Απαντήστε σε: TSH : η γνωστή άγνωστη

#775

Γεια σου Νάντια! Από την εμπειρία μας πρέπει να προσδιοριστούν σε κάθε έλεγχο για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο οπωσδήποτε η TSH και οι ορμόνες του θυρεοειδούς, δηλαδή οι ελεύθερες τιμές των Τ3 και Τ4. Συμπληρωματικά μπορείς να κάνεις και σίδηρο, Βιταμίνη Β12, Φερριτίνη, Μαγνήσιο και Βιταμίνη D (ο πιο αξιόπιστος δείκτης είναι η 25 -υδροξυ D3, αν δεν υπάρχει παθήση των παραθυρεοειδών αδένων ή των νεφρών).
Σε κάποια εργαστήρια υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού των τιμών του σεληνίου και του ψευδάργυρου.
Κάθε έλεγχος πρέπει να συμπληρώνεται από υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς και αν υπάρχουν όζοι να συμπληρώνεται με σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Αν υπάρχoυν αντίστοιχα συμπτώματα καλό θα ήταν να εξετάζεται, συνήθως μετά την πρώτη διάγνωση της Χασιμότο, η συνύπαρξη ή μη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω του προσδιορισμού σχετικών αντισωμάτων ή κλινικών εξετάσεων (πχ. Κοιλιοκάκη, Νόσος του Addison ή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων, αυτοάνοση γαστρίτιδα, ρευματικές νόσοι)
Σίγουρα να ρωτήσεις και το γιατρό σου τι εξετάσεις χρειάζεται γιατί εκείνος είναι και αυτός που θα σε δει και θα σε εξετάσει. Όλα όσα γράφονται εδώ είναι όπως είπα από τη δική μας εμπειρία, κάθε γιατρός δικαιούται να έχει τη δική του τακτική.
Θα ήταν ενδιαφέρον αν μας έγραφαν και άλλοι φίλοι τι εξετάσεις τους γράφει ο γιατρός τους!