Εξετάσεις για το θυρεοειδή

Τοποθέτηση ετικέτας: , , ,

Αυτό το θέμα περιέχει 20 απαντήσεις, έχει 7 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  skot 2 χρόνια, 1 μήνας πριν.

  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #513

    Xristina-Athina
    Participant

    Καλησπέρα, έχω Χασιμότο εδώ και τέσσερα χρόνια, μου το βρήκαν τυχαία μετά από την πρώτη εγκυμοσύνη. Πάντα ο γιατρός μου μου κάνει την TSH και όχι πάντα τις άλλες ορμόνες (T4 και T3), εγώ δε νιώθω πολύ καλά και του το λέω αλλά η ΤSH βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε 1,5 και 3,5, με αποτέλεσμα σπάνια να αλλάζει τη δόση του χαπιού. Μπορεί να φταίω και εγώ που πηγαίνω το πολύ δύο φορές το χρόνο στον ενδοκρινολόγο. Πρέπει να του πω να ελέγξει οπωσδήποτε και τις άλλες τιμές την επόμενη φορά; Τα αντισώματα μου τα έκανε μόνο στην αρχή. Τι άλλες εξετάσεις πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.

  • #515

    Καλησπέρα Χριστίνα, ευχαριστούμε αρχικά για τα καλά σου λόγια. Βέβαια και πρέπει κάθε φορά να ελέγχονται και οι ελεύθερες ορμόνες του θυρεοειδούς (fT3, fT4).
    Τα αντισώματα παίζουν ρόλο για να τεθεί η διάγνωση της Hashimoto. Μόλις εγκατασταθεί η υπολειτουργία του αδένα κλινικά και αρχίσουμε θεραπεία με θυροξίνη δεν είναι πολύ χρήσιμα στην κλινική πράξη, διότι η θεραπεία είναι σε εξέλιξη και ο τίτλος του αντισώματος δε μας δίνει αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με έρευνες, και δεν μπορεί να καθορίσει μια αλλαγή της θεραπείας.
    Αυτό που πρέπει να καθορίζει τη δόση είναι το πώς αισθάνονται οι ασθενείς, σε αυτή την περίπτωση εσύ και οι τιμές των ελεύθερων ορμονών. Λες οτι δεν αισθάνεσαι καλά, τι συμπτώματα έχεις;
    Μετά την πρώτη διάγνωση της Χασιμότο θα πρέπει να εέγχονται οι ασθενείς αρχικά για τις ασθένειες που συχνά συνυπάρχουν με αυτή όπως η Λεύκη, η αυτοάνοση γαστρίτιδα, η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη γλουτένη, ορισμένα ρευματικά νοσήματα. Ο διαβήτης τύπου 1 και η ανεπάρκεια των επινεφριδίων ή νόσος του Addison είναι νόσοι που συνήθως ανακαλύπτονται νωρίτερα κλινικά.
    Συζήτα με το γιατρό σου να σου αρχικά ελέγξει τα επίπεδα των Β-Βιταμινών, της Βιταμίνης D, του σιδήρου και του μαγνησίου. Αν μας πεις πως νιώθεις θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε καλύτερα. 🙂

  • #538

    HH389
    Participant

    Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.
    Εγώ ανακάλυψα ότι πάσχω από Χασιμότο πριν λίγους μήνες.
    Αντισώματα μου βρήκαν 9000 και TSH πάνω από 65!!!!!!!!!!!!!!
    Ο γιατρός πέρα από το κλασσικό χάπι, δεν μου ανέφερε κάτι παραπάνω, σχεδόν με ξεπέταξε.

