TSH : η γνωστή άγνωστη

Αυτό το θέμα περιέχει 13 απαντήσεις, έχει 7 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  magdoulini 2 χρόνια, 1 μήνας πριν.

 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #119

  Η TSH (Thyroid – stimulating Hormone) , γνωστή στα ελληνικά σαν θυρεοειδοτρόπος ορμόνη ή θυρεοτροπίνη, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, έναν
  αδένα στο μέγεθος μπιζελιού, που βρίσκεται σε μια εσοχή της βάσης του κρανίου, το βόθρο της υπόφυσης.

  H TSH ρυθμίζει την ενδοκρινή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δίνοντάς του το ερέθισμα για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών: της θυροξίνης (Τ4), και στη συνέχεια, της τριϊωδοθυρονίνης (Τ3).

  Η σύνθεση και έκκριση της TSΗ από την υπόφυση ρυθμίζεται κυρίως:
  1) από την TRH (Thyrotropin-releasing Hormone), την εκλυτική ορμόνη της θυρεοτροπίνης, που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο – μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται ανατομικά με την υπόφυση.
  2) από την άμεση δράση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι θυρεοειδικές ορμόνες που κυκλοφορούν στο αίμα ασκούν αρνητική δράση στην έκκριση της ορμόνης TSH από την υπόφυση.

 • #774

  Nadia
  Participant

  χαιρεται ! σαν γνήσιο χασιμοτάκι πρέπει να κάνω τις επαναληπτικές μου εξετάσεις. δυστυχώς, έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που τις έκανα και πάει ακόμα περισσότερος καιρός από τότε που επισκέφτηκα γιατρό. αυτό που θα ήθελα από εσάς είναι να μου στείλετε μια λίστα με τις απαιτούμενες εξετάσεις έτσι ώστε να πάω σε κάποιο γιατρό με τα αποτελέσματα.

 • #775

  Γεια σου Νάντια! Από την εμπειρία μας πρέπει να προσδιοριστούν σε κάθε έλεγχο για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο οπωσδήποτε η TSH και οι ορμόνες του θυρεοειδούς, δηλαδή οι ελεύθερες τιμές των Τ3 και Τ4. Συμπληρωματικά μπορείς να κάνεις και σίδηρο, Βιταμίνη Β12, Φερριτίνη, Μαγνήσιο και Βιταμίνη D (ο πιο αξιόπιστος δείκτης είναι η 25 -υδροξυ D3, αν δεν υπάρχει παθήση των παραθυρεοειδών αδένων ή των νεφρών).
  Σε κάποια εργαστήρια υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού των τιμών του σεληνίου και του ψευδάργυρου.
  Κάθε έλεγχος πρέπει να συμπληρώνεται από υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και αν υπάρχουν όζοι να συμπληρώνεται με σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις.
  Αν υπάρχoυν αντίστοιχα συμπτώματα καλό θα ήταν να εξετάζεται, συνήθως μετά την πρώτη διάγνωση της Χασιμότο, η συνύπαρξη ή μη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω του προσδιορισμού σχετικών αντισωμάτων ή κλινικών εξετάσεων (πχ. Κοιλιοκάκη, Νόσος του Addison ή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων, αυτοάνοση γαστρίτιδα, ρευματικές νόσοι)
  Σίγουρα να ρωτήσεις και το γιατρό σου τι εξετάσεις χρειάζεται γιατί εκείνος είναι και αυτός που θα σε δει και θα σε εξετάσει. Όλα όσα γράφονται εδώ είναι όπως είπα από τη δική μας εμπειρία, κάθε γιατρός δικαιούται να έχει τη δική του τακτική.
  Θα ήταν ενδιαφέρον αν μας έγραφαν και άλλοι φίλοι τι εξετάσεις τους γράφει ο γιατρός τους!

