Γλουτένη στη διατροφή

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπιση 4 απαντητικών νημάτων
 • Συγγραφέας
  Δημοσιεύσεις
  • #903
   Xristina-Athina
   Συμμετέχων

   Καλησπέρα. Διάβασα το άρθρο για τη γλουτένη και ήθελα να ρωτήσω αν έχει αφαιρέσει κανείς από σας που έχετε Χασιμότο τη γλουτένη από τη διατροφή και αν αυτό τον έχει βοηθήσει.

  • #919
   Anthi
   Keymaster

   Καλησπέρα Xristina-Athina,
   εγώ έχω Χασιμότο και ναι για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχα κόψει την γλουτένη. Ένιωθα μεγάλη στέρηση και από ότι αποδείχτηκε άδικα πέρασα αυτό το χρονικό διάστημα … αρχικά πίστευα ότι όντως ένιωθα καλύτερα (να ήταν placebo?) μετά όμως είδα πως είτε τρώω, είτε όχι το ίδιο είναι. Δεν άλλαξε κάτι στην υγεία μου ούτε και στα συμπτώματα. Δεν έχω κοιλιοκάκη. Τουλάχιστον δεν έχω έως τώρα. Αν αποκτήσω στο μέλλον (που μακριά μου να μείνει…) θα αναγκαστώ να τα κόψω όλα και θα το κάνω βεβαίως επειδή είναι πράγματι επικίνδυνο αν κάποιος υποφέρει από κοιλιοκάκη να συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη.
   Δεν αντιτάσσομαι σε κάποιον που θεληματικά απέχει από την γλουτένη και νιώθει καλύτερα. Ίσα –ίσα θαυμάζω την εγκράτεια τους… Όμως, δεν υπάρχουν έγκυρες ιατρικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο εμείς τα Χασιμοτάκια να απέχουμε από γλουτένη.
   Τώρα εννοείται ότι όλοι έχουν τις δικές τους εμπειρίες και την προσωπική τους άποψη… και είναι χαρά μας να μας το αναφέρουν εδώ στο φόρουμ.

  • #986
   Xristina-Athina
   Συμμετέχων

   Σας είχα γράψει και σε άλλο θέμα, έχω όμως αρχίσει να φοβάμαι γιατί τον τελευταίο καιρό έχω γαστρεντερικά προβλήματα. Και δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου, δηλαδή να μην τρώω γλουτένη, υπάρχει κάποιος τρόπος να δω αν έχω κοιλιοκάκη;

  • #996
   Anthi
   Keymaster

   Γεια σου Xristina-Athina. Για να γίνει η διάγνωση της κοιλιοκάκη θα πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις.Με αυτές τις εξετάσεις θα ελεγχθεί αν υπάρχουν αντισώματα. Ίσως να χρειαστεί να γίνει και γαστροσκόπηση. Ίσως να ελεγχθούν ακόμα τα επίπεδα Βιταμίνης Β12, Βιταμίνης D και Φολικού οξέος. Καλό είναι να απευθυνθείς σε γαστρεντερολόγο.

  • #1069
   Xristina-Athina
   Συμμετέχων

   Ευχαριστώ πολύ!

Επισκόπιση 4 απαντητικών νημάτων
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.