  • #567

    Anthi
    Keymaster

    Αγαπητό μέλος ΗΗ389, το ότι βρήκαν στις αιματολογικές εξετάσεις σου αντισώματα σημαίνει ότι πράγματι είσαι και εσύ ένα «Χασιμοτάκι». Η τόσο υψηλή TSH δείχνει ότι το σώμα σου φωνάζει (σε εσένα ουρλιάζει πια) για περισσότερες ορμόνες! Προφανώς οι ελεύθερες (FT4 και FT3) θα ειναι στα υπόγεια. Το να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής παίρνει αρκετό χρόνο. Αυτό σημαίνει η δόση του χαπιού μπορεί να αλλάξει πολλές φορές μέχρι να βρεις την κατάλληλη για σένα δόση. Αυτό όμως προϋποθέτει τακτικές επαναληπτικές αιματολογικές εξετάσεις. Στην ιστοσελίδα υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που ίσως σε βοηθήσει πιο γρήγορα να βρεις την ιδανική δόση σου. http://hashimoto.gr/times-stohos

  • #568

    HH389
    Participant

    Αγαπητή Admin ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, την υποστήριξη και τις πληροφορίες καθότι καινούργια στο φόρουμ και στα μαντάτα της ασθένειας. Τις τιμές T3 & T4 δεν τις μέτρησα, είναι και πανάκριβο το ρημάδι το πακετάκι. Όταν κι αν μπορέσω σε 1-2 μήνες θα δω σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά το χάπι. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε συχνά τις εξετάσεις αλλά δυστυχώς τίθεται και θέμα οικονομικό για πολλές/ους.

    Επίσης, συχνά, από όσα διάβασα εδώ και σε sites του εξωτερικού, γίνεται λόγος για ειδική διατροφή. Προσωπικά, δεν την προσέχω μανιακά. Τρώω κανονικά και γλουτένη και ζάχαρη αλλά ευτυχώς δεν έχω παραπανίσια κιλά. Ίσως γι΄αυτό δεν είχα πάρει ποτέ χαμπάρι ότι πάσχω από νόσο που σχετίζεται με το θυροειδή, γιατί υποτίθεται ότι σου επηρεάζει το βάρος.

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 χρόνια, 10 μήνες πριν από  HH389.
  • #570

    Anthi
    Keymaster

    Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις η «σωστή» διατροφή βοηθάει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ρίξει την TSH σου πέρα απο την σωστή δόση ορμόνης που χρειάζεται αλλα δεν μπορεί να παράγει το σώμα σου 😉

  • #573

    HH389
    Participant

    Αν και εφόσον πέσει η TSH (που δύσκολο γιατί είναι πάρα πολύ ανεβασμένη) στα φυσιολογικά επίπεδα, τα συμπτώματα: (πρόβλημα μεταβολισμού, κούραση, υπνηλία, κατάθλιψη) εξαφανίζονται;

  • #614

    Αν κάνεις συχνούς ελέγχους των τιμών και έχεις τη σωστή δόση μπορεί να πέσει και σε λιγότερο από μήνα, απλά θέλει συχνούς ελέγχους. Αν φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο θα είναι πιο εύκολο να χάσεις κιλά, να γυμναστείς, να τα καταφέρνεις στην καθημερινότητα. Σίγουρα τα συμπτώματα μειώνονται και αν βρεθεί η σωστή δόση μπορεί να νιώθεις όπως πριν, μπορεί βέβαια να υπάρχουν και φάσεις υποτροπών ενδιάμεσα. Σίγουρα πρέπει να ελέγξεις αν υπάρχουν και καποιοι άλλοι παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα πχ. έλλειψη σιδήρου, βιταμινών, ιχνοστοιχείων κλπ. Και πρέπει να αποφεύγεις οπωσδήποτε την περίσσεια ιωδίου, να παίρνεις μαγνήσιο και σελήνιο, ειδικά τώρα που δεν είσαι ακόμα ρυθμισμένη! Θα χαρούμε να βοηθήσουμε σε κάθε άλλη ερώτηση 🙂

  • #658

    HH389
    Participant

    Μαγνήσιο και σελήνιο δε μου έδωσε ο γιατρός, μόνο Τ4.
    Πάντως αυτή την πάθηση την κάνει οτι θέλει και ο ψυχολογικός παράγοντας, όσα χάπια και να καταπίνουμε. Αυτή τουλάχιστον είναι η ταπεινή μου άποψη.