 • #777

  Nadia
  Participant

  ευχαριστώ για την άμεση απάντηση ! ο προηγούμενος γιατρός που με παρακολουθούσε μου είχα συστήσει να εξετάζω μόνο την tsh και τίποτε άλλο. δεν με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε παραπάνω και στον υπέρηχο όταν είδε τους όζους δεν ανησύχησε καθόλου. μάλιστα, όταν του ανέφερα τις φάσεις κατάθλιψης που περνούσα και αναρωτιόμουν αν ήταν σύμπτωμα του χασιμότο μου είπε επί λέξη : «ε, δεν φταίει και για όλα ο θυροειδούλης»…. καταλαβαίνεις φαντάζομαι τη απογοήτευση μου…. αρότερα κάποιος παθολόγος μου συνέστησε να κάνω έλεγχο για ρευματοειδη αρθρίτιδα και β12 αλλά ούτε αυτός μου έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. από τότε έμεινα ανασφάλιστη κι έτσι οι επισκέψεις μου σε γιατρούς ήταν πολυτέλεια. τώρα, επειδή δεν αισθάνομαι καθολου καλά θεωρώ πως πρέπει να βοηθήσω τον εαυτό μου ξεκινόντας με τις εξετάσεις. αν δεν είναι κουραστικό θα πορουσα να σου στείω τα αποτελε΄σματα για μια δεύτερη γνώμη….και πάλι ευχαριστώ πολύ !

 • #780

  Anthi
  Keymaster

  Μπορείς πολύ ευχαρίστως να αναρτήσεις ότι θέλεις στο φόρουμ. Γι αυτό είμαστε εδώ, μεταξύ άλλων και για να αλληλοβοηθιόμαστε στις εργαστηριακές εξετάσεις.
  Απλά καλό είναι, για την δική σου ασφάλεια να μην αναφέρεις προσωπικά σου στοιχεία όπως ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κλπ.

  Ίσως σου φανεί ενδιαφέρον το άρθρο http://hashimoto.gr/times-stohos

  Σίγουρα πολλά άλλα «Χασιμοτάκια» θα μάθουν να μοιράζονται και να διαβάζουν σωστά τις εργαστηριακές εξετάσεις, όταν πολλοί από εμάς σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτούμε τις εξετάσεις. Σε λίγες μέρες θα αναρτήσω και τις δικές μου…. 😉

 • #2715

  Τίνη ΚΚ
  Participant

  Καλησπέρα κι από μένα! Η περίπτωσή μου είναι κάπως ιδιαίτερη, υπερηχογραφικά η έντονη ανομοιογένεια του αδένα μου είναι συμβατή με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χωρίς εμφανή διαφοροποίηση όζων), αλλά εργαστηριακά η TSH μου την τελευταία 5ετία είναι μονίμως κοντά στο 0. Από την άλλη τα αντισώματα Anti-TG και Anti-TPO είναι στα ύψη, ως ένδειξη της φλεγμονής. Η Hashimoto με υπερθυρεοειδισμό χωρίς ποτέ να γυρίσει σε υποθυρεοειδισμό πόσο συχνή είναι; Χθες έκανα επανέλεγχο στις FT3, FT4 και τα αντισώματα και θα επανέλθω αύριο που θα πάρω τα αποτελέσματα 🙂
  Ευχαριστώ προκαταβολικά!

  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 χρόνια, 9 μήνες πριν από  Τίνη ΚΚ.
  • #2717

   Τίνη ΚΚ
   Participant

   ***λαμβάνω prothuril – 50mg Χ 1 ημερησίως

  • #3508

   maryk
   Participant

   Αχ Τίνη κάτι ανάλογο συμβαίνει σε εμένα εδώ και 1 χρόνο περίπου με συμπτώματα κι έχω τρελαθεί! Έχεις καμιά αλλαγή μέχρι τώρα; Δε ξέρω τί να κάνω, έχω ένα κάρο συμπτώματα αλλά δε μου διαγνώσκουν τίποτα… Δε παίρνω θεραπεία και κανονικά έχω υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό με
   TSH κοντά 0 αλλά και Anti TPO πολύ υψηλά,
   FT3, FT4 φυσιολογικές.
   Υπάρχουν κι άλλες με παρόμοιο θέμα; Πώς το αντιμετωπίζουν;;

   • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 χρόνια, 2 μήνες πριν από  maryk.
 • #2718

  Καλησπέρα!

