Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας

Η Αχιλλέα είναι επίσης γνωστή και ως χιλιόφυλη ή αγριαψιθιά (Achillea millefolium) Το επίσημο όνομα της το έλαβε από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας τον Αχιλλέα, ο οποίος επάλειψε τις πληγές του με αυτό το φυτό.

Ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη και προτιμάει τα ηλιόλουστα λιβάδια και τις άκρες των μονοπατιών. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να επιβιώσει τους χειμερινούς μήνες. Αργά την άνοιξη ανθίζει με ανθάκια λευκά, κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί και ροζ.

Οι ιδιότητες της Αχιλλέας

Η Αχιλλέα είναι σήμερα αναγνωρισμένο θεραπευτικό φυτό. Περιέχει βασικές ουσίες που βοηθούν την παραγωγή χολής και έχουν αντιβακτηριδιακή και μυοχαλαρωτική δράση. Ακόμα οι ουσίες που περιέχει βοηθάνε στην προστασία της επιδερμίδας και των βλεννογόνων. Φαρμακευτικά είναι αναγνωρισμένη και συστήνεται για την

  • Ανορεξία
  • Δυσπεψία και στομαχικές διαταραχές
  • Επίπονες κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και στη λεκάνη της γυναίκας. Γυναικολογικά προβλήματα και πόνους (π.χ. περιόδου)
  • Δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές

Περαιτέρω χρησιμοποιείται η Αχιλλέα παραδοσιακά σε χρόνιες ηπατικές φλεγμονές, φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος και των βλεννογόνων, στην επούλωση πληγών και σε φλεγμονές των γεννητικών οργάνων.

Η βιομηχανία παραγωγής καλλυντικών επωφελείται από τις ιδιότητες αυτού του φυτού, προσθέτοντας το σε πολλά καλλυντικά όπως αντιπυτιριδικά σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες προσώπου και λοσιόν σώματος κλπ.Achillea2

Σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης η Αχιλλέα χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα καθώς έχει ένα ελαφρύ άρωμα και μια ελαφρώς πικρή γεύση.

Η Αχιλλέα περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες, σαπωνίνες, φυτικές στερόλες και σαλικυλικό οξύ. Οι στερόλες διεγείρουν μαζί με άλλες πικρές ουσίες την δραστηριότητα του ήπατος. Οι στερόλες έχουν την ιδιότητα να δρουν όμοια με τις ορμόνες. Έτσι θεωρείται ότι βοηθάνε στην ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και στην εξομάλυνση της υπερβολικής αιμορραγίας στην γυναίκα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν επίσης την ευεργετική δράση της Αχιλλέας στο νευρικό σύστημα.

Ακόμα, πολλές γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις ιδιότητες της Αχιλλέας κατά την εμμηνόπαυση.

Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι βοηθάει στην θεραπεία ατόμων με κυρίαρχα  οιστρογόνα.

Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Αχιλλέα βοηθάει τον οργανισμό στον μεταβολισμό της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 στην δραστική ορμόνη Τ3.

Τρόποι εφαρμογής

Η Αχιλλέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα, ως κατάπλασμα, ως λοσιόν ή αλοιφή. Ακόμα μπορεί να προστεθεί σε θεραπευτικό πρόσθετο για το μπάνιο.

Υπάρχουν ωστόσο και συμπληρώματα διατροφής από Αχιλλέα, όπως επίσης και έλαιο που παράγεται από αυτό το φυτό.

Δροσερή πρόταση από το hashimoto.gr

Λεμονάδα με Αχιλλέα

Θα χρειαστείτε:achillea limonade

1 χούφτα φρέσκα άνθη Αχιλλέας, 1 λεμόνι, 125 γρ. ζάχαρη (ή γλυκαντικό τις αρεσκείας σας), 1 λίτρο νερό

Εκτέλεση: Ξεπλένετε τα άνθη Αχιλλέας, ανακατεύετε την ζάχαρη με το νερό, κόβετε το λεμόνι σε φέτες και το προσθέτετε μαζί με τα άνθη στο νερό. Αφήστε το μείγμα να τραβήξει για τουλάχιστον 12 ώρες. Σερβίρετε κρύο!

Ανεπιθύμητες ενδείξεις

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις είτε σε εξωτερική, είτε σε εσωτερική χρήση της Αχιλλέας.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα τα οποία γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία σε αυτό το φυτό.

Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση  από εγκύους, θηλάζουσες και παιδία κάτω από 12 ετών.

Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον γιατρό σας πριν από την χρήση της Αχιλλέας και μελετήστε προσεκτικά το φυλλάδιο που εσωκλείεται στα συμπληρώματα διατροφής.

Achillea

Άρθρο Ανθή Αντωνίου, hashimotaki

κάποιες πληροφορίες από: heilkraeuter.de, heimbiotop.de, fid-gesundheitswissen.de, oestrogen-dominanz.de, phytodoc.de

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση