Μήπως σας λείπει μαγνήσιο; Τι προκαλεί η έλλειψη του;

magnesium

Το μαγνήσιο είναι ουσιώδες για κάθε κύτταρο και για τα ζωτικά μας όργανα.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ζωή και πρέπει να το λαμβάνουμε από την τροφή, γιατί δεν μπορεί ο οργανισμός μας να το παράγει.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί το μαγνήσιο για πολλές ζωτικές λειτουργίες του.

Όλες αυτές οι παραπάνω διαδικασίες δε μπορούν να πργματοποιηθούν σωστά αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα μαγνησίου στο σώμα.

Η συνολική ποσότητα σε μαγνήσιο στο σώμα μας είναι περίπου 25γρ..
Το 60-65% του μαγνησίου το αποθηκεύει το σώμα μας στα οστά. Το 40% είναι αποθηκευμένο στους μύες.

Όπως προαναφέραμε το σώμα μας δεν παράγει μαγνήσιο.
Έτσι θα πρέπει να λαμβάνουμε την ημερήσια προτεινόμενη δόση σε μαγνήσιο- περίπου 300-400mg – με την τροφή μας.

 Τι προκαλεί την έλλειψη μαγνησίου;

  • Πολύωρη βράση λαχανικών που περιέχουν μαγνήσιο όπως  π.χ. πατάτες, αρακά
  • Έντονη εφίδρωση λόγου άθλησης και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Εξαντλητικές δίαιτες – ειδικά η στέρηση τροφών που περιέχουν μαγνήσιο όπως η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, ζυμαρικά επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες
  • Χρόνιες ασθένειες που προκαλούν διάρροια
  • Εγκυμοσύνη
  • Στρες
  • Θεραπεία με διουρητικά

 Συμπτώματα από την έλλειψη του μαγνησίου:

Το ακούσιο τράβηγμα / ο ακούσιος απσμός των μυών του ματιού συχνά κατατάσσεται στα πρώτα συμπτώματα τις έλλειψης μαγνησίου.
Το αναψοκοκκινισμένο δέρμα γύρω από την περιοχή της μύτης, ειδικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ, όπως και κόκκινα σημάδια στην περιοχή του λαιμού και του στέρνου σε περιόδους άγχους αποδίδονται επίσης κάποιες φορές στην έλλειψη μαγνησίου.
Ακόμα και η ακατανίκητη όρεξη για σοκολάτα συχνά μεταφράζετε ως σύμπτωμα της έλλειψης μαγνησίου.

Κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Αϋπνία, ευερεθιστότητα, εσωτερική ανησυχία, φοβίες, κρίσεις πανικού, ζάλη, έντονη κόπωση και μετά από ελάχιστη προσπάθεια, γενικότερη αίσθηση αδυναμίας, κρίσεις άγχους με έντονη εφίδρωση, ευαισθησία σε θορύβους
  • Αίσθηση στεναχώριας και άγχους, δύσπνοια, μείωση χωρητικότητας των πνευμόνων, ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Πονοκεφάλους, ημικρανίες, τρεμάμενοι μύες, ακούσιο τρέμουλο των ματιών, κράμπες σε γάμπες και πόδια ειδικά τις πρωινές ώρες, μυϊκοί πόνοι, οσφυαλγία, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών
  • Ανορεξία, ναυτία, δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια, γαστρεντερικοί πόνοι, αέρια,  πόνος στην χολή
  • Έντονους εμετούς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωροι πόνοι γέννας

Τροφές που περιέχουν Μαγνήσιο

eat chocolateΚακάο (σοκολάτα), ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, ξηροί καρποί

Ανεπιθύμητες ενέργειες από την υπερβολική πρόληψη μαγνησίου

Γενικά ισχύει ότι το μαγνήσιο δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα.
Μόνο ένα 15-35% από το μαγνήσιο που λαμβάνουμε από τις τροφές απορροφάται από το λεπτό έντερο.
Σημαντικό είναι να λάβουν εκείνοι στους οποίους διαπιστώνεται έλλειψη σε μαγνήσιο μια αυξημένη δόση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου η έλλειψη του.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι τα 300 mg.
Σε ημερήσιες δόσεις που ξεπερνούν τα 500mg ενδέχεται να υπάρξουν διάρροιες.  Μια συνεχόμενη υπερδοσολογία ενδέχεται να βλάψει τα νεφρά.
Μαζί με τις διάρροιες, ενδείξεις της υπερδοσολογίας είναι η ναυτία, οι έμετοι και η υπερβολική υπνηλία.

Mαγνήσιο και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS):

Το μαγνήσιο λαμβάνεται από γυναίκες προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, κυρίως οι κράμπες στο στομάχι και η επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης. Η χρήση του μαγνησίου στην περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα μειώνονται στις γυναίκες με PMS.
Διαβάστε περισσότερα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματά του εδώ.

Μαγνήσιο και Χασιμότο

Σε περίπτωση χρόνιου υποθυρεοειδισμού ο μεταβολισμός δε λειτουργεί σωστά. Έτσι, πολλές φορές δεν απορροφάται επαρκής ποσότητα μαγνησίου.

Μια έρευνα που διεξήχθη  στην Ιαπωνία σε 84 ασθενείς απέδειξε ότι ο μεταβολισμός του μαγνησίου επηρεάζεται κατά βάση από τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει και η διάρκεια της νόσου.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2810922

Κατά την έναρξη της θεραπείας με θυροξίνη σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Η θυροξίνη βελτιώνει μεν την αφομοίωση του μαγνησίου από τα κύτταρα, διεγείρει όμως και το μεταβολισμό. Έτσι, οι ανάγκες σε μαγνήσιο αυξάνονται, όπως επίσης και η απέκκριση του από το σώμα. Τα άτομα αυτά υποφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις από έντονα συμπτώματα υπερ- ή υποθυρεοειδισμού. Συχνά μάλιστα τα συμπτώματα αυτά εναλλάσσονται από συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.  Στην περίπτωση αυτή οι τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνά πολύ καλές, γι αυτό σε προτείνεται να ελέγχεται η έλλειψη μαγνησίου μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου είναι πολύ όμοια με τα γνωστά συμπτώματα της Χασιμότο Θυρεοειδίτιδας και έτσι είναι δύσκολο να διαχωριστεί αν τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ορμονικά αίτια ή στην έλλειψη μαγνησίου. Τα όρια του μαγνησίου στο αίμα είναι αιτία διαφωνίας πολλών ειδικών.

Θεωρείται ότι τα όρια 0,75-1,1 mmol/l δεν είναι ιδανικά άλλα ότι το κατώτερο όριο θα έπρεπε να είναι μάλλον 0,9 mmol/l και ότι αυτό θα έπρεπε να ισχύει ως στόχος.

Κάντε εδώ το τεστ και δείτε πόσο πιθανό είναι να σας λείπει το μαγνήσιο!

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

Facebooktwittermail