  Πράγμστι η υπερθυρεοειδική φάση στη Χασιμότο διαρκεί συνήθως λίγους μήνες.
  Καλό θα ήταν στην περίπτωση που περιγράφετε να αποκλειστούν και οι υπόλοιπες αιτίες υπερθυρεοειδισμού όπως η νόσος του Graves, αρχικά με τον έλεγχο των αντισωμάτων ΤSH- R -Ab.
  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μας

  Η νόσος Graves, τι είναι ακριβώς;


  Τα αντι-θυρεοειδικά αυτοαντισώματα anti-Tg και anti-ΤΡΟ συναντώνται συνήθως τόσο στη Νόσο Graves όσο και στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto αλλά τα αντισώματα TSH-R Ab είναι ειδικά για τη νόσο Graves.
  Γεγονός όμως είναι ότι μόνο στο 90% των ασθενών με νόσο του Graves βρίσκονται αυτά τα αντισώματα (TSH-R- RAb) ενώ στο 10% όχι.
  Η διάχυτη ανομοιογένεια του παρεγχύματος (όπως και στη Χασιμότο) με αυξημένη αιματική ροή είναι υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά της νόσου του Graves.

  Eπίσης συζητείστε με τον ενδοκρινολόγο σας, ο οποίος γνωρίζει και το αναλυτικό ιστορικό της νόσου, την ένδειξη ενός σπινθηρογραφήματος του θυρεοειδούς.

  Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς

  Για οποιεσδήποτε απορίες θα χαρούμε να βοηθήσουμε! 🙂

 • #3464

  Aretaki
  Participant

  Καλησπερα σας προσφατα ανακαλυψα κ εγω οτι εχω θυρεοειδητιδα hasimoto. Γεννησα ενα υγιεστατο αγορακι αλλα δυατυχως οσο περνουσαν οι μηνες κ ενω ειχα ολα τα συμπτωματα δεν ειχα καταλαβει τι ειχα. Η tsh μου εφτασε 124 αλλα ολα νομιζα οτι οφειλονταν στο μωρακι μου και την κουραση απο τον θηλασμο. Να τονισω επισης οτι τοσα χρονια ποτε κανενασ γιατρος δεν μου ειχε πει οτι εχω κατι τετοιο. Παρακολουθω θεραπεια αλλα δυστυχως δεν εχω βρει ακομη τη δοση που ρυθμιζεται ο θυρεοειδης μου. Στις τελευταιες εξετασεις ειχα υψηλα αντι τρο . ηθελα να ρωτησω γιατι αυτα ανεβηκαν! Κ επισης αν καποτε θα μπορεσω να το ξεπερασω τελειωε δεδομενου οτι δεν ειχα εμφανισει ποτε.. Ευχαριστω πολυ και συμβουλευω ολα τα νεα κοριτσια να προσεχουν τακτικα τον θυεοειδη τους αλλα κυριως στην εγκυμοσυνη..πολυ σηματικο…..

 • #3474

  magdoulini
  Participant

  καλημερα σας, διαγνωστηκα το 2004 με αυτοανοση θυροειδιτιδα τυπου χασιμοτο (tsh 144) σε τυχαιο ελεγχο και απο τοτε παιρνω αγωγη με αψογη ρυθμιση…στο ετησιο τσεκ απ μου φετος, η τιμη της tsh ηταν εντελως εκτος οριων σχεδον 11,παροτι επαιρνα κανονικα την δοση του φαρμακου (θυρορμον)…ο γιατρος μου, το απεδωσε (αφου ρωτησε απειρες φορες αν οντως παιρνω κανονικα το χαπι μου,το οποιο δεν ξεχναω ποτε) σε πιθανον ελλατωματικη παρτιδα του σκευασματος και μου αλλαξε σκευασμα (Τ4) και δοση…υστερα απο ενα τετραμηνο,επανελαβα τις εξετασεις, φυσικα επεσε η tsh αλλα η τιμη της ειναι στα ανωτατα φυσιολογικα ορια,ενω παντα ηταν στα κατωτατα και ξερω οτι την θελουμε στα κατωτατα γενικως…εχει συμβει σε καποιον κατι αναλογο??ποια θα μπορουσε να ειναι η αιτια,ενας καλα ρυθμισμενος θυροειδης,να απορυθμιζεται παρα την ληψη του χαπιου??

 • #3475

  Aretaki
  Participant

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ . ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ Κ ΑΛΛΟ ΑΝ Η tsh Ε

 • #3476

  Aretaki
  Participant

  ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΠΑΣ Κ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Η ΠΙΕΣΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΕΝΩΠΑΙΡΝΕΙΣ ΧΑΠΙ

 • #3632

  magdoulini
  Participant

  παιρνει καποιος για χασιμοτο αυτο το νεο σχετικα σκευασμα θυροξινης soft jel cap TISOSINT? εχετε καλη ρυθμιση με αυτο?

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.