  • #686

    Για το σελήνιο υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι σε διάστημα έξι μηνών στο 50% των ασθενών υποδιπλασιάζεται ο τίτλος των αντισωμάτων στη Χασιμότο! Δεν είναι και λίγο… Ίσως να αξίζει η προσπάθεια τουλάχιστον. Η ίδια η θυρεοειδίτιδα Hashimoto επηρεάζει τον κόσμο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, μπορείς να δεις και εδώ: http://hashimoto.gr/otan-o-thireoidis-pezi-me-to-mialo-ke-ti-diathesi/
    Εύχομαι σιγά σιγά να δεις διαφορά, η καλή ρύθμιση είναι το βασικότερο όλων 🙂

  • #813

    Nadia
    Participant

    πολλές καλημέρες σε όλα τα χασιμοτάκια ! μόλις παρέλαβα τις αιματολογικές μου εξετάσεις και θα τις μοιραστώ μαζί σας , για να μου πείτε και την άποψη σας…
    το λοιπόν, έχουμε και λέμε :
    βιταμίνη D : 24,0 ng|ml
    βιταμίνη Β 12 : 312 pg|ml
    μαγνήσιο : 2,1 mg|dl
    σίδηρος : 192 μgr|dl
    φεριττίνη : 13 μg|L
    TSH : 2,15 μΙU|ml
    FΤ3 : 2,6 pg|ml
    FT4 : 1,38 ng|di
    αυτές ήταν οι εξετάσεις που έκανα, αυτά και τα αποτελέσματα….

  • #841

    Anthi
    Keymaster

    Αγαπητή Nadia, γεια σου! Είναι χαρά μας που μοιράζεσαι μαζί μας τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σημαντικό όμως, για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, είναι να έχουμε και τα όρια που θέτει το μικροβιολογικό εργαστήριο. Θέλεις να μας τα αναφέρεις;

  • #843

    Nadia
    Participant

    θεώρησα πως ήταν περιττό γι’ αυτό και δεν τις συμπεριέβαλα. ορίστε λοιπόν οι τιμές μαζί με τα όρια…

    TSH: 2.15 φυσιολογικές τιμές: 0.27-4.7
    FT3: 2.6 >> >> : 2.0-4.4
    FT4: 1.38 >> >> : 0.7-2.0
    Βιταμίνη Β12: 312 >> >> : >1000 (υψηλό), 225-1000 (φυσιολογικό), 165-225 (ενδιαμεσο), <162 (έλειψη)
    Μαγνήσιο : 2.1 φυσιολογικές τιμές : 1.6-2.6
    Σίδηρος : 192 >> >> : 37-145
    Φεριττίνη : 13 >> >> : 10-120
    Βιταμίνη 25 (ΟΗ) D : 24.0 φυσιολογικές τιμές : <10 (έλειψη), 10-20 (ανεπάρκεια), 30-100 (επάρκεια), >100 (τοξικότητα).

    σας τα γράφω όπως ακριβώς αναφέρονται τις εξετάσεις…

    ευχαριστώ ! 🙂

  • #855

    Anthi
    Keymaster

    Αγαπητή Νάντια,
    το team του hashimoto.gr έχει μια πολύ Πρωτοποριακή εφαρμογή για τον υπολογισμό των ορμονικών τιμών. http://hashimoto.gr/times-stohos
    Πληκτρολογείς λοιπόν απλά τις τιμές (όχι με , άλλα με .) και σου υπολογίζει σε τι αναλογία βρίσκονται οι τιμές σου.
    Οι δικές σου στην προκειμένη περίπτωση είναι η FT3 στο 30%(!!!) και η FT4 στο 52% (!!!) – όταν το ιδανικό είναι από 60% και επάνω, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές σου είναι αρκετά χαμηλές.
    Ίσως να πρέπει να ανεβάσεις την δόση τις θυροξίνης σου. Οι προηγούμενες εξετάσεις πως ήταν? Είναι η FΤ3 σου πάντα τόσο χαμηλή?
    Όσο για την Β12 ίσως είναι καλό να ανέβει λίγο ακόμα.
    Όπως και για την Βιταμίνη D η οποία είναι στα όρια του «φυσιολογικού».
    Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι το πώς νιώθεις εσύ… Λοιπόν? Πως νιώθεις?

