Hashimoto & εγκυμοσύνη

Αυτό το θέμα περιέχει 3 απαντήσεις, έχει 4 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  Anthi 3 χρόνια, 4 μήνες πριν.

 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #2673

  Elenikyri
  Participant

  Καλησπέρα σας,

  Έχω κι εγώ hashimoto σε συνδυασμό με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μου έγινε διάγνωση από ενδοκρινολόγο πριν από 2 περίπου χρόνια. Μου συνέστησε να παίρνω glucophage των χιλίων, δύο ανά ημέρα. Τα σταμάτησα πολύ σύντομα καθώς μου προκαλούσαν πολλές διαταραχές (διάρροια, αναγούλα, ζαλάδες κλπ). Το θέμα μου είναι πως τώρα προσπαθούμε για παιδί και άρχισα ξανά τα χάπια και υποφέρω… Έχει κάποια από εσάς παρόμοια εμπειρία ή να γνωρίζει σχετικά; Επίσης, μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο που να σχετίζονται με αυτού του είδους τις ασθένειες στην Αθήνα; Μετακόμισα πρόσφατα από Θεσσαλονίκη και προσπαθώ να μπω σε σειρά!

  Σας ευχαριστώ πολύ!

 • #2691

  Καλησπέρα! Να είστε σίγουρη δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζετε τις παρενέργειες της μετφορμίνης (Glucophage). H μετφορμίνη είναι φάρμακο πρώτης γραμμής για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και χρησιμοποιείται επίσης στην περίπτωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) για την καταπολέμηση της υπερινσουλιναιμίας, που πολύ συχνά παρατηρείται στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο.
  20% περίπου αυτών που λαμβάνουν δισκία μετφορμίνης αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που περιγράφετε.

  Η ανακάλυψη της άμεσης σχέσης του ΣΠΩ με την αντίσταση στην ινσουλίνη οδήγησε στην υιοθέτηση νέων θεραπευτικών στρατηγικών, με τη λογική ότι, αν ρυθμιστεί το πρόβλημα της ινσουλίνης, μπορεί με αιτιολογικό τρόπο να αντιμετωπιστεί και η ορμονική ανισορροπία:
  Η απώλεια έστω και μερικών κιλών οδηγεί σε βελτίωση του ορμονικού προφίλ.
  Η τακτική αερόβια άσκηση με τη σειρά της ελαττώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  Βοηθάει ακόμη και η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, ώστε να είναι πιο φιλικές προς την ινσουλίνη και το σάκχαρο. Η λήψη μετφορμίνης είναι μια ακόμη θεραπευτική στρατηγική.

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στα άρθρα μας:

  Θυρεοειδής και πολυκυστικές ωοθήκες

  Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ένας ύπουλος εχθρός

  Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

  Σε περίπτωση επιθυμίας για τεκνοποιία, υπάρχουν επίσης σκευάσματα που βοηθούν να επιτευχθεί ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί με τη σειρά της η εγκυμοσύνη.
  Υπάρχουν εναλλακτικές αλλά κάθε γυναίκα είναι ιδιαίτερη, με διαφορετικό ορμονικό προφίλ και γι αυτό ακριβώς το λόγο ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος σας είναι αυτοί που θα σας καθοδηγήσουν.

  Αφού υπάρχει επιθυμία σύλληψης θα πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί ότι λαμβάνεται η σωστή δόση θυροξίνης μιας και ο υποθυρεοειδισμός θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας.

  Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και εγκυμοσύνη

  Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά! 🙂

 • #2912

  kouf
  Participant

  Καλησπέρα .Εγώ ήθελα να ρωτήσω για την γυναίκα μου που είναι έγκυος και έχει Hashimoto .Κάναμε tsh για τις πρώτες 40 ημέρες και ήταν 3.75 . Το εργαστήριο μας είπε ότι για πρώτο 3μηνο είναι καλά ενώ ο γιατρός μας είπε να μην είναι πάνω απο 2.5 και μας ανέβασε το χάπι .Το θέμα μου είναι αν επιρεάζεται το έμβρυο ,μιας και ξέρουμε οτι το πρώτο 3μηνο είναι πολύ σημαντικό .Πότε πρέπει να ανησυχώ ?Επιρεάζεται γενικά το έμβρυο από τον Hashimoto και πως?
  Ευχαριστώ και μπραβο για την προσπάθεια που κάνετε !!

 • #2915

  Anthi
  Keymaster

  Αγαπητέ @kouf, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την λήψη της θυροξίνης. Είναι άκρως απαραίτητη για την λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Είναι η ορμόνη που δεν μπορεί να παράγει πια από μόνο του το σώμα, έτσι την λαμβάνει με το χαπάκι. Ανησυχητικό ίσως θα ήταν αν δεν σας αυξάνατε την δόση του χαπιού. Μείνετε λοιπόν ήσυχοι, απολαύστε αυτή την υπέροχη περίοδο και κρατήστε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο!

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.