκκριμα, το ΡΗ του βρίσκεται περίπου στο 4,0.
Η παραγωγή κολπικού εκκρίματος εξαρτάται από τις ορμόνες του φύλου όπως τα οιστρογόνα, τα προγεσταγόνα και τα ανδρογόνα (π.χ. τεστοστερόνη).

Ο κόλπος έχει μια φυσική οξύτητα και αυτή χρησιμεύει στην καταπολέμηση των μικροβίων και βακτηρίων.
Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου περιέχει διάφορα απαραίτητα βακτήρια όπως π.χ. τα οξυγαλακτικά βακτήρια  όμως και διάφορους μικροοργανισμούς.

Η ισορροπία του κόλπου μπορεί εύκολα να διαταραχθεί αν έστω και λίγο αυξηθούν ή μειωθούν οι απαραίτητοι μικροοργανισμοί.

Γρήγορα λοιπόν η γυναίκα υποφέρει από κνησμό και αίσθηση καψίματος στον κόλπο. Ακόμα, ανοίγει ο δρόμος στο να «θρονιαστούν» οι μύκητες.

Οι γυναίκες με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα υποφέρουν συχνά από έλλειψη κολπικών υγρών.
Αυτό κάνει τον βλεννογόνο υμένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και επιφέρει πόνο. Συχνά μπορεί να ραγίσει δίνοντας την ευκαιρία σε εισβολείς να προκαλέσουν φλεγμονές. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αίτιο αυτού του φαινομένου είναι μια γενικότερη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικός έλεγχος

Βασικό στην καταπολέμηση προβλημάτων της ευαίσθητης περιοχής είναι μια καλή συνεργασία με τον γυναικολόγο και τακτικό Τεστ-ΠΑΠ. Ο γιατρός με αυτόν τον τρόπο θα ελέγξει αν υπάρχουν βακτήρια ή μύκητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κατόπιν θα ελεγχθούν και όλα τα υπόλοιπα γυναικολογικά μέρη  στα οποία θα μπορούσαν να προκληθούν φλεγμονές  (π.χ. μήτρα, ωοθήκες, νεφρά, ουροδόχο κύστη)  και επηρεάζουν την ευαίσθητη περιοχή.

Ορμονικός έλεγχος

Μια χρόνια έλλειψη ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του βλεννογόνου υμένα ο οποίος  αποδυναμώνεται και γίνεται εύθραυστος. Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι όμοια με τα συμπτώματα μιας μυκητίασης δηλαδή κνησμός, αίσθημα καψίματος και ευερεθιστότητα της περιοχής. Δεν αποκλείεται ωστόσο τα συμπτώματα αυτά να προκαλούνται από κάποια μυκητίαση, καθώς η περιοχή του κόλπου καθίσταται όλο και πιο επιρρεπής. Μια μόνιμη ξηρότητα του γυναικείου κόλπου μπορεί να οδηγήσει επίσης σε κολπική ατροφία.

Γι αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο μια γυναίκα να  απευθύνεται άμεσα στον γυναικολόγο της με τα πρώτα συμπτώματα ή τις πρώτες ενοχλήσεις.

Η καλή συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο κρίνεται άκρως απαραίτητη καθώς η απορύθμιση των ορμονών είναι βασικός παράγοντας για να προκληθούν προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή.

scheidenprobleme

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Πληροφορίες απο: schilddruese-augsburg.de/mauschl.html , hormontherapie-wechseljahre.de/symptome-wechseljahre/blase-scheide/trockene-scheide/Scheidenpilz-Oestrogenmangel-id63689.html

Facebooktwittermail

One thought on “Προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή;

Αφήστε μια απάντηση