  • #863

    Nadia
    Participant

    πρώτον , ποτέ δεν είχα εξετασει τίποτα από όλα αυτά γιατί κανένεας γιατρός δεν μου το είχε συστήσει. και δεύτερον, πως νιώθω…. υπάρχουν φορες που αισθάνομαι καλά, υπάρχουν και φορες όμως που είμαι πολύ χάλια. κουράζομαι εύκολα, δεν μπορώ να ξυπνήσω το πρωί με τίποτα κι όταν αυτό γίνει χρειάζομαι τουλάχιστον μια ώρα για να συνέλθω και γενικώς δεν είμαι και πολύ στα καλά μου….αυτά.

  • #864

    Nadia
    Participant

    α, ξέχασα, είδα κι εγώ τις τιμές μου ( με τον υπολογιστή που έχετε ) και είδα σε τι κατάσταση είναι. ευχαριστώ ! 🙂

  • #872

    Νάντια καλησπέρα! Με δεδομένο ότι έχεις αυτά τα συμπτώματα το λογικό είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου! Σε εμάς στις γυναίκες παίζουν και άλλα πράγματα σημαντικό ρόλο όπως οι ορμόνες του φύλου, είναι σημαντικό να αποκλειστεί ότι τα διάφορα συμπτώματα δεν οφείλονται σε γυναικολογικές διαταραχές! Ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρισκόμαστε μπορεί να επηρεαστεί η διάθεσή μας! Εμείς είμαστε εδώ να βοηθάμε αλλά δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια καλή κλινική εξέταση.
    Επιπλέον όλες αυτές οι εξετάσεις που προτείνονται είναι με βάση έρευνες που έχουν συνδέσει κατά καιρούς τη Χασιμότο με αυτές τις διαταραχές- ασθένειες- ελλείψεις καθώς και από τη δική μας εμπερία. Δεν προτείνονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις σε καμία κατευθυντήρια οδηγία, θα ήθελα να το κάνω από την πλευρά μας σαφές.

  • #987

    Anatoli
    Participant

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος το ίδιο πρόβλημα με εμένα που έχω συνεχώς την Τ3 στα χαμηλά επίπεδα και την Τ4 στα υψηλά…

  • #995

    Anthi
    Keymaster

    Γεια σου Anatoli, ενδεχομένως να μην μεταβάλει σωστά ο οργανισμός στου την Τ4 σε Τ3. Αν πράγματι ενώ η FT4 σου είναι στο πάνω από 60% (αν είναι δυνατόν και παραπάνω) και η FT3 σου παραμένει πάντα σε χαμηλά επίπεδα, καλό είναι να συζητήσεις με τον γιατρό σου για τυχών επιπλέον λήψη Τ3 (σε μορφή χαπιού). Ερώτηση όμως: Οι εξετάσεις που κάνεις είναι πάντα οι ελεύθερες τιμές; Δλδ είναι η FT3 και FT4;

  • #2320

    HH389
    Participant

    Σας διαβάζω συχνά που γράφετε να κοιτάμε και καμιά βιταμίνη.
    Έκανα κάποιες εξετάσεις, όσες μπόρεσα και θέλω να μου πείτε πώς σας φαίνονται.
    Η γιατρός μου επειδή θα τις δει μέσα στα όρια, την ξέρω, όλα ΟΚ θα πει! Το καλό ότι παλιά είχα σίδηρο κοντά στο 50!

    Φερριτίνη 1,8 (όρια 1,5-2,7)
    Σίδηρος 127,7 (όρια 45-160)
    Μαγνήσιο 1,8 (όρια 1,5-2,7)
    Β12 397,6 (όρια 160-925)

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 χρόνια, 6 μήνες πριν από  HH389.
    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 χρόνια, 6 μήνες πριν από  HH389.
  • #3092

    skot
    Participant

    Γεια σας! Μπήκα κι εγώ στην παρέα σας, γιατί διαγνώστηκε πρόσφατα Hashimoto στη μικρή μου κόρη.
    Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις εξετάσεις, με το ανοσοποιητικό τι γίνεται;
    Αν έχω καταλάβει καλά, αυτο ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε και κάποιες εξετάσεις σχετικά;
    Ευχαριστώ